VoIP na sieci LAN vs router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
VoIP na sieci LAN vs router
Witam.
Budynek A połączony z budynkiem B za pomocą mostu WiFi NanoStation M2.
W budynku A łącze DSL podłączone do modemu, a ten do routera 8Level WRT-150 Smart: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=528440
W budynku B także router 8Level WRT-150 Smart do podłączenia WiFi i lokalnej sieci LAN.
Czy do zestawienia połączenia dwóch telefonów VoIP podłączonych do sieci LAN (jeden do routera w budynku A, a drugi do routera w budynku B) i rozmowa tylko pomiędzy nimi, są potrzebne jakieś specjalne funkcje w routerach, czy wystarczy ustawić adresy IP i maskę podsieci w telefonach ?
Budynek A połączony z budynkiem B za pomocą mostu WiFi NanoStation M2.
W budynku A łącze DSL podłączone do modemu, a ten do routera 8Level WRT-150 Smart: http://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=528440
W budynku B także router 8Level WRT-150 Smart do podłączenia WiFi i lokalnej sieci LAN.
Czy do zestawienia połączenia dwóch telefonów VoIP podłączonych do sieci LAN (jeden do routera w budynku A, a drugi do routera w budynku B) i rozmowa tylko pomiędzy nimi, są potrzebne jakieś specjalne funkcje w routerach, czy wystarczy ustawić adresy IP i maskę podsieci w telefonach ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: VoIP na sieci LAN vs router
Potrzebujesz jakis server VOIP (n.p. asterisk), jesli ma chodzic przez VOIP.
Dodatkowo wazna jest konfiguracja sieci - n.p. nie powinno byc podwojnych NATow, najprosciej jest, gdy oba telefony sa w jednej sieci.
Dodatkowo wazna jest konfiguracja sieci - n.p. nie powinno byc podwojnych NATow, najprosciej jest, gdy oba telefony sa w jednej sieci.
Nie pomagam na PW.
-
Dziękuję za odpowiedź, ale bym dobrze zrozumiał problem:
Sieć jest jedną wspólną siecią - załóżmy, że w ogóle nie jest podłączona do internetu, ani innej zewnętrznej sieci. Całość to sieć LAN podzielona na dwa budynki. Komunikację między budynkami realizuje most na dwóch Nanostation M5.
Dlatego pytałem, czy wystarczy na tych dwóch telefonach ustawić indywidualne IP i wspólną maskę podsieci (tak jak na komputerach), by mogły ze sobą się komunikować?
W związku z tym proszę o wytłumaczenie (nie znam specyfiki VoIP), w jakim celu przy takim prostym połączeniu bez wykonywania jakichkolwiek zewnętrznych rozmów musiałbym posiadać serwer VoIP?
Sieć jest jedną wspólną siecią - załóżmy, że w ogóle nie jest podłączona do internetu, ani innej zewnętrznej sieci. Całość to sieć LAN podzielona na dwa budynki. Komunikację między budynkami realizuje most na dwóch Nanostation M5.
Dlatego pytałem, czy wystarczy na tych dwóch telefonach ustawić indywidualne IP i wspólną maskę podsieci (tak jak na komputerach), by mogły ze sobą się komunikować?
W związku z tym proszę o wytłumaczenie (nie znam specyfiki VoIP), w jakim celu przy takim prostym połączeniu bez wykonywania jakichkolwiek zewnętrznych rozmów musiałbym posiadać serwer VoIP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jakubst, rodzaj połączenia nie ma znaczenia. Czy to jest skrętka, światłowód, WiFi czy inne medium transmisyjne. Ważne, że jest sieć IP.
Musisz mieć możliwość gdzieś przydzielać konta dla użytkowników, a potem je skonfigurować w urządzeniach. Również tutaj nie miałem za bardzo z tym do czynienia, bardziej key pomoże, ale z tego co wiem zamiast numeru telefonu jest wtedy IP urządzenia w danej sieci.jakubst pisze: W związku z tym proszę o wytłumaczenie (nie znam specyfiki VoIP), w jakim celu przy takim prostym połączeniu bez wykonywania jakichkolwiek zewnętrznych rozmów musiałbym posiadać serwer VoIP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedna.ja.michal pisze: Ważne, że jest sieć IP.
Musisz miec mozliwosc powiedzenia jednemu urzadzeniowi, gdzie jest drugie. Najprosciej przez server VoIP.ja.michal pisze:Musisz mieć możliwość gdzieś przydzielać konta dla użytkowników, a potem je skonfigurować w urządzeniach.
Nie wiem czy jest SW umozliwiajacy polaczenie tylko po IP - nie bawilem sie tym, ale w takiej opcji musisz miec conajmniej dobrze dzialajacy serwer DNS/DHCP.
Nie pomagam na PW.
-
A może informacji w tym zakresie należy szukać w konkretnych telefonach VoIP?
Pytam, bo jeszcze ich nie analizowałem i nie kupowałem.
Pytam, bo jeszcze ich nie analizowałem i nie kupowałem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Telefony IP nie maja mozliwosci polaczenia sie z innym IP. Wszystko idzie wlasnie przez serwer VoIP.
Nie pomagam na PW.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No tak, o tym mowa w tym wątku.key pisze: Jedna.
Nie chodziło mi o łączenie się po samym IP zamiast VoIP, a o łączenie się właśnie przez serwer VoIP, ale zamiast numeru można wstukać IP drugiego urządzenia. Z drugiej strony jak się ma swój serwer to można mieć i swoją numerację więc bez różnicy jest właściwie to co piszę teraz.key pisze:Musisz miec mozliwosc powiedzenia jednemu urzadzeniowi, gdzie jest drugie. Najprosciej przez server VoIP.
Nie wiem czy jest SW umozliwiajacy polaczenie tylko po IP - nie bawilem sie tym, ale w takiej opcji musisz miec conajmniej dobrze dzialajacy serwer DNS/DHCP.

