Co wybrać, LTE czy radiówka z nadajnikiem na domu?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lulas
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać, LTE czy radiówka z nadajnikiem na domu?

Post autor: lulas »

Zacznę od opisu mojej sytuacji, szczegóły (mapka etc.) zamieszczę na końcu.

Wkrótce przeprowadzam się do nowego domu w tej samej okolicy, teraz mam Neostradę 10 Mb/s - działa jak działa, ale nie ma tragedii :) W każdym razie w nowym miejscu nie będę miał możliwości założenia kabla, więc po lekturze tego forum ponownie zacząłem myśleć o LTE (porzuciłem ten pomysł po opiniach nt. CP). Generalnie wiem mniej więcej co i jak, ale nie wiem jaki operator byłby dla mnie najlepszy w tym miejscu (nie orientuję się w różnicach odnośnie częstotliwości itd.).

Tu jednak sprawa się komplikuje, bo ostatnio zgłosił się do mnie operator lokalnej sieci radiowej z chęcią założenia nadajnika na moim kominie. Umowa jeszcze nie jest przygotowana, na razie rozmawialiśmy wstępnie, ale zaoferowali mi 100 złotych miesięcznie i darmowy internet w najszybszej prędkości (do nadajnika będę miał blisko ;) ), do tego rozliczenie za prąd etc.
Umowa na czas nieokreślony z dosyć długim okresem wypowiedzenia.

Nigdy nie miałem do czynienia z internetem radiowym (poza WiFi w domu), dlatego nie wiem, czy jest sens się w to w ogóle pakować, jak to wychodzi prędkościowo i jakościowo w porównaniu do LTE np. z Play? Zakładam, że limitów danych nie będzie. Opinii żadnych o tym lokalnym operatorze niestety nie mam, nie znam tu jeszcze zbyt wielu ludzi :)

Teraz odnośnie mojej lokalizacji:
miejscowość to Rączna (mapa), mój dom jest stosunkowo wysoko, zasięg LTE mój telefon (Orange) w nowym miejscu łapie (w starym jak pojawia mi się H na wyświetlaczu to jest święto ;) ). Jeśli chodzi o nadajniki, to z wieżą kościoła w Liszkach mam kontakt wzrokowy, podobnie jak z kominami w Skawinie (po drugiej stronie Wisły).

Z góry dziękuję za pomoc :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Co wybrać, LTE czy radiówka z nadajnikiem na domu?

Post autor: key »

lulas pisze:darmowy internet w najszybszej prędkości
Znaczy ile?
lulas pisze:ale zaoferowali mi 100 złotych miesięcznie
Ty masz placic czy oni maja tobie placic?
lulas pisze:jak to wychodzi prędkościowo i jakościowo w porównaniu do LTE np. z Play?
Zalezy od infrastruktury sieci.
Nie pomagam na PW.
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: varico »

Jesli chodzi o internet radiowy to polecam forum trzepak.pl Tam sie spytaj czy zaproponowane warunki przez operatora sa dobre i czy taki nadajnik na kominie w niczym nie bedzie przeszkadzac jesli chodzi o zycie codzienne.

Jaka to bylaby predkosc?

Mapa z nadajnikami http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 65&zoom=13
lulas

Na (archaicznej) stronie ich cennik mówi o 10Mb/s, gość mówił o 15 czy ile tam chcę, aczkolwiek biorę pod uwagę, że handlowiec powie wszystko, byleby produkt sprzedać ;)
Wiem, że jest to mniej niż LTE, ale zakładając, że ich infrastruktura jest powiedzmy średnia (nienajlepsza i nienajgorsza, aczkolwiek ciężko mi to stwierdzić) to czy takie połączenie jest stabilne?
Chodzi mi głównie o porównanie do LTE, jak to działa w zależności od pogody itd. - oczywiście wiem, że nikt mi nie wywróży z kart jak będzie w moim przypadku, ale tak uśredniając ;)

Jeśli chodzi o opłaty, to oni mają płacić mi.

Dodam jeszcze, że internetu używam do normalnych rzeczy typu czasem coś ściągnę, córka obejrzy coś na youtubie, czasem zagram przez sieć (więc zależy mi na niskich pingach) i czasem pracuję z domu, więc stabilność jest dla mnie ważna.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

lulas pisze:Jeśli chodzi o opłaty, to oni mają płacić mi.
Ja bym zrobil tak:
- Jedna umowa na nadajnik n.p. 150 PLN + prad dla Ciebie. Termin wypowiedzenia moze byc dlugi - to tylko plus dla Ciebie.

- Druga umowa jako odbiorca w.g. ich cennika - tzn. ty placisz n.p. 50 PLN za zdefiniowany produkt. Termin wypowiedzenia krotki.

W ten sposob ISP ma pewnosc ze punkt dostepowy zostanie tam gdzie jest, a ty nie jestes uwiazany do ISP.

Jesli jakosc nie bedzie Cie zadowalac, to zrezygnujesz z internetu od nicht, to ze antena jest na kominie nie bedzie Ci pewnie nijak przeszkadzac a ciut kasy zawsze mozesz uzyc na inny internet.
Nie pomagam na PW.
lulas

varico, patrzyłem na mapę i mam mniej więcej rozeznanie, że jeden z nadajników (Orange) powinien być w Liszkach, a kilka na kominach w Skawinie - wspominam o nich, bo te obiekty widzę od siebie, więc nie powinno być problemu. Jest jeszcze kilka w okolicy.
Nie wiem jednak, czy lepsze jest 1800, 900 czy może jeszcze jakaś inna częstotliwość i z których korzystają operatorzy. Patrzyłem w FAQ, ale nie znalazłem informacji na ten temat, w związku z tym nie wiem na co przede wszystkim zwrócić uwagę.
Przyznam się szczerze, że nie śledzę ofert i aukcji dotyczących częstotliwości, wolałem więc zapytać. Jeśli jest tu na forum lub gdzieś w internecie jakiś poradnik dla laika, "co, jak i na jakiej częstotliwości" to chętnie przeczytam :)

key, dzięki, ciekawy pomysł - o takim rozwiązaniu nie pomyślałem :)
Awatar użytkownika
elcidx
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: elcidx »

Nie wiem czy to 100 zł to nie za mało, trzeba by się dopytać na trzepaku jak kolega napisał.

Ale na Twoim miejscu wybrał bym radiówkę, co do jakości to raczej martwić się nie będziesz musiał, bo to przecież dopiero do Ciebie będzie sygnał udostępniany dalej, pewnie do ciebie sygnał będzie leciał po radiolinii.
Dogadaj się z nimi jeszcze tak, abyś ty miał jakiś wyższy priorytet połączenia od innych i tyle.

Podpisując odzielną umowę na internet będziesz miał maksymalnie tyle co w ich cenniku, czyli to 10.
Gdybyś miał wszystko na jednej umowie to mogą dać więcej, bo było by to w formie rozliczenia barterowego + jeszcze kasa dla Ciebie.

Szczerze to sam chciał bym znaleźć się w takiej sytuacji jak Ty :D
Ale pozostaje mi korzystać z lte play, bo po kablu to maks 1 Mbps dostanę.
Ostatnio zmieniony 2015-01-22, 15:47 przez elcidx, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu jest podpis.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

elcidx pisze:Gdybyś miał wszystko na jednej umowie to mogą dać więcej, bo było by to w formie rozliczenia barterowego + jeszcze kasa dla Ciebie.
I kiblowanie na umowie ktorej nieciekawej czesci nie mozesz rozwiazac.
elcidx pisze:Podpisując odzielną umowę na internet będziesz miał maksymalnie tyle co w ich cenniku, czyli to 10.
Kwestia dogadania.
Ale na Twoim miejscu wybrał bym radiówkę, co do jakości to raczej martwić się nie będziesz musiał, bo to przecież dopiero do Ciebie będzie sygnał udostępniany dalej, pewnie do ciebie sygnał będzie leciał po radiolinii.
I bedziesz osoba ktora nie bedzie placic, nie bedzie miala podstaw do reklamacji jakosci czyli bedziesz najmniej przychodowy. Watpie zeby w ten sposob zagwarantowali ci najlepsze dojscie do sieci.
Ostatnio zmieniony 2015-01-23, 07:49 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
elcidx

key pisze:I kiblowanie na umowie ktorej nieciekawej czesci nie mozesz rozwiazac.
Możesz rozwiązać, przecież było wyżej napisane. A jeśli zadowolenie lulasa będzie czynnikiem który będzie umożliwiał im korzystanie z jego komina, to już raczej oni będą się starali aby wszystko było w jak najlepszym porządku.
key pisze:I bedziesz osoba ktora nie bedzie placic, nie bedzie miala podstaw do reklamacji jakosci czyli bedziesz najmniej przychodowy. Watpie zeby w ten sposob zagwarantowali ci najlepsze dojscie do sieci.
Teraz to pojechałeś, "najmniej dochodowy"? To przecież dzięki niemu będą zarabiać! To właśnie dlatego chcą założyć antenę na jego kominie ponieważ będą mogli pozyskać nowych klientów.
W przeciwnym wypadku nie będą mieć tak dobrej lokalizacji jaką zapewnia lulas co i ograniczy dostęp ich usługi a więc i opłacalność całej instalacji.

Jeśli decydują się na taki krok, jakim jest rozbudowa sieci, to raczej wiedzą co robią i są przekonani, że taka decyzja przyniesie im zyski. Raczej nie robią sobie tego od tak dla jaj.
Tu jest podpis.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

elcidx pisze:Możesz rozwiązać, przecież było wyżej napisane.
Mozesz rozwiazac calosc. Czyli jestes zmuszony do korzystania z ich internetu.
Teraz to pojechałeś, "najmniej dochodowy"? To przecież dzięki niemu będą zarabiać!
Beda zarabiac dzieki jego kominowi, nie dzieki temu ze on jest podpiety do sieci. Jakos sieci jego sieci nie ma najmniejszego wplywu na zarobki - wiec jesli znajdzies sie 10 placacych klientow i jeden nieplacacy, to jak myslisz komu jako pierwszemu zaloza kaganiec?
Nie pomagam na PW.
cintal
Stały użytkownik forum

Post autor: cintal »

Kiedyś z przyczyn technicznych byłem zmuszony i miałem internet radiowy od dwóch dostawców. Na początku chodziło to dobrze ale z upływem czasu było coraz gorzej. pingi po 2000 i więcej, zrywanie połączenia, dzwonienie, reklamacje itp. Wszystko bez skutku.

Ty akurat jesteś w innej sytuacji bo masz opcję anteny na własnym kominie.
Ja w takim przypadku bym podpisywał umowę tylko na to aby gość zamontował sobie antenę i płacił miesięcznie odpowiednią kwotę.

Za te pieniądze spokojnie kupisz sobie fajny sprzęt i wybierzesz najmocniejsze warunki operatora z LTE.

Wątpię aby zaoferowali Ci lepsze osiągi jak daje LTE pod warunkiem że będziesz miał dobry sygnał. Inną kwestią jest stabilność sieci radiowej a wiem to z praktyki że w wielu przypadkach nie jest najlepiej.
Awatar użytkownika
elcidx

Ale wiesz, że lte to też sieć radiowa? I też podlega tym samym zasadom co radiówka od operatora X.
Tu jest podpis.
cintal
Stały użytkownik forum

Post autor: cintal »

Chodziło mi o to, że administratorzy takich sieci podłączają coraz większą ilość osób a nie modernizują sprzętu co znacząco odbija się na jakości.

Małe wkład finansowy na sprzęt, duża ilość podłączonych użytkowników = kiepskie transfery dla abonentów i spore zyski właścicieli sieci.

Przy zgłaszaniu adminowi, że internet słabo chodzi często mówią, że sprawdzają i wszystko u nich jest ok.

Na pewno nie wszędzie tak jest ale często spotykane zjawisko.
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Wiem że radiówka radiówce nie równa ale sam korzystałem kiedyś z usług lakalnej sieci WarSoft i powiem wam że nigdy więcej nie chcę mieć takiego dostępu do internetu.
Jak już ktos napisał na początku było OK później zaczęło się psuć.Miałem wtedy niby prędkość tylko 2Mb/s ale Neo oferowało mi jeszcze 1Mb/s płaciłem wtedy chyba 60zł za 2Mb/s ale to było dawno temu.
Jakość samego netu była OK niskie pingi ale z czasem pingi coraz wyższe przez co nie mogłem grac online w CSa, prękości często spadały do zera albo samego internetu brak.
Męczyłem sie ale miałem wtedy podspisaną umowę na 2 lata i jak się kończyła to byłem szczęśliwy zwłąszcza że mi zmodernizowali centrale TP i mam od nich do dzić 10Mb/s
A i dodatkowym minusem radiówki jest wspólne IP dla wielu osób korzystających z tej sieci, co może być uciążliwe kiedy coś chcemy ściagnąć z popularnych serwisów gdzie sa jakies limity pobierania, lub podczas gry gdzie ktoś złapie bana na IP i nikt już nie pogra z tej sieci
Jako były administrator jednej z sieci gier CS wiem że to częsty problem jak gracze płaczą że maja bana a nie grali i nie mogą grać

Jak masz zasięg LTE z Orange to polecam pakiet za 89,90zł bez limitu danych, gdzie teoretycznie nie martwisz się o limit o ile nie przesadzisz z dziennym ściąganiem danych.
Sam chce wziąć LTE ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> umowa z Neo mnie wiąże i co jak co ale 10Mb/s przy obecnych ilościach danych na stronach to za mało już na szybkie ładowanie stron
lulas

Dziękuję wszystkim za opinie, widzę, że niestety wybór jest trudniejszy ;)
ODPOWIEDZ