Witam Wszystkich!
Posiadam internet radiowy, który w domu rozdzielany jest przez router. Początkowo internet miałem podłączony przez kabel sieciowy i nie było żadnych problemów z transferem, dopiero po przeniesieniu komputera w inne miejsce (2-piętrowy dom: mój komputer znajduje się na parterze, router na 2 piętrze) i podłączeniu go do sieci przez kartę Realtek 8188SU (USB WiFi) transfer bardzo często spada, widać dużą niestabilność internetu i wahania sygnału.
Czy jest to spowodowane słabą jakością karty sieciowej Realtek 8188SU (USB WiFi)? Jeśli tak, jaką kartę WiFi możecie polecić, która będzie stabilniejsza niż obecny Realtek 8188SU (USB WiFi)? Dodam, iż jeden z komputerów podłączony jest bezpośrednio do routera poprzez kabel i nie ma problemu z transferem.
Najprawdopodobniej dokładna nazwa karty sieciowej to Pentagram HorNET Wi-Fi USB 802.11n. Używam Windows 8.1, system sam zainstalował sterowniki pod nazwą Realtek RTL8188SU Wireless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter.
Internet bezprzewodowy max prędkość 10M, przy użyciu Pentagrama wartości często spadają do nawet 1M lub mniej.
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Problem z siecią bezprzewodową w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem z siecią bezprzewodową w domu
To jest spowodowane słabym sygnałem. Podłącz router i PC kablem albo PLC.
Nie pomagam na PW!