LTE: Play/ Orange? Z modemem/bez?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mahcin
Początkujący użytkownik forum

LTE: Play/ Orange? Z modemem/bez?

Post autor: Mahcin »

Witam,

Chcę zawrzeć nową umowę na internet LTE.
Po przejrzeniu ofert zostało Play i Orange
Moja obecna lokalizacja: Obecna lokalizacja
Moja lokalizacja za około pół roku: Przyszła lokalizacja

Z map obu operatorów wynika, że w obu lokalizacjach będę miał zasięg (Play chyba lepiej).

Oto oferty które biorę pod uwagę.
Orange z modemem:
Screen

Play bez modemu:
Screen

Play z modemem:
Screen

Wydaje mi się że najkorzystniej byłoby wziąć Play bez modemu (pierwsze pół roku za 30zł, później 50, bez limitu w LTE - ale nie wiem czy w obu lokalizacjach na pewno będę miał zasięg?
Dodatkowo jeżeli brałbym bez modemu to jaki sprzęt dokupić?
Modem z wifi jak Sierra 760s
Router + modem jak TL-MR3220 + Modem E3272s-153
Czy raczej ZTE MF 28D ?

Internet ma być głównie w domu + ewentualnie dłuższe wyjazdy, ale bez problemu mogę zabrać router stacjonarny.
Póki co nie myślę o dokupieniu dodatkowych anten (ze względu na budżet, może po przeprowadzce).

Co będzie lepsze?
Sory jeśli temat w złym dziale (nie wiedziałem czy dać do wyboru operatora czy do wyboru sprzętu).

Pozdrawiam

[ Dodano: 2015-01-06, 12:47 ]
Sprawdziłem na http://beta.btsearch.pl/ że do najbliższych nadajników LTE:
Play mam/będę miał 2,5km, 3km, 5km
Orange mam/będę miał 2,5km, 4km, 4km, 5km

Więc w obu przypadkach nie jest źle :super:
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE: Play/ Orange? Z modemem/bez?

Post autor: matek451 »

Te BTS-Y LTE1800 Orange wymagają jeszcze weryfikacji. Wg. BTSearch to pozwolenia. Obawiam się, że Złotokłos nie działa. Stąd odległość 4-5 km od BTS-a bardziej realna. Te BTS-y LTE1800Play w twojej okolicy działają. W przypadku Orange antena Dual LTE 1800MHz raczej konieczna. W Play z BTS-a Złotokłos lub Głosków, Milenium 11 może działać bez anteny ale trzeba przetestować. Co do ofert to w Play na abonament i na kartę bez limitu jest na 3G i LTE. Oferta lepsza, średnio za 45 zł masz internet bez limitu. Sprzęt kupujesz sam, router stacjonarny kosztuje w Play 24x40=960 zł. Orange na dzień dzisiejszy ma braki sprzętowe. Jedyny sensowny router MF283+ jest niedostępny. Oferta ze sprzętem jest też dużo droższa niż tylko SIM w Play i kupno routera. Nie polecam MF28D, słaby, problematyczny router. Jak kupić to za 400-450 zł na Allegro, OLX router B-593s-22. Do testów możesz wziąć z Play MiFi E-5373, E-5377 na 7 dni i sprawdzić zasięg i działanie LTE, 3G w Play i Orange (na pre-paidzie). Potem oddasz i weźmiesz tylko SIM lub na kartę. Jesteś klientem któregoś z operatorów?.
Mahcin

Dzięki za odpowiedź.
Nie, nie jestem klientem żadnego z operatorów.
Powiedz mi jeszcze bo nie jestem pewien - ten internet w Play na kartę będzie działał zarówno w 3G jak i LTE?
W sumie byłoby to lepsze rozwiązanie (bo wtedy nie wiąże mnie umowa) :ok:
matek451
Guru bezprzewodowy

W Play na kartę internet no limit jest na 3G i LTE.
Mahcin

No to raczej wszystko jasne ;)

