Stala sesja GPRS w telefonie komorkowym.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Stala sesja GPRS w telefonie komorkowym.
Witam,
chcialem zapytac czy istnieje mozliwosc zestawienia stalej sesji gprs w telefonie komorkowym, byc moze przez soft (java, symbian, wm) czy tez ktorys ze znanych wam telefonow posiada taka mozliwosc
przez zestawienie rozumiem po prostu nawiazanie i podtrzymywanie sesji gprs przez telefon.
nie interesuja mnie sposoby poprzez laczenie telefonu z komputerem i w ten sposob utrzymywanie stalej sesji.
z gory dziekuje za pomoc
chcialem zapytac czy istnieje mozliwosc zestawienia stalej sesji gprs w telefonie komorkowym, byc moze przez soft (java, symbian, wm) czy tez ktorys ze znanych wam telefonow posiada taka mozliwosc
przez zestawienie rozumiem po prostu nawiazanie i podtrzymywanie sesji gprs przez telefon.
nie interesuja mnie sposoby poprzez laczenie telefonu z komputerem i w ten sposob utrzymywanie stalej sesji.
z gory dziekuje za pomoc
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Stala sesja GPRS w telefonie komorkowym.
Z tego co mi się wydaje, to prawie każdy telefon, a już Nokie w szczególności, posiadają opcję Zawsze online w ustawieniach GPRS.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
czyli wtedy pobrane dane sa rozliczane jako jedna sesja gprs z rozlaczaniem raz na 12/24h? czy jezeli opuszczam przegladarke to sesja ulega zerwaniu?
i jeszcze jedno czy mozliwe jest jednoczesne trzymanie sesji gprs i prowadzenie polaczen glosowych?
jezeli ktos moglby polecic telefony, ktore dobrze wspolpracuja z opera mini (tzn trzymaja sesje, bo podobno opera ma z tym problem i cz ten problem wystepuje takze przy wlaczonej opcji zawsze online?) bede wdzieczny, interesuja mnie ceny do 500zl MAx, chociaz chcialbym wydac jak najmniej bo nie mam wlasciwie poza tym wspomnianym zadnych wymagan
i jeszcze jedno czy mozliwe jest jednoczesne trzymanie sesji gprs i prowadzenie polaczen glosowych?
jezeli ktos moglby polecic telefony, ktore dobrze wspolpracuja z opera mini (tzn trzymaja sesje, bo podobno opera ma z tym problem i cz ten problem wystepuje takze przy wlaczonej opcji zawsze online?) bede wdzieczny, interesuja mnie ceny do 500zl MAx, chociaz chcialbym wydac jak najmniej bo nie mam wlasciwie poza tym wspomnianym zadnych wymagan
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Co do telefonu to ja na 5300 bez problemów przeglądam neta, choć zasięg mam zazwyczaj 1,2 kreski na 5, nie ma żadnych problemów. Dodatkowo ten model ma duży wyświetlacz 2" (240 x 320) i w najnowszej operze jest możliwość przeglądania stron w poziomie monitora.
-
a jak jest z tym zaliczaniem impulsow/prowadzeniem jednoczesnych rozmow?
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Ale żeby wykonać połączenie/napisać SMS trzeba wyłączyć aplikację, można ją zminimalizować, Opera nie ma takiej opcji.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Dokładnie tak, przy czym utrzymanie sesji gprs to nie to samo co"zawsze online". Sesja trwa z chwilą połączenia z daną stroną, serwerem ftp, lub jakąkolwiek aplikacją wykorzystującą transfer... Z chwilą rozłączenia, odrzucenia połączenia sesja zostaje przerwana. I to jest w przypadku używania telefonu jako platformy... W przypadku kompa najpierw nawiązujemy połączenie (lub auto connect przy starcie) i je ręcznie przerywamy (można ustawić automat który przerwie po upływie jakiegoś czasu).przewaks pisze:... prawie każdy telefon, a już Nokie w szczególności, posiadają opcję Zawsze online w ustawieniach GPRS.
...W przypadku rozmowy głosowej gprs jest zawieszany a po rozmowie wznawiany (rozmowy mają priorytet). I jak Kolega Fanta napisał żeby napisać sms'a trzeba wyjść z aplikacji. Żeby zadzwonić też trzeba wyjść z aplikaji...
...Koszty są rozliczane tylko za ilość danych - czas się nie liczy... (pod warunkiem ustawienia połączenia gprs a nie CSD)
-
no to wracamy do punktu wyjscia chyba, sprobuje moze jeszcze raz sprecyzowac pytanie:
chodzi mi o to, czy istnieje jakas aplikacja na telefon czy tez wbudowana w sam aparat funkcja, ktora pozwoli na to by sesja byla przez caly czas aktywna, tzn, wyjscie z przegladarki np. czy innej aplikacji wykorzystujacej gprs nie powodowalo zerwania sesji?
czy zawieszenie sesji jest rownoznaczne z jej przerwaniem w kwestii naliczenia impulsu?
chodzi mi o to, czy istnieje jakas aplikacja na telefon czy tez wbudowana w sam aparat funkcja, ktora pozwoli na to by sesja byla przez caly czas aktywna, tzn, wyjscie z przegladarki np. czy innej aplikacji wykorzystujacej gprs nie powodowalo zerwania sesji?
czy zawieszenie sesji jest rownoznaczne z jej przerwaniem w kwestii naliczenia impulsu?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie ma takiej aplikacji.Jest w nokiach ustawienie ,,Zawsze online,, ale nie miałem przyjemności z korzystania tego. Jeśli jeszcze będziesz korzystał z neta to jak będzie przychodzić do ciebie połączenie głosowe automatycznie ci przerwie sesję bo rozmowy głosowe mają priorytet nad transmisją GPRS.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Co rozumiesz pod pojęciem sesji i naliczania impulsupankabel pisze:no to wracamy do punktu wyjscia...
...czy zawieszenie sesji jest rownoznaczne z jej przerwaniem w kwestii naliczenia impulsu?

