LTE Play a przeciążony BTS
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE Play a przeciążony BTS
Witam postanowiłem napisać ten temat ponieważ potrzebuje pomocy odnośnie internetu który mam już miesiąc a jest to Play Unlimited LTE 4G. Korzystam z niego w 2 miejscowościach. Pierwsza niedaleko BTS około 300 metrów linią prostą oraz centrum Nowego Sącza. W obydwóch mam taki sam problem a jest nim gigantyczny ping oraz diametralny spadek prędkości internetu. Zaczyna się od około godziny 17~ i trwa do 23 +. Jest to naprawdę uciążliwe ze względu na zapotrzebowanie internetu akurat w tych godzinach. Pisałem już z tym do Play powiedziano mi że nic nie mogą zrobić bo jest to niezależne od nich. Mam 3 znajomych którzy także korzystają z LTE Play i zgodnie mówią że w tych godzinach nie da się nawet pograć w najmniej wymagające internetu gierki. Od godziny 24 do 16 internet nie przekracza 50 pingu. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, czy może jakakolwiek antena może pomóc na obciązenia BTS ( w Nowym Sączu zasięg mam maksymalny a jednak problem nadal występuje) Dziękuje za uwagę i liczę na pomocne odpowiedzi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: LTE Play a przeciążony BTS
Łączysz się w LTE czy 3G?
Taki urok internetu mobilnego (radiowego), szczególnie w miejscach gdzie jest mało stacji bazowych, sieć radiowa nie jest z gumy, w Play LTE to tylko teoretycznie 75Mbps/sektor, podziel to sobie na potencjalną ilość klientów i wyjdzie że wynik rzędu 2-3Mbps nie będzie niczym nienormalnym (to raptem 20-30 osób równocześnie korzystających z Unlimited LTE). Obecne strony nasycone materiałami video, czy ściągnie filmów HD wymagają dużych prędkości stąd zatykanie się sieci wieczorami i to nie tylko Play, Orange/Plus/T-Mobile też mocno zwalnia popołudniami/wieczorami.
Czyli od 16 do 24 jest duże obciążenie stacji bazowej albo sieci operatora (dosyłu do stacji bazowej). Nic na to nie poradzisz, ewentualnie dobra antena kierunkowa może pozwolić na wybór innej stacji bazowej (mniej obciążonej) o ile jest jakaś w tej okolicy.Ghim pisze:Od godziny 24 do 16 internet nie przekracza 50 pingu
Taki urok internetu mobilnego (radiowego), szczególnie w miejscach gdzie jest mało stacji bazowych, sieć radiowa nie jest z gumy, w Play LTE to tylko teoretycznie 75Mbps/sektor, podziel to sobie na potencjalną ilość klientów i wyjdzie że wynik rzędu 2-3Mbps nie będzie niczym nienormalnym (to raptem 20-30 osób równocześnie korzystających z Unlimited LTE). Obecne strony nasycone materiałami video, czy ściągnie filmów HD wymagają dużych prędkości stąd zatykanie się sieci wieczorami i to nie tylko Play, Orange/Plus/T-Mobile też mocno zwalnia popołudniami/wieczorami.
Nie pomagam na PW!
-
Próbowałem za pomocą tego i tego, wyniki takie same. Posiadam również Orange CDMA i w Nowym Sączu po przejsciu na 3G problemy z pingiem znikają jednak w pierwszej miejscowości pozostaje tylko CDMA gdzie ping zawsze podskakuje do wartości 150+ i tu też dziwne problemy ponieważ jeszcze pół roku temu wszystko na CDMA działało idealnie.wojteks pisze:Łączysz się w LTE czy 3G?
- wojteks
- *** Administrator ***
CDMA powoli chyli się ku końcowi, wiele osób migruje do nowych ofert gdzie są duże limity więc stacje bazowe CDMA też są przeciążone (masz modem/router Rev A czy Rev B?). Pół roku w internecie mobilnym to mogą być znaczne zmiany w infrastrukturze i technologii.Ghim pisze:pozostaje tylko CDMA gdzie ping zawsze podskakuje do wartości 150+ i tu też dziwne problemy ponieważ jeszcze pół roku temu
Nie pomagam na PW!
-
W obydwóch przypadkach używam modemów z anteną dodawaną w zestawie o mocy 5 dBi. Wiele nie daje jednak poł roku temu antena spisywała się idealnie . Zastanawiam się czy mogło na to mieć wpływ zmiana modemu. Niestety stary się zepsuł więc upewnić się co do tego nie mogę.
Dodawana antena nie jest dobra, te 5 dBi to jak przeniesienie odbioru za okno, jak byś trzymał tam modem. Wyposaż się w dobrą i mocną antenę kierunkową w LTE może być 10 dBi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakiego na jaki?Ghim pisze:zy mogło na to mieć wpływ zmiana modemu
Nie pomagam na PW!
-
Najśmieszniejsze jest to że podczas świąt i sylwestra kiedy to miałem 7 dniową możliwość przetestowania usługi wszystko działało idealnie. Pytanie czy warto inwestować w anteny za 200 złotych, czy po prostu wypowiedzieć im umowę bo tak będzie wyglądało korzystanie z ich usług ?