Dzisiaj pewnie wezmę Playa na testy.
Co do oddzielnego kupowania routera nie wiem co wybrać.
Na forum widzę, że polecane są dwa routery:
- D-Link DWR-921
- B-593s-22

Co wybrać? oba są w podobnej cenie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Co wybrać? oba są w podobnej cenie
Co kupisz będzie dobre, jednak wydaje mi się że Huawei jest tańszy.
Nie pomagam na PW!
Nightmare
Stały użytkownik forum

Post autor: Nightmare »

Na chwilę obecną tańszy jest DWR-921. Z ofert na OLX w cenie poniżej 500 zł są routery B-593s-22 bez gwarancji, nawet jeden jest za 220 zł, ale osoba wystawiająca to ogłoszenie nie zgadza się na przesyłkę pobraniową - śmierdzi to na kilometr.
Routery B593 na Allegro poniżej 500 zł to wersja B593u-12 - jest to starsza wersja i tańsza. Na chwilę obecną ciężko jest znaleźć nowy B593s-22 w cenie poniżej 600 zł, za to DWR-921 można kupić bez problemu.
m_glod
Użytkownik forum

Post autor: m_glod »

tez mam taki problem. Mieszkam w Krakowie w Nowej Hucie. Zdecydowalem sie na internet orange free lte za 89zl. Sprzęt mam taki: e398 (modem) oraz n450 (router). Internet zakupilem z tabletem ktorego chcialem sprzedac. Lecz co sie okazje i mnie osobiscie zaskoczylo to transfer. Full zasieg i jesli modem bezposrednio wpiety do lapka to down jest w okolicach 30 Mbps, jesli zas w router to okolo 20-23Mbps, lecz i tak sie nie tego szczerze mowiac spodziewalem. Poltora roku temu mialem lte z plusa i tam transfer byl w okolicach 60-90 Mbps, niebo a ziemia. Przeliczylem sie szczerze mowiac, choc z 50- 60 Mbps bylbym w pelni zadowolony. Teraz mam zagwozdke. Zostawic ten internet czy odeslac i wziac play na karte?
Ostatnio zmieniony 2015-01-10, 14:20 przez m_glod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

m_glod pisze:ecz i tak sie nie tego szczerze mowiac spodziewalem
A czego się spodziewałeś, LTE1800 w Orange to maksymalnie 75bps a skoro jest wielu użytkowników to się na nich dzieli (i jeszcze na użytkowników LTE T-Mobile).
m_glod pisze:Poltora roku temu mialem lte z plusa
W internecie mobilnym to prehistoria, dziś w Plusie tez tego nie uzyskasz.
m_glod pisze:czy odeslac i wziac play na karte?
Na jakie prędkości liczysz bo w Play 50Mbps to będzie też kosmicznie dobry wynik.

W mieście kablówka rządzi.
Nie pomagam na PW!
Mahcin

Ok, po pierwszych testach udało mi się osiągnąć 10M w LTE.
Niestety upload w LTE tylko 0,75M... ale to na Huawei E5180 i nie bawiąc się w szukanie dobrego sygnału ;)

Zasadniczo mi to wystarczy więc teraz muszę kupić router.
B-593s-22 ma port USB - będę mógł podłączyć dysk zewnętrzny w celu udostępniania danych? Dysk to 1TB bez dodatkowego zasilania.
m_glod
Użytkownik forum

Post autor: m_glod »

Ok przemyslalem twoje slowa i odeslalem orange. Kupilem starter rmb i wg mnie hula dobrze. 50 nie osiagnalem Ale jest lepiej niz na orange i to za " darmo". Gdyby nie forum to nawet bym nie wiedzial o takiej promocji. Dzieki za pomoc.
Mahcin

Ok, u mnie router już w drodze (ostatecznie padło na B-593s-22).

Jaką kartę muszę kupić żeby mieć nielimitowany internet? Dowolna karta i włączam sobie pakiet czy jakaś konkretna?
na stronce play znalazłem takie cuś: http://www.play.pl/oferta/play-internet ... -na-karte/

Widzę też opcję zmiany taryfy na Play Internet na Kartę więc chyba każda dowolna karta Play będzie ok? ;)
Mahcin

Dobra, kupiłem wszystko co potrzebne do szczęścia.
Net osiąga 10M/3M (bez anteny itd)

Dzięki za pomoc oraz uchronienie przed umową ;)
Temat do zamknięcia :)
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Witam, nie będę rozpoczynał nowego tematu, bo w sumie mam jedno pytanko. Jakie prędkości maksymalne jest w stanie zaoferować Orange w LTE ? Wymieniłem modem z HSPA na ten obsługujący LTE ( MF823 ) no i w sumie osiągam prędkości gdzieś tak około 15 - 20 Mb/s. Trochę mnie zdziwiło, bo w sumie niedawno testowałem Plusa w tej samej lokalizacji (Oława,dolnośląskie) i prędkości oscylowały około 60 - 70 Mb/s . I pytanie mam takie. Czy inwestować w antenty i inne akcesoria poprawiające sygnał (kompa mam przy oknie) , czy po prostu operator ma kiepską infrastrukturę i dać sobie spokój ?
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli jesteś z Oławy to powinieneś mieć dobry poziom sygnału LTE1800 Orange. Ogólnie w Orange LTE nie powala osiągami. Brak własnej sieci LTE1800 i korzystanie z sieci T-Mobile nie pozwala na szaleństwo. Na dodatek T-mobile używa pasma 10MHz , które pozwala na prędkości do 70Mb/s czyli połowę tego co na sieci LTE1800Mobylandu( Plus i CP) na 20MHz. Często lepsze wyniki na UMTS2100 i HSPA+DC.
MAREKMAREK
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MAREKMAREK »

Dzięki za odpowiedź. W takim razie pozostaje czekać na poprawę "jakości usługi". ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

MAREKMAREK, różnie jest z tym LTE od Orange. W jednym miejscu działka z prędkością 50 Mb/s a przejedziesz ulicę dalej i jest 15 Mb/s i szybciej działa HSPA+ DC.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Panowie, próbowałem teraz przez stronę dobrać nowy numer w Formule Play Unlimited ( 9,99 ), na stronie z opisem piszą o Darmowym LTE natomiast brak takiej zakładki po wyborze numeru, co jest grane, czy jest czy nie ma ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Wg. regulaminu http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 122014.pdf jest.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Bież śmiało (ja brałem wczoraj) i jest tam 6msc. darmowego LTE choć w umowie tego nie zauważysz. Dopiero po podpisaniu umowy i po zalogowaniu do Play24 w stanie konta jest Nielimitowany pakiet MB DATA-to jest to darmowe LTE. Dodatkowo da się po 6msc. aktywować Nielimitowane LTE za 20zł. msc. Więc oferta mega korzystna :D
Ostatnio zmieniony 2015-02-01, 11:48 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Mam mały problem.

Chciałem przedłużyć dotychczasową umowę ( kończy się 8 marca ) która jest na firmę.

Pomyślałem że zmienię na taryfę indywidualną ale na firmę, niestety Pani w Playu sprawdziła i nie chce przejść w takiej konfiguracji moja umowa :/

Zawsze to by kilka zł było taniej.... :)

Przez stronę www nie chce przejść ani taka opcja jak opisana powyżej ani ta typowo firmowa.

Udało mi się porozmawiać na chacie z konsultantem i stwierdził abym mógł podpisać taki aneks to musi być mniej niż 30 dni do końca umowy, też tak mieliście ?

Co ciekawe, ten sam błąd wyrzuca i w taryfie indywidualnej jak i firmowej za 9,90.

Matkowi udało się chyba przedłużyć umowę na czas nieokreślony, taka opcja byłaby najlepsza :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Widać mają taki "sajgon" w systemie, że nic nie działa tak jak powinno.
darekka
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

onken, możliwe ze to kwestia czasu do końca. Tak samo mi mówił mój doradca biznesowy, im bliżej końca umowy tym lepsze oferty dostępne w systemie.
ODPOWIEDZ