ustawienie anteny Sorensen Dual MIMO 1800 MHz do B593s-22
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ustawienie anteny Sorensen Dual MIMO 1800 MHz do B593s-22
Witam wszystkich forumowicznów. Jestem tutaj laikiem amatorem i potrzebuje fachowej porady profesjonalistów których tu nie brakuje.
Zakupiłem sobie lte z plusa power lte w najwyższym planie power lte w komplecie z smart domem. Jako modem i router mam huawei B593s-22 i do kupiłem antene Sorensen Dual MIMO 1800 MHz z przewodami po 6m.
Modem jak stal na oknie miałem od 2 do 3 kresek w porywach ( oczywiście kiedy okno było od strony bts-a plusa ktory jest oddalony od mojego domu o 2.5 km).
Po zalozeniu anteny na kominie i skierowanie mniej więcej anteny na stacje plusa na modem ie świeciły się już wszystkie kreski czyli 5. Teraz pojawiają się nastepujace pytania:
1. Czy jest jakaś różnica w podłączeniu kabli od anteny do modemu? Z anteny wychodzą 2 złącza i do modemu wchodzą 2 ale czy ma to jakieś znaczenie kolejność podłączenia? Na antenie są oznaczenia i maja jakies zastosowanie ale na modem ie huawei B593s-22 nie ma żadnych oznaczeń przy zlaczach do anteny zewnętrznej.
2. Czy jest jakas możliwość podłączenia się po wifi i zmierzenia sprawności anteny czy została dobrze ustawiona czy trzeba ja jakoś przestawić, bo wolałbym ja ustawić prawidlowo a nie na oko.
gdy się podłączenia do routera przez panel administratora to nigdzie tam nie ma wartości odnośnie anteny zewnętrznej jej paramestrów ani poziomu, sygnału anteny.
3. Czesto mam tak ze upload mam wyzszy od dowlaudu, czy to tak powinno być?
Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi i porady. Szukalem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem podobnego tematu. Jeśli takowy juz jest a nie znalazłem go to proszę o wyrozumiałość.
Zakupiłem sobie lte z plusa power lte w najwyższym planie power lte w komplecie z smart domem. Jako modem i router mam huawei B593s-22 i do kupiłem antene Sorensen Dual MIMO 1800 MHz z przewodami po 6m.
Modem jak stal na oknie miałem od 2 do 3 kresek w porywach ( oczywiście kiedy okno było od strony bts-a plusa ktory jest oddalony od mojego domu o 2.5 km).
Po zalozeniu anteny na kominie i skierowanie mniej więcej anteny na stacje plusa na modem ie świeciły się już wszystkie kreski czyli 5. Teraz pojawiają się nastepujace pytania:
1. Czy jest jakaś różnica w podłączeniu kabli od anteny do modemu? Z anteny wychodzą 2 złącza i do modemu wchodzą 2 ale czy ma to jakieś znaczenie kolejność podłączenia? Na antenie są oznaczenia i maja jakies zastosowanie ale na modem ie huawei B593s-22 nie ma żadnych oznaczeń przy zlaczach do anteny zewnętrznej.
2. Czy jest jakas możliwość podłączenia się po wifi i zmierzenia sprawności anteny czy została dobrze ustawiona czy trzeba ja jakoś przestawić, bo wolałbym ja ustawić prawidlowo a nie na oko.
gdy się podłączenia do routera przez panel administratora to nigdzie tam nie ma wartości odnośnie anteny zewnętrznej jej paramestrów ani poziomu, sygnału anteny.
3. Czesto mam tak ze upload mam wyzszy od dowlaudu, czy to tak powinno być?
Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi i porady. Szukalem na forum podobnego tematu ale nie znalazłem podobnego tematu. Jeśli takowy juz jest a nie znalazłem go to proszę o wyrozumiałość.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: ustawienie anteny Sorensen Dual MIMO 1800 MHz do B593s-22
Do złącza po lewej (patrząc od tyłu) stronie Rx/TX zasadniczo antena o polaryzacji pionowej. Ale popróbuj z jednym i drugim. Poziom sygnału zmierzysz za pomocą zakładki system-Diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej w panelu B-593s-22. Próbuj ustawić jak największe wartości( są ujemne). Prędkości nie zależą tylko od poziomu sygnału.
-
Dzięki wielkie za odpowiedz. odszukałem tą zakładkę i opisaną funkcję.
W załączniku zdjęcie moich wartości, jak sądzicie jest dobrze czy nie?
moje dane:
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26001
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -51
4 RSRP (dBm): -69
5 RSRQ (dB): -8
6 Roaming: Nie
W załączniku zdjęcie moich wartości, jak sądzicie jest dobrze czy nie?
moje dane:
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26001
3 RSSI: -51
4 RSRP (dBm): -69
5 RSRQ (dB): -8
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jest bardzo dobrze, chcialbym miec takie parametry. U mnie tak to wyglada:
1 PLMN: 26006
3 RSSI: -73
4 RSRP (dBm): -98
5 RSRQ (dB): -9
Zmierz predkosc na http://www.speedtest.net
3 RSSI: -73
4 RSRP (dBm): -98
5 RSRQ (dB): -9
Zmierz predkosc na http://www.speedtest.net
-
Witam,
Bez zakładania nowego tematu pozwole sobie zapytać w tym wątku odnośnie właśnie tej anteny. Po podłaczeniu do rutera nie widze zadnych zmian w parametrach. Takie same RSSI i RSRP jak na antenkach dodawanych do rutera. Miał ktoś coś podobnego? Antena do wyrzucenia?
Bez zakładania nowego tematu pozwole sobie zapytać w tym wątku odnośnie właśnie tej anteny. Po podłaczeniu do rutera nie widze zadnych zmian w parametrach. Takie same RSSI i RSRP jak na antenkach dodawanych do rutera. Miał ktoś coś podobnego? Antena do wyrzucenia?
-
Czy antena jest na zewnatrz budynku?
Od kogo kupiles antene?
Od kogo kupiles antene?
Przestawiasz w opcjach, na antenę zewnętrzną ?
Anteny panelowe przystosowane są do pracy na zewnątrz.Czy antena jest na zewnatrz budynku?
-
- Stały użytkownik forum
A jakie masz parametry bez anteny,a jakie z anteną.Podaj to co autor tematu podał wyżej.
-
Antena przestawiona automatycznie na zewnątrz. Oczywiscie jest za zewnątrz
Kupiełem od goscia na olx.pl
Na antenkach z rutera
3 RSSI: -85-89
4 RSRP (dBm): -116-119
5 RSRQ (dB): -10-13
I to samo na antenie zewnętrzej. Żeby chociaż jakieś lekkie odbiegi od tego to bym wiedział że nic wiecej nie wyciągne.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Kupiełem od goscia na olx.pl
Na antenkach z rutera
3 RSSI: -85-89
4 RSRP (dBm): -116-119
5 RSRQ (dB): -10-13
I to samo na antenie zewnętrzej. Żeby chociaż jakieś lekkie odbiegi od tego to bym wiedział że nic wiecej nie wyciągne.
-
Wychodzi na to, ze antena jest zepsuta.
-
- Stały użytkownik forum
A jaki wynik bez anten-na antenie wbudowanej w router? Czy też bez różnicy.Jaką długość kabli zastosowałeś?
-
Kable 8 m. A parametry na wbudowanej dosc brzydkie RSSI -91, RSRP -125, RSRQ - 14.
-
- Stały użytkownik forum
To antena działa jak najbardziej.Cud że przy tych parametrach odbierasz LTE.Jakie uzyskujesz prędkości?
Licząc zysk przy 8m kablach minus wtyki i pewien stopień niedokładności ustawienia anteny to wnioskuję że masz antenę 15-tkę.
Przy takim poziomie sygnału to nic więcej poradzić się nie da.
Może sprawdź czy w Twojej lokalizacji Twój operator oferuje HSPA+DC a prędkości będzisz miał większe ale wówczas po co antena do LTE.
Licząc zysk przy 8m kablach minus wtyki i pewien stopień niedokładności ustawienia anteny to wnioskuję że masz antenę 15-tkę.
Przy takim poziomie sygnału to nic więcej poradzić się nie da.
Może sprawdź czy w Twojej lokalizacji Twój operator oferuje HSPA+DC a prędkości będzisz miał większe ale wówczas po co antena do LTE.
-
- Guru bezprzewodowy
Podaj lokalizację, ważne jest też jak ustawiłeś antenę. Jak wygląda strefa przed nią?. Jeśli antena działa prawidłowo to z kablem 8m powinna mieć zysk 10-11dBi. Do tego dochodzi zysk z tytułu przeniesienia punktu poboru sygnału na zewnątrz. Sumarycznie powinieneś mieć z anteną RSSI lepsze o około 20dB niż na samym routerze wewnątrz domu.
-
oto moje wyniki na antenkach na antenie zew. sa podobne