-
Jakoś nie mogę dopuścić myśli, że tego nie potrafią dla sytuacji, którą opisałemkey pisze:Telefony IP nie maja mozliwosci polaczenia sie z innym IP. Wszystko idzie wlasnie przez serwer VoIP.

OK, dziękuję za informacje.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Znalazłem taki telefon: http://www.yealink.com/Upload/manual/m/ ... V72_25.pdf
a w nim na stronie 54 notkę na szarym tle:
Wydaje mi się, że ten telefon to jednak potrafi pod warunkiem, że drugi także.
EDIT:
Potwierdza to (chyba) ten przykład: http://www.switzernet.com/people/emin-g ... ip-server/
EDIT 2:
Znalazłem chyba potwierdzenie tego faktu:
[ Dodano: 2015-01-19, 18:15 ]
No to jak to jest faktycznie?
Muszę to ustalić zanim zakupię jakieś konkretne telefony.
a w nim na stronie 54 notkę na szarym tle:
Czy w przypadku "wykręcenia" numery IP w tej samej sieci LAN (ta sama maska IP) nie jest jednak tak jak przypuszczam, że telefon od razu skomunikuje się z drugim takim telefonem o wskazanym IP, bez użycia jakiegokolwiek serwera (direct IP dialing)?You can also dial using the SIP URI or IP address. To obtain the IP address of the phone,
press the OK key. The maximum SIP URI or IP address length is 32 characters. For
example, SIP URI: [email protected], IP: 192.168.1.15.
Your phone may not support direct IP dialing. Contact your system administrator for more
information.
Wydaje mi się, że ten telefon to jednak potrafi pod warunkiem, że drugi także.
EDIT:
Potwierdza to (chyba) ten przykład: http://www.switzernet.com/people/emin-g ... ip-server/
EDIT 2:
Znalazłem chyba potwierdzenie tego faktu:
http://www.grandstream.com/user_manuals ... one100.pdf5.3.2 Make Calls using IP Address
Direct IP calling allows two parties, that is, a BudgeTone phone and another VoIP Device, to talk to
each other in an ad hoc fashion without a SIP proxy. This kind of VoIP calls can be made between two
parties if:
- Both BudgeTone phone and other VoIP Device(i.e., another IP Phone or BudgeTone SIP phone
or other VoIP unit) have public IP addresses, or
- Both BudgeTone phone and other VoIP Device are on the same LAN using private or public IP
addresses, or
- Both BudgeTone phone and other VoIP Device can be connected through a router using public
or private IP addresses (with necessary port forwarding or DMZ).
[ Dodano: 2015-01-19, 18:15 ]
No to jak to jest faktycznie?

