Szukam szybkiej karty sieciowej WLAN
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szukam szybkiej karty sieciowej WLAN
Witam,
posiadam łącze w UPC 120Mb.
Do tej pory używałem ich beznadziejny modem - Thomson TWG870 do spółki z beznadziejną kartą TPlink TL-WN721N.
Po kablu zawsze miałem te 120 mega, ale po wifi wyciągałem max 55Mbit. Odległość routera od kompa to jakieś 4m plus ścianka działowa z karton gipsu i jakimś tam wygłuszeniem z wełny(zasięg był prawie zawsze max).
Kilka dni temu zakupiłem nowy Router Netgear WNDR4300 - prędkości po wifi mam podobne lub troche niższe.
Szukam karty WLAN, która na spokojnie poradzi sobie z tym transferem 120Mbit.
Teoretycznie mam nadzieje ze nie bedzie z tym problemu skoro stara karta ze starym modemem dawało rade "wyciągać" ponad 50Mbit.
Czy ktos w praktyce używa takiej karty, która na to pozwala? Mój typ to Netgear WNDA4100, ale zanim kupię chcę mieć pewność, żeby później się nie rozczarować.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
posiadam łącze w UPC 120Mb.
Do tej pory używałem ich beznadziejny modem - Thomson TWG870 do spółki z beznadziejną kartą TPlink TL-WN721N.
Po kablu zawsze miałem te 120 mega, ale po wifi wyciągałem max 55Mbit. Odległość routera od kompa to jakieś 4m plus ścianka działowa z karton gipsu i jakimś tam wygłuszeniem z wełny(zasięg był prawie zawsze max).
Kilka dni temu zakupiłem nowy Router Netgear WNDR4300 - prędkości po wifi mam podobne lub troche niższe.
Szukam karty WLAN, która na spokojnie poradzi sobie z tym transferem 120Mbit.
Teoretycznie mam nadzieje ze nie bedzie z tym problemu skoro stara karta ze starym modemem dawało rade "wyciągać" ponad 50Mbit.
Czy ktos w praktyce używa takiej karty, która na to pozwala? Mój typ to Netgear WNDA4100, ale zanim kupię chcę mieć pewność, żeby później się nie rozczarować.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Szukam szybkiej karty sieciowej WLAN
Powinno zagrać, największa korzyść będzie z N w 5GHz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Problem jest taki, że TWG870 5GHz chyba nie obsługuje, trzeba by dokładać AP bądź kombinować wymianę routera na ubeee czy w ostateczności tc7200 który w upc jest okrojony i obsługuje tylko jedno pasmo na raz, zbyt dobrych opinii też nie ma. Ja używam u innego operatora wersji z 2 radiami i nie mam żadnych zastrzeżeń.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kolega wyżej pisał:krystianb pisze:Problem jest taki, że TWG870 5GHz chyba nie obsługuje, trzeba by dokładać AP bądź kombinować wymianę routera
siekacz84 pisze:Kilka dni temu zakupiłem nowy Router Netgear WNDR4300
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No ślepy jestem. Jeszcze pytanie do czego ta karta, w większości laptopów da się wbudowaną wymienić.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Początkujący użytkownik forum
Do kompa stacjonarnego...krystianb pisze:No ślepy jestem. Jeszcze pytanie do czego ta karta, w większości laptopów da się wbudowaną wymienić.
Wczoraj bardzo zaskoczyła mnie jedna rzecz - bawiłem się ustawieniami tego nowego routera, i tak coś pozmieniałem że transfer po wifi nie przekraczał 15Mbit. Nie potrafiłem tego naprawić więc zrobiłem reset do ustawień fabrycznych. Po resecie wszedłem w opcje i zmieniłem tylko 2 rzeczy:
ustawiłem prędkość 2.4Ghz na 300Mbit i wyłączyłem opcję jednoczesnego nadawania na 20Mhz/40Mhz. I doznałem szoku. Na speed testach zacząłem osiągać 70-80Mbit, a podczas pobierania plików program Jdownloader pokazuje cały czas między 12-13MB/sek czyli jakieś 100Mbit. Bardzo mnie to zdziwiło, gdyż w "całym internecie" wszyscy głoszą, że na tego typu kartach (TP WN721 - 150Mbit), szczytem jest 50-60Mbit i nie ma się co łudzić na więcej.
Dlatego zastanawiam się teraz czy potrzebuję tak dobrej karty sieciowej - może kupię znowu jakiegoś taniego tplinka tylko z pełnym "N"?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
siekacz84, wychodzi na to, że masz raczej czysto w eterze. Ale ja bym i tak celował w coś na 5GHz, jeśli już wymieniasz kartę.
Takie osiągi jak mówisz (~100mbps) są możliwe, o ile ciśniesz w jedną stronę. Przy jednoczesnym uploadzie te teoretyczne 150Mbps trzeba podzielić na dwa.
Takie osiągi jak mówisz (~100mbps) są możliwe, o ile ciśniesz w jedną stronę. Przy jednoczesnym uploadzie te teoretyczne 150Mbps trzeba podzielić na dwa.