Jak to połaczyć?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak to połaczyć?
Witam
Od dłuższego czasu korzystam z opcji e3276+Dovado Tiny w T-Mobile.
O ile Tiny doskonale sobie radzi z obsługą modemu - to WIFI ma niestety stanowczo za słabe. Transfery kiepskie, połączenie średnio stabilne. Szczególnie przy kilku urządzeniach w sieci.
Postanowiłem poprawić kwestię WIFI w tym zestawieniu i wymienić router/dołożyć router.
W ręce wpadł mi TP-LINK WDR-4300
Pytanie pierwsze:
Czy warto zamienić Tiny na WDR'a po wrzuceniu gargoyle i pozostawić wszystko z jednym routerem?
Pytanie kolejne:
Czy pozostawić TINY jako router w trybie bridge z wyłączonym WIFI i kablem LAN podpiąć WDR'a i dalej po WIFI?
Czy może po prostu nie robić trybu bridge i dodać WDR normalnie po LAN'ie?
Kwestie prądowe USB w tp-linku odpadają - w tej chwili mam 100% sygnału, ewentualnie dołożę aktywnego HUB'a.
Od dłuższego czasu korzystam z opcji e3276+Dovado Tiny w T-Mobile.
O ile Tiny doskonale sobie radzi z obsługą modemu - to WIFI ma niestety stanowczo za słabe. Transfery kiepskie, połączenie średnio stabilne. Szczególnie przy kilku urządzeniach w sieci.
Postanowiłem poprawić kwestię WIFI w tym zestawieniu i wymienić router/dołożyć router.
W ręce wpadł mi TP-LINK WDR-4300
Pytanie pierwsze:
Czy warto zamienić Tiny na WDR'a po wrzuceniu gargoyle i pozostawić wszystko z jednym routerem?
Pytanie kolejne:
Czy pozostawić TINY jako router w trybie bridge z wyłączonym WIFI i kablem LAN podpiąć WDR'a i dalej po WIFI?
Czy może po prostu nie robić trybu bridge i dodać WDR normalnie po LAN'ie?
Kwestie prądowe USB w tp-linku odpadają - w tej chwili mam 100% sygnału, ewentualnie dołożę aktywnego HUB'a.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Jak to połaczyć?
plywak, a co nie tak z tym WiFi? Może modem wpięty bezpośrednio w router powoduje interferencje z WiFi? Próbowałeś na jakimś krótkim kablu USB oddalić nieco modem od routera?
Rozumie, że modem podłączony jest do LTE i WiFi coś nie wyrabia?
Rozumie, że modem podłączony jest do LTE i WiFi coś nie wyrabia?
-
Tak. Robilem rozne testy i niestety jedynie polaczenie po kablu lan daje duza poprawe. To jest zwykla jednozakresowa "n"ka czyli 150mbps.
WIFI w TINY przy korzystaniu z wiekszej ilosci urzadzen niestety sobie slabo radzi.
WIFI w TINY przy korzystaniu z wiekszej ilosci urzadzen niestety sobie slabo radzi.
-
- Stały użytkownik forum
Jak wpadł ci w ręce WDR4300 to zmień softa dokup aktywny hub i sprawdź.
Tylko jak już bedziesz zmieniał softa to na 1.6.2.1 bo najnowszy ma problemy z dwoma zakresami.
Tylko jak już bedziesz zmieniał softa to na 1.6.2.1 bo najnowszy ma problemy z dwoma zakresami.
-
Gdzie znajde 1.6.2.1 dla wdr-4300?
-
- Stały użytkownik forum
-
Dzięki.
Pozostaje nadal pytanie - czy da się to zrobić tak, żeby za połączenie z modemem odpowiadał TINY w trybie bridge (wyłączony NAT itd.), a za podział sieci WDR? Czyli LAN z TINY podłączony do WAN w WDR? I dalej normalna konfiguracja z WDR jako serwer DHCP? Dobrze kombinuję?
Pozostaje nadal pytanie - czy da się to zrobić tak, żeby za połączenie z modemem odpowiadał TINY w trybie bridge (wyłączony NAT itd.), a za podział sieci WDR? Czyli LAN z TINY podłączony do WAN w WDR? I dalej normalna konfiguracja z WDR jako serwer DHCP? Dobrze kombinuję?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
plywak, powinno nie być problemów.
Ale skoro to zasilanie jest problemem to może aktywny hub wystarczy do tego Tiny?
Ale skoro to zasilanie jest problemem to może aktywny hub wystarczy do tego Tiny?
-
Zamieszałem 
Tiny po prostu ma kiepskie radio ewentualnie jest po prostu wolne i nic tu zmiana zasilania nie poprawi. Po kablu transfery są dobre. Chyba wydajność maleństwa jest niewystarczająca do obsłużenia LTE i szybkiego WIFI w tym samym czasie.
O aktywnym hubie pisałem w kontekście TP-Linka i opcji z gargoyle (czego jednak chciałbym próbować w ostateczności).

Tiny po prostu ma kiepskie radio ewentualnie jest po prostu wolne i nic tu zmiana zasilania nie poprawi. Po kablu transfery są dobre. Chyba wydajność maleństwa jest niewystarczająca do obsłużenia LTE i szybkiego WIFI w tym samym czasie.
O aktywnym hubie pisałem w kontekście TP-Linka i opcji z gargoyle (czego jednak chciałbym próbować w ostateczności).
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Skoro tak to powinno być ok z tym drugim routerem.
-
Udało się dziś połączyć wszystko ze sobą.
Taki wynik uważam za zdecydowana poprawę względem tego co było (szczególnie download).

Taki wynik uważam za zdecydowana poprawę względem tego co było (szczególnie download).

- radius
- ** Moderator **
Dovado już chyba tak ma: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=487600#487600ja.michal pisze:plywak...a co nie tak z tym WiFi?...
Na forum Plusa też czytałem, że komuś się nie podobało, ale posta przytoczyć nie potrafię.