Muszę to ustalić zanim zakupię jakieś konkretne telefony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie.jakubst pisze:Czy w przypadku "wykręcenia" numery IP w tej samej sieci LAN (ta sama maska IP) nie jest jednak tak jak przypuszczam, że telefon od razu skomunikuje się z drugim takim telefonem o wskazanym IP, bez użycia jakiegokolwiek serwera (direct IP dialing)?
Ten przyklad pokazuje konfiguracje w ktorej wpisujesz IP serwera SIP, nie telefonujakubst pisze:Potwierdza to (chyba) ten przykład
Nie pomagam na PW.
-
A ten ostatni przypadek (EDIT 2)? Zacytowany fragment manuala pokazuje, że telefon ten potrafi bezpośrednio łączyć się przez IP z pominięciem wszelkich SIP proxy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
jakubst, napisz maila z pytaniem do producenta.
-
Raczej nie ma takiej potrzeby, bo zapis w instrukcji jest dość klarowny określając w jakich przypadkach bezpośrednie połączenie jest możliwe.
Dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam!
Dziękuję za poświęcony czas.
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jak najbardziej istnieją protokoły p2p SIP i zapewne ten telefon takiego używa.
Inna sprawa to czy to jakiś standard czy gada tylko z telefonami tego samego producenta - tego nie wiem.
Inna sprawa to czy to jakiś standard czy gada tylko z telefonami tego samego producenta - tego nie wiem.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W jaki sposob w tej kombinacji wystepuje powiazanie nr. telefonu z adresem ip?
Nie pomagam na PW.
-
Wybiera się numer IP na telefonie. Sprawdziłem to jeszcze w instrukcji kolejnego telefonu:
Note When using direct IP call please use “*” replace the “.” In the IP address. For
example dial 192*168*1*123 instead 192.168.1.123
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
key, nie ma numeru telefonu. Za numer robi IP.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bardzo komfortowe rozwiazanie. I dziala tez tylko w ograniczonej ilosci konfiguracji.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli potrzebujesz połączenia p2p - znacznie bardziej komfortowe niż centrala.key pisze:Bardzo komfortowe rozwiazanie.
A zapisanie adresu IP do książki telefonicznej pewnie też nie jest problemem.
-
Zgadza się - można zapisać nawet pod wydzielone klawisze szybkiego dostępu.
Tak jak pisałem od początku wykorzystywać je będę tylko do komunikacji w sieci LAN ze stałymi IP i maską sieci
Dam znać, gdy już całość zestawię i przetestuję.
Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam!
Tak jak pisałem od początku wykorzystywać je będę tylko do komunikacji w sieci LAN ze stałymi IP i maską sieci
Dam znać, gdy już całość zestawię i przetestuję.
Dziękuję za poświęcony czas, pozdrawiam!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Będę wdzięczny za informacje praktyczne.jakubst pisze: Dam znać, gdy już całość zestawię i przetestuję.

-
Właśnie dzisiaj dotarły do mnie Nanostation M5 a zakupiłem telefony AT-320 SIP i to z ich instrukcji pochodzi fragment, który zacytowałem wcześniej (patrz załącznik str. 42):

Nie wiem, czy dotrą w tym tygodniu, a jeśli tak, to w piątek pewnie to od razu sprawdzęNote When using direct IP call please use “*” replace the “.” In the IP address. For
example dial 192*168*1*123 instead 192.168.1.123

