Dwie sieci Wifi, kamery, problem z połączeniem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dwie sieci Wifi, kamery, problem z połączeniem
Witam. Mam pewien problem, otóż mam dwie sieci, dwa routery - jeden router jest od internetu, drugi od kamer. Pewien typek, marny informatyk narobił syfu na tym kompie, większość po nim zrobiłem, ale został jeden problem: połączenie z siecią kamer działa, wifi łapie, normalnie jest odbierany obraz, ale gdy chce przełączyć na drugą siec, tam gdzie jest internet, to niby się łączy, niby połączenie jest - ale gdy chce włączyć którąś z przeglądarek, czy cokolwiek to nie może znaleźć serwera - tak jak by nie było połączenia z internetem. Internet działa na 100 % ponieważ mam jeszcze inny komputer i on łapie net elegancko.
Może ktoś mi pomóc ? nie wiem co on tam narobił i czemu to nie działa.
Może ktoś mi pomóc ? nie wiem co on tam narobił i czemu to nie działa.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Dwie sieci Wifi, kamery, problem z połączeniem
Mozesz powiedziec jak to jest skonfigurowane?
Adresy IP, maski, routing.... etc.
Adresy IP, maski, routing.... etc.
Nie pomagam na PW.
-
jedynie co udaje mi się znaleźć, to Adres IPv4 192.168.1.101
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest adres jednego urzadzenia.
Daj wynik z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> na poczatek. Tekstowo.
Daj wynik z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> na poczatek. Tekstowo.
Nie pomagam na PW.
-
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adresy IP ....................... : 192.168.1.101
Maska podsieci .................. : 255.255.255.0
Brama domyślna .................. :
Adres fizyczny ...................... : 00-13-CE-DA-54-11
DHCP włączome ...................... : NIE
Proszę
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Adresy IP ....................... : 192.168.1.101
Maska podsieci .................. : 255.255.255.0
Brama domyślna .................. :
Adres fizyczny ...................... : 00-13-CE-DA-54-11
DHCP włączome ...................... : NIE
Proszę
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wyglada ze masz problem z:
I co masz na mysli piszac:
Daj poprosze calosc.JohnColtrane pisze:DHCP włączome ...................... : NIE
I co masz na mysli piszac:
I dlaczego kamerki nie sa wpiete w router?JohnColtrane pisze: ale gdy chce przełączyć na drugą siec, tam gdzie jest internet, to niby się łączy, niby połączenie jest - ale gdy chce włączyć którąś z przeglądarek
Nie pomagam na PW.
-
Trochę mało czytelnie wytłumaczyłem (nie jestem zbyt dobrym informatykiem). Spróbuje jeszcze raz: kamerki są w innym budynku, a ja odbieram ich obraz przez antenę, antena kablem jest połączona do routera i z tego routera drogą wifi idzie sygnał jako nowa sieć do kompa. Jeżeli chce się połączyć robię to standardowo jak się łączy z siecią wifi po prawej stronie na pasku i kamerki działają z tym problemu nie ma. Ale mam jeszcze drugi router, który jest od internetu i komputer a właściwie jego wifi widzi sieć mojego dostawcy internetu, jest sygnał dobry, ale gdy chcę przełączyć się z kamer na internet (czyli na ten drugi sygnał z drugiego routera) to internet nie działa. Jest połączenie, ale nic nie działa - jest tak tylko na tym komputerze z kamerami, bo ten "informatyk" narobił jakiś takich dziwnych rzeczy i na końcu stwierdził, że internet nie będzie tu działał, bo nie może być tak, żeby odbierać sygnał z kamer, a potem sobie przełączać na wifi na inny router dla internetu. Miałem potem wątpliwości, bo przecież to chyba normalne, że jak wifi widzi kilka sieci, to powinna łączyć i z internetem i z kamerkami.. w zależności z którą siecią się połączę. Coś tam namieszał, nie wiem. Ale oczywiście też nie chciał bym, żeby internet działał kosztem kamer, które są ważniejsze dla mnie - z tym, że brak internetu na komputerze gdzie mam kamery jest również uciążliwe.