...W przypadku wykupienia pakietu na transfer danych (20 MB lub 50 MB - Plus) dane są rozliczane co do bajta...
...I nie słyszałem o aplikacji podtrzymującej sesję - zresztą zupełnie niepotrzebnej...

- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No wiesz... u mnie w erze np. płacę w paczkach co 500KB za 0,72 więc na dzień dobry 1,44 więc trochę to kosztuje. Chcąc drugi raz wejść (np. po 3h) nie trzebaby płacić kolejnych 1,44.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
-
Obawiam się w takim razie, że nie ma niestety takiej możliwości... 

Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- Enzo
Hmm, ja nie spotkałem takiego programu pod symbiana.pankabel pisze:Witam,
z gory dziekuje za pomoc
Ale taki efekt uzyskuje poprzez np. włączenie jadugadu w telefonie, jest cały czas włączone (zminimalizowane) więc sesja trwa a sam program pobiera bardzo małe ilości danych. Jest tylko jeden problem, na zwykłym telefonie nie da się tego zrobić, potrzebny jest jakiś smartfon a najlepiej taki który ma możliwość jednoczesnego obsługiwania transmisji danych i połączenia głosowego. A coś takiego trochę kosztuje.
iPlus+E61i=FUN
Sony Ericsson i Nokia utrzymują sesję po zamknięciu wewnętrznej przeglądarki, trzeba tylko zmienić ustawienia odpowiednio.
Windows Mobile tez utrzymuje sesje ;]
A żeby można było jednocześnie korzystać z netu i rozmawiać czy smsować wystarczy telefon w klasie A, np Nokia 6120 classic
Windows Mobile tez utrzymuje sesje ;]
A żeby można było jednocześnie korzystać z netu i rozmawiać czy smsować wystarczy telefon w klasie A, np Nokia 6120 classic

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Kolega pankabel nie do końca rozumiał temat - obawiał się rozłączenia w chwili odbierania rozmowy i i naliczenia mu dodatkowych opłat za ponowne nawiązanie połączenia. Zresztą operował pojęciem impuls które w tym przypadku nie ma miejsca. Ale sprawa została wyjaśniona po korespondecji na priv...Mavie pisze:...Windows Mobile tez utrzymuje sesje ;]
...Można z powodzeniem zamknąć temat...
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Nie robimy tego gdyż ktoś inny może mieć podobny problem/pytanie i wtedy nie musi zakładać nowego tematu, a wszystkie info mamy w jednym wątku.mar_kow pisze:...Można z powodzeniem zamknąć temat...

- yagi
Zawsze jest modowana Opera Mini ktora potrafi trzymac sesje do czasu gdy poziom sygnalu jest za niski... Sam z tego korzystam...
Przy GPRS/EDGE przesyl danych jest zawieszany - na telefonach SE fajnie to widac gdy globusik na pasku stanu robi sie szary, a po odebraniu polacznia lub SMSa wraca do kolorkow... W UMTS nie ma to juz miejsca i mozna dane sciagac rownolegle - globus podczas rozmowy jest caly czas kolorowy...
Przy GPRS/EDGE przesyl danych jest zawieszany - na telefonach SE fajnie to widac gdy globusik na pasku stanu robi sie szary, a po odebraniu polacznia lub SMSa wraca do kolorkow... W UMTS nie ma to juz miejsca i mozna dane sciagac rownolegle - globus podczas rozmowy jest caly czas kolorowy...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...W każdej przeglądarce można ustawić czas po którym sama się rozłącza. Nawet w tej wbudowanej w telefon.yagi pisze:...Zawsze jest modowana Opera Mini ktora potrafi trzymac sesje do czasu...
...na telefonach SE fajnie to widac...
...Nokie również nie odbiegają aż tak z funkcjami...

...Ciekawostką jest również możliwość "podtrzymania sesji" (używając tego początkowego sformułowania) również w niektórych typach modemów. Można ustawić czas w którym modem "czeka" aż zasięg się pojawi i "rusza" dalej z transferem. Dobre jest to w przypadku tzw. "pływającego" zasięgu...
- Maciek
U mnie na Nokii 9500 Po systemowym zrzuceniu opery "na pasek" sesja jest utrzymywana
Ale... To chyba za sprawą tego że 9500 ma Symbiana. Soft nokii nie ma opcji "systemowego" zrzucania aplikacji na pasek... W takim wypadku to dana aplikacja musi mieć opcję zrzutu 

Dawno mnie tutaj nie było