Inernet Orange w Łodzi

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Inernet Orange w Łodzi

Post autor: HariMata »

W ostatnich dniach bardzo drastycznie spadł transfer Orange. Mieszkam Łodzi w okolicach Ronda lotników Lwowskich i do nadajnika na Szpitalu Kopernika mam ok 300 m. Od kilku dni prędkość Internetu jest tragiczna 0.3 albo i mniej Mb w dzień a w nocy w porywach w granicach 0.9 do 1 Mb. Chwilami zupełnie się zatrzymuje. Pingi są nienajgorsze, ale skaczą, a siła sygnału 90% Wcześniej na modemie E372 wyciągałem ok 16 Mb w DC+. Niestety modem mi padł i musiałem tymczasowo wyciągnąć z szuflady rezerwowy E173-u2. Na nim wyciągałem 4-5 Mb. W tym czasie przedłużyłem umowę na internet i otrzymałem nową kartę SIM, ale przez pierwsze dwa dni szybkość była taka jak podałem wyżej. Ok 22.12 zaczęły się kłopoty i nawet przeglądanie stron jest uciążliwe. Testowałem na trzech różnych urządzeniach, z trzema różnymi kartami SIM, w tej samej lokalizacji. Na komputerze poprzez router i z modemem podłączonym bezpośrednio do komputera, na telefonie komórkowym i tablecie dobrej klasy z włożonym SIM-em. Wszędzie to samo. Wyszedłem na dwór, to samo. Byłem u rodziny w tej okolicy tylko z drugiej strony szpitala, tak samo. Zgłaszałem telefonicznie do BOK, twierdzą, że wszystko u nich w porządku. Stwierdzili to jednak zdalnie, wątpię, że ktoś pofatygował się aby sprawdzić stan na miejscu. Jeżeli sytuacja nie poprawi się chyba zareklamuję na piśmie, z groźbą zerwania umowy, jeżeli zmieszczę się w 2 tygodniach od podpisania. Jutro wybiorę się gdzieś dalej i zobaczę co będzie, (aby ostatecznie wykluczyć przyczyny sprzętowe, choć wydają mi się one mało prawdopodobne).
Czy ktoś z forumowiczów jest z Łodzi i zauważył u siebie podobne problemy.
Co robić, proszę o jakieś sugestie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Inernet Orange w Łodzi

Post autor: wojteks »

Może zwyczajny limit Cie złapał? Zapytaj na infolinii.
Nie pomagam na PW!
HariMata

To nie jest limit, bo nowy okres rozliczeniowy rozpoczął się 24.12, a ten fatalny transfer był zarówno przed jak i po. Z poprzedniego limitu jeszcze ze 2 GB pozostały a obecnie mam 44 GB więc trudno już o lejek. Zresztą gdy reklamowałem telefonicznie to wykluczyli to ograniczenie. W dodatku telefon to inna pula na innym numerze niż modem i tablet też inna na jeszcze innym numerze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

HariMata, zupełnie inny rejon bo mazowieckie, ale widzę, że w okresie świątecznym Orange ma problemy. U siebie też miałem, ale przestawiłem antenę na inną stację bazową. Faktycznie sprawdź w innym rejonie.
HariMata

ja.michal pisze:HariMata, zupełnie inny rejon bo mazowieckie, ale widzę, że w okresie świątecznym Orange ma problemy. U siebie też miałem, ale przestawiłem antenę na inną stację bazową. Faktycznie sprawdź w innym rejonie.
Tutaj w Łodzi nie korzystam z anteny, bo do BTS mam 300 m i widzę go przez okno. Mogę najwyżej przejść do innego okna po drugiej stronie bloku, ale to nic nie daje. Czekam na nowy modem z LTE, może na tym zakresie będzie lepiej.
HariMata

Trochę się nawojowałem (i nadenerwowałem), ale w końcu, od 13-go, Internet chodzi tak jak powinien. Tak jak w jednej chwili pogorszył się, tak samo polepszył bez wiadomego powodu. Wg Orange u nich cały czas było wszystko w porządku. W międzyczasie nabyłem modem E3372 i najwyższy transfer jaki udało mi się osiągnąć to 50 Mb/s (bez anteny zewnętrznej). Mam nadzieję, że tak się utrzyma.
ODPOWIEDZ