Jak z routera adsl zrobić punkt dostępowy WiFi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lukasz_socho
Początkujący użytkownik forum

Jak z routera adsl zrobić punkt dostępowy WiFi

Post autor: lukasz_socho »

Witam

mam internet radiowy, punkt dostępowy Ubiquiti Nanostation 5.

Moja sieć wygląda tak:

nanostation -> komputer stacjonarny WinXP HE

Czasowo potrzebuję zrobić internet WiFi we wnętrzu domu. Mam drugą kartę sieciową i router ADSL z WiFi Tp-link td- w8951nd.

Jak zrobić internet w ten sposób: nanostation -> karta1 w komputerze -> karta2 w komputerze - Tp-link- WiFi

Czyli internet z mojego blaszaka wychodzi dodatkową kartą po kablu do TP-linka i z tp-linka idzie po WiFi na dalsze urządzenia np. laptop, smartfon itd

Wiem, że najlepszym wyjściem byłby odpowiedni router ale WiFi potrzebuję na 3-4 dni raz na 2 miesiące, więc nie chcę inwestować w sprzęt. Przy okazji czegoś się nauczę :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak z routera adsl zrobić punkt dostępowy WiFi

Post autor: key »

Jak zrobić internet w ten sposób: nanostation -> karta1 w komputerze -> karta2 w komputerze - Tp-link- WiFi
Nijak. Albo przynajmniej nie tak skomplikowanie.

Polacz Nano kablem ethernet z portem LAN TP-Linka. Wylacz DHCP w TP-Linku. Podlacz kablem blaszak z drugim portem LAN. Gotowe.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