Problem z d-link dwr 921

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z d-link dwr 921

Post autor: matek451 »

Nie musisz wybierać Plusa, pytałeś o niego to napisałem. Ewentualnie możesz brać Orange, zasięg LTE jest z BTS-a LTE1800 Orange przy Jagielońskiej 55. Pewnie i z LTE T-Mobile nie ma problemów. Jeśli chodzi o Play to jesteś wg. ich mapy na granicy zasięgu ale z antena na 1800MHz można popróbować. Najbliższy BTS LTE1800Play w Tczewie przy Czyżykowskiej 67. Około 5-6 km więc szanse są. Warto wziąć sprzęt z LTE np. od Plusa i potestować wszystkich operatorów chociaż na zewnątrz. Dobrze byłoby też z anteną DUAL LTE na 1800MHz. Mapy zasięgu operatorów( szczególnie Orange ) są mocno optymistyczne. W rzeczywistości bywa różnie.
tomek_s
Stały użytkownik forum

Post autor: tomek_s »

Ok, wezmę od tych dziadów na próbę i sprawdzę z innymi operatorami :) dzięki

Poczytałem to forum, którego link podesłałeś, masakra. Jak wspomniałem wcześniej też reklamowałem i nic nie wskórałem (inna usługa). To teraz nawet na próbę nie chcę bo jeszcze mi nie uznają jakiegoś dnia z 10 na zwrot i będę uwalony umową na 24 m-ce. Chyba kupię jakiś modem + router + antenę i samą kartę sim od orange lub t-mobile, a plusa sobie odpuszczę
tomek_s
Stały użytkownik forum

Witam, troszkę odświeżę temat i z góry proszę o wyrozumiałość :)
1. Mam już DWR-921 oraz antenę dualną z cybertechu. Ze względu na umiejscowienie rutera oraz miejsca montaży anteny, kable mają długość 10 mb. Czy w związku z tym powinienem kupić jeszcze jakiś wzmacniacz, czy ta odległość nie jest tak duża by wymagała tego wzmacniacza?
2. Samo kierowanie anteny, jak najlepiej to zrobić i jakim programem zmierzyć jakość tego połączenia?
Dziękuje :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tomek_s pisze:kupić jeszcze jakiś wzmacniacz
Żartujesz? Absolutnie żadnych wzmacniaczy.
tomek_s pisze: jak najlepiej to zrobić i
Na wskaźnik poziomu sygnału w routerze lub na maksymalny transfer wstępnie ustawiając antenę na stację bazową.
Nie pomagam na PW!
tomek_s
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:Żartujesz? Absolutnie żadnych wzmacniaczy.
Pytam nic więcej, skoro trzeba aktywnych hubów usb do modemów z przedłużaną antenką, to mogłem sobie pomyśleć i o tym :)
wojteks pisze:Na wskaźnik poziomu sygnału w routerze lub na maksymalny transfer wstępnie ustawiając antenę na stację bazową.
Ok. Dzięki :) Śniegi stopnieją to wejdę na dach i przymocuje wstępnie kierując na stację bazową :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-01-02, 19:17 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-01-02, 19:17 przez tomek_s, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek_s
Stały użytkownik forum

Chciałbym podziękować, zmiana anteny pomogła bardzo, było sucho więc wszedłem na dach skierowałem antenę na nadajnik i jest super. Pełne 3G posiadam , chodź "operator" był uprzejmy poinformować mnie o tym, że w mojej okolicy została uruchomiona usługa LTE, niestety mój modem/router DWR921 nie jest w stanie połączyć się z LTE (no chyba że jest to wina mojej starej karty sim).
Na tym samym maszcie jest jeszcze nadajnik Orange i T-Mobile. Którego polecacie? Chcę kupić startery żeby sobie po testować.
ps. na dzień dzisiejszy zauważyłem, że plus strasznie tnie jakość sygnału (siłę) w godzinach popołudniowych tak mniej więcej po 18-19. Do tych godzin siła sygnału na routerze pełna, a po tych godzinach spada do 3 kresek. Pewnie obcinają zasilanie na nadjnikach w celu obniżenia kosztów bo i taką opinię słyszałem
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

tomek_s pisze: Pełne 3G posiadam , chodź "operator" był uprzejmy poinformować mnie o tym, że w mojej okolicy została uruchomiona usługa LTE, niestety mój modem/router DWR921 nie jest w stanie połączyć się z LTE (no chyba że jest to wina mojej starej karty sim).
Zauważyłem że ten router zdecydowanie lepiej pracuje przy LTE jak w konfiguracji jest wybrane Only 4 G niż automatycznie. Po za tym ja kartę zmieniłem.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
tomek_s
Stały użytkownik forum

viktor pisze:Zauważyłem że ten router zdecydowanie lepiej pracuje przy LTE jak w konfiguracji jest wybrane Only 4 G niż automatycznie.
Nie chciał się połączyć przy wyborze only4G :(

ps. Przeczytałem na stronach Plus, że tylko przy wymianie sim na usim będę miał LTE od Plus-a, pewnie dlatego nie mogę zalogować się na 4G

[ Dodano: 2015-01-20, 08:17 ]
Jestem po pierwszych próbach z orange i:
1. Mam informację na routerze o połączeniu z siecią w technologi 4G i odpalam speedtest.net i wynik mnie zaskoczył, prędkość downloadu nie przekroczyła 5 Mb/s
2. Wyłączyłem tryb automode na 4 G Only wynik podobny
3. Wyłączyłem 4 G Onyl na 3 G Only wynik podobny
4. Wyjąłem kartę orange włożyłem karte plusa, ustawiłem paramtry plusa bo wcześniej miałem orange, 4G nie może się połączyć 3 G Only wynik 20-30 Mb/s
I teraz moje pytanie czy robię coś źle, czy startery z definicji mają jakieś ograniczenia?
ODPOWIEDZ