Antena Sorensea 14,6dB
Lte chodzi ladnie liczyłem na lekkie podciągnięcie wysyłania
przy okazji odrazu pobieranie. Stąd zakup anteny zewnętrznej.
podłaczenie H=RX/TX i V=RX takie musi byc? podłączałem odwrotnie bez zmian..
https://www.google.pl/maps/place/51%C2% ... !1s0x0:0x0
Dodam PLUS kierunek bts-a Stąporków
Liczyłem ze po zamontowaniu anteny i skierowaniu ją na bts-a najbliższego juz poprawi mi lekko parametry odbioru. Nie jestem fachowcem stąd pytanie moze wydać sie idiotycze ale czy tą antene trzeba jeszcze ustwiać? Szukać jej najlepszego połozenia?

Antena Sorensea 14,6dB
Lte chodzi ladnie liczyłem na lekkie podciągnięcie wysyłania

podłaczenie H=RX/TX i V=RX takie musi byc? podłączałem odwrotnie bez zmian..
https://www.google.pl/maps/place/51%C2% ... !1s0x0:0x0
Dodam PLUS kierunek bts-a Stąporków
Liczyłem ze po zamontowaniu anteny i skierowaniu ją na bts-a najbliższego juz poprawi mi lekko parametry odbioru. Nie jestem fachowcem stąd pytanie moze wydać sie idiotycze ale czy tą antene trzeba jeszcze ustwiać? Szukać jej najlepszego połozenia?
-
Do nadajnika w Staporkowie masz okolo 3.5 km http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 04&zoom=13
Sproboj nakierowac na nadajnik w Końskie, sporo dalej (7km), ale moze bedzie lepiej.
Sproboj nakierowac na nadajnik w Końskie, sporo dalej (7km), ale moze bedzie lepiej.
-
Wszędzie lasy... jutro potestuje bo jak lipa z tą anteną to zwracam do sprzedającego.
szkoda nerwów
szkoda nerwów