tutaj spisałem dokładniej to o co prosiłeś:
Sufiks podstawowej domeny DNS ......... :
Typ węzła ......... : Nieznany
Routing IP włączony ........... : NIE
Serwer WINS Proxy włączony .......... : NIE
Sufiks DNS konkretnego połączenia:
opis ............... : Intel <R> PRO/Wirelesss 2200 network connection
Adres fizyczny ........... : 00-13-CE-DA-54-11
DHCP włączone .............. : NIE
Adres IP ................... : 192.168.1.101
Maska podsieci............ 255.255.255.0
Brama domyśla................ :
tutaj spisałem dokładniej to o co prosiłeś:
Sufiks podstawowej domeny DNS ......... :
Typ węzła ......... : Nieznany
Routing IP włączony ........... : NIE
Serwer WINS Proxy włączony .......... : NIE
Sufiks DNS konkretnego połączenia:
opis ............... : Intel <R> PRO/Wirelesss 2200 network connection
Adres fizyczny ........... : 00-13-CE-DA-54-11
DHCP włączone .............. : NIE
Adres IP ................... : 192.168.1.101
Maska podsieci............ 255.255.255.0
Brama domyśla................ :
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
JohnColtrane pisze:Trochę mało czytelnie wytłumaczyłem
Mozesz to rozrysowac?JohnColtrane pisze: Spróbuje jeszcze raz: kamerki są w innym budynku, a ja odbieram ich obraz przez antenę, antena kablem jest połączona do routera i z tego routera drogą wifi idzie sygnał jako nowa sieć do kompa.
Co jest w drugim bydynku? Kamer sa Wi-Fi czy lacza sie n.p. kablem z jakims routerem? Podaj nazwy sprzetu - antenka i router malo mowia....
Wyglada mi na wylaczonego klienta DHCP, ale to tylko przypuszczenia...JohnColtrane pisze: Ale mam jeszcze drugi router, który jest od internetu i komputer a właściwie jego wifi widzi sieć mojego dostawcy internetu, jest sygnał dobry, ale gdy chcę przełączyć się z kamer na internet
Bzdura. To trzeba tylko wmiare sensownie skonfirugowac. Masz mozliwosc polozenia kabla miedzy routerem "do internetu" i "do kamer"?JohnColtrane pisze: jest tak tylko na tym komputerze z kamerami, bo ten "informatyk" narobił jakiś takich dziwnych rzeczy i na końcu stwierdził, że internet nie będzie tu działał, bo nie może być tak, żeby odbierać sygnał z kamer, a potem sobie przełączać na wifi na inny router dla internetu.
Miales wkleic calosc jako tekst (opcja kopiuj i wklej) a nie przepisywac to, co tobie wydaje sie wazne.JohnColtrane pisze:tutaj spisałem dokładnie to o co prosiłeś:
Nie pomagam na PW.
-
Mogę rozrysować, ale czy to takie ważne ?z kamerkami nie mam problemu. Łącze się z nimi kiedy chce i zawsze śmiga. Problemem jest połączenie z siecią mojego dostawcy internetu, ponieważ prawdopodobnie jest coś namieszane. Wkleiłem całość, z tym, że musiałem przepisać ręcznie z tamtego kompa : ) tamten jak nie miał tak nie ma połączenia. Nie mam opcji, aby połączyć kablem
to "DHCP" chętnie sprawdzę, lub włącze tylko gdzie tego szukać ? mam system windows xp
to "DHCP" chętnie sprawdzę, lub włącze tylko gdzie tego szukać ? mam system windows xp
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Gdyby nie bylo wazne, to bym chyba o to nie prosil.JohnColtrane pisze:Mogę rozrysować, ale czy to takie ważne ?
Tak samo jak o nazwy sprzetu.
taaaaaa..JohnColtrane pisze:Wkleiłem całość
Piszesz to po raz trzeci, a ja zrozumialem za pierwszym.JohnColtrane pisze:Problemem jest połączenie z siecią mojego dostawcy internetu, ponieważ prawdopodobnie jest coś namieszane.
Jak bedziesz w kolko mowil "boli" to tez zaden lekarz Ci nie pomoze, musisz jeszcze powiedziec gdzie Cie boli.
A inne metody zeby spiac z soba te sieci, n.p. DLAN?JohnColtrane pisze:Nie mam opcji, aby połączyć kablem
W ustawieniach sieci. Zalacz DHCP.JohnColtrane pisze:to "DHCP" chętnie sprawdzę, lub włącze tylko gdzie tego szukać ?
Nie pomagam na PW.
-
ooo problem rozwiązany
ustawiłem żeby automatycznie ustalał adres ip itd. i jest