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Daj znać jak praktyka.
-
Na razie poległem z konfiguracją.
Pomimo, że dodatkowo w instrukcji telefonów jest napisane w części dot. SIP:
Strona 19 w załączniku.
Pomimo, że dodatkowo w instrukcji telefonów jest napisane w części dot. SIP:
Innymi słowy nawet przy wyłączonym SIP powinien dzwonić na bezpośrednio wskazany IP - niestety nie dzwoni, przynajmniej w sieci lokalnej LAN (przy tych samych maskach podsieci 255.255.255.0).use service: Enable/disable service by checking/clearing this box.
To make calls through gatekeeper, please check this box;
otherwise, phone can only make IP-to IP calls or calls through gateway.
Strona 19 w załączniku.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z kompa w tej samej sieci jesteś w stanie zalogować się an obydwa telefony?
Możesz spróbować najpierw z serwis na disable, bo SIPa i tak nie używasz.
Możesz spróbować najpierw z serwis na disable, bo SIPa i tak nie używasz.
-
Tak mam dostęp do obu - a chwilę wrzucę ekrany opcji.
Próbowałem z SIP i bez. Z włączonym SIP próbuje się logować do zewnętrznego serwisu.
Z wyłączonym SIP poprawnie pokazuje gotowość do wykonywania rozmów.
[ Dodano: 2015-01-28, 08:18 ]
Oba telefony:

W części SIP wyłączony jest checkboxem use service, którego fragment instrukcji zacytowałem powyżej.
W takim stanie aparaty poprawnie się inicjują i są gotowe do pracy, ale połączyć się nie chcą.
Oddzieliłem je nawet od sieci głównej, na osobnym switchu i także nic z tego.
[ Dodano: 2015-01-28, 08:25 ]
Dodam, że oczywiście prawidłowo "wykręcam" numer IP podając go zgodnie z instrukcją z gwiazdkami zamiast kropek.
Efektem jest (po naciśnięciu Call) napis na wyświetlaczu np.:
[ Dodano: 2015-01-28, 09:29 ]
SUKCES!!!
W przypływie rozpaczy wykasowałem zbędne pola z sekcji SIP i ruszył
Nie wiem który parametr przeszkadzał, ale teraz działa prawidłowo przy wyłączonym SIP.
Z instrukcji wynikało, że wystarczy wyłączyć checkbox, ale jednak nie.
Kodeki
Teraz pytanie o kodeki i ustawienia dot. jakości dźwięku. Na ekranach powyżej widać dostępne kodeki i związane z nimi parametry. Które powinienem wybrać i jakie parametry ustawić, by dźwięk był dobrej jakości, gdyż osoba korzystająca z jednego z telefonów ma lekkie upośledzenie słuchu.
Próbowałem z SIP i bez. Z włączonym SIP próbuje się logować do zewnętrznego serwisu.
Z wyłączonym SIP poprawnie pokazuje gotowość do wykonywania rozmów.
[ Dodano: 2015-01-28, 08:18 ]
Oba telefony:

W części SIP wyłączony jest checkboxem use service, którego fragment instrukcji zacytowałem powyżej.
W takim stanie aparaty poprawnie się inicjują i są gotowe do pracy, ale połączyć się nie chcą.
Oddzieliłem je nawet od sieci głównej, na osobnym switchu i także nic z tego.
[ Dodano: 2015-01-28, 08:25 ]
Dodam, że oczywiście prawidłowo "wykręcam" numer IP podając go zgodnie z instrukcją z gwiazdkami zamiast kropek.
Efektem jest (po naciśnięciu Call) napis na wyświetlaczu np.:
a po chwili ciszy słyszę sygnał zajętości.Calling ... 192*168*1*8
[ Dodano: 2015-01-28, 09:29 ]
SUKCES!!!
W przypływie rozpaczy wykasowałem zbędne pola z sekcji SIP i ruszył

Nie wiem który parametr przeszkadzał, ale teraz działa prawidłowo przy wyłączonym SIP.
Z instrukcji wynikało, że wystarczy wyłączyć checkbox, ale jednak nie.

Kodeki
Teraz pytanie o kodeki i ustawienia dot. jakości dźwięku. Na ekranach powyżej widać dostępne kodeki i związane z nimi parametry. Które powinienem wybrać i jakie parametry ustawić, by dźwięk był dobrej jakości, gdyż osoba korzystająca z jednego z telefonów ma lekkie upośledzenie słuchu.