TP-LINK MR-3420 v2 - zrywa połączenie/wolno działa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Plecy03
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK MR-3420 v2 - zrywa połączenie/wolno działa

Post autor: Plecy03 »

Cześć,
Mam problem z moim routerem. Korzystam z zestawu Huawei E398 + MR-3420 v2 + Abo LTE z Orange. Na stock sofcie od TP-Link osiągam prędkość 50-60 Mbps. I wszystko byłoby świetnie, ale nie mogę zmusić go do ciągłego działania. Rozłącza mi połączenie 4G gdy nic nie korzysta z internetu. Nie ma na to żadnej reguły, czasami rozłączy po odłożeniu smartphone'a na 5 minut, czasami działa po całej nocy. Od razu mówię, że nie jest to problem z wydajnością prądową - zdarzało mi się pobierać kilkadziesiąt GB na laptopa po WiFi i nie przerwało ani razu. Nie zawsze też daje sobie radę z ponownym połączeniem, więc muszę kilka razy dziennie odwiedzać panel konfiguracyjny.

Zdenerwowało mnie to, więc zainteresowałem się Gargoyle. I tu kolejny problem - z 50-60 Mb/s zrobiło się 15-25 Mb/s. Słabo, bardzo słabo. Ping jest ok, 15-20 ms. Nie ma tej głupiej funkcji "oszczędzania energii" i to jest super, ale tracę za to pół prędkości łącza. Gargoyle w wersji 1.6.2.2 (kiedyś używałem starszej i było to samo), stock najnowszy dostępny (na starszej wersji był ten sam problem), router ma pół roku.

Jest ktoś, kto wie i pomoże mi rozwiązać choć jeden z tych problemów? Router ma po prostu działać i nie przypominać o sobie, nie potrzebuję żadnych wodotrysków. Opcja numer dwa, polećcie mi inny soft z GUI - chętnie potestuję, ja nic innego nie znalazłem na ten router.
ODPOWIEDZ