[ Dodano: 2015-02-01, 13:45 ]
[ Dodano: 2015-02-01, 13:45 ]
Z AnyDATA ADU-635WA na anydata adu-890wwojteks pisze: Jakiego na jaki?
Zakup anteny wymusi Ci połączenie z wybranym przez Ciebie BTS. Antenę możesz zwrócić w ciagu 10 dni o ile nie nosi śladów użytkowania.
Ostatnio zmieniony 2015-02-01, 14:08 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Łączysz się z CDMA czy 3G?Ghim pisze:adu-890w
Niestety ten modem ma 3G tylko w 2100MHz i to tylko 14.4Mbps, poszukaj jakiegoś z UMTS900 (HSPA+), w CDMA pracuje w Rev B ale może być konieczna dobra zewnętrzna antena na 450MHz.
Zobacz sobie na mapa.btsearch.pl gdzie i jakie masz najbliższe stacje bazowe.
Nie pomagam na PW!
-
Niestety w okolicy mam tylko 1 BTS kolejne są kolo 10 km dalej schowane za górami. Co do modemu z orange łącze sie z CDMA, przy 3G wszystko działa idealnie z tym modemem niestety CDMA + adu-890w nie sprawuje sie u mnie zbyt dobrze.
-
- Stały użytkownik forum
Nie ma co się oszukiwać. Play to padaczka. To jest jedno wielkie oszustwo. Dostali koncesje na robienie z ludzi id...ów. Gdybym był Ministrem łączności nigdy w zyciu nie wydał bym pozwolenia na działanie czegoś takiego. Polska pod względem takich przepisów jest chora. Liczy się szmal i tylko szmal. Na zachodzie ( a mieszkałem w wielu krajach po kilka lat) nim weszło HSPA to najpierw były testy. Nikt z ulicy nie mógł kupić HSPA (czasy EDGE i początki UMTS). Dopiero gdy zasięg ruszył na terenie prawie całego kraju a sieć miała dobrą pojemność - można było kupić modemy. To samo jest teraz na zachodzie z LTE. Licencje są, pozwolenia są, sieci się zgłaszają a modemy nie logują bo w sklepach operatorów nic na temat LTE! Skończą się testy, będzie zasięg, będzie sieć to pojawi się usługa. U nas jest odwrotnie. Reklamy, usługi a dopiero sieć. To wszystko to jedno wielkie nabijanie ludzi w trąbę. Tak samo było z UMTS, HSPA, HSPA+. Ogłaszają nowinki, robią reklamy, sprzedają usługi a sieci jak nie działały tak nie działają bo nie oszukujmy się: 70% ludzi z zakupionymi modemami ma problemy! Właśnie wymieniłem modem w Play bo myślałem że to usterka modemu. Mam pod domem 4 stacje BTS na których niby jest LTE1800. Wszystkie stacje widoczne z okna. Najbliższa 300m, pośrednie 500 i 600m, najdalsza 900m. Zasięg LTE 1,2,3 kreski, downloady 24h/7 max. 2,5-4,5Mb/s w Play. Wkładam kartę T-Mobile a LTE zero! Zero!!! Nie istnieje. Środek Warszawy a w HSPA+DC max. 5,5Mb/s. Tyle to było 5lat temu w HSPA. Coś się zmieniło prócz reklam w TV? Oszuści i zdania nie zmienię a reklamacje w sieci to ściema. Mam znajomych w biurze Playa. 90% reklamacji idzie w kosz. Po sali biega "łeb" który podejmuje decyzje. Wszystko typu: mam słaby download, wysokie pingi i cienki zasięg po małej analizie idzie w kosz. Takie mają zadania! Nie zawracać d... szefostwu błahostkami. Dyrekcja Play jest zdania że niczego nie zmieni bo dokładnie wie co robi. Stawiają sieć szczątkowo by móc się chwalić największym zasięgiem LTE w Polsce. Co z tego że LTE Ci się wyświetla gdy działa jak HSPA? Wczoraj 2,5 godziny testowałem modem przy 4 nadajnikach. Za, obok, przed, pod w różnych odległościach. Godz. 24-2 w nocy w aucie z laptopem i pożyczoną anteną 20dBi. Max. download w LTE 5,5Mb/s. Kit i nic więcej a prokuratury rowerzystów pchających rower pod wpływem pakują na lata do kicia a tu taki wał. No tak. Rowerzysta nie ma koncesji za kilka mln. zł.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mamy 4 operatorów mających LTE w ofercie, przecież nie musisz z Play korzystać. Już w innym temacie pisałem że to jest internet mobilny i nic (szczególnie prędkości) nie gwarantuje.adax24 pisze: Play to padaczka. To jest jedno wielkie oszustwo.
To akurat doskonały tekst o liderze o którym wspominałeś w innym temacie.adax24 pisze:Ogłaszają nowinki, robią reklamy, sprzedają usługi a
No i? 5 lat temu mało kto miał internet mobilny, teraz każdy smartfon, tablet, laptop ma internet mobilny więc osiągi na pojedynczy terminal musiały się obniżyć, nikt nie buduje sieci żeby była nie obciążona. Mnóstwo osób zrezygnowało z internetu kablowego bo mobilny jest tańszy o 2 zł/miesiąc stąd takie małe prędkości w miastach.adax24 pisze:Środek Warszawy a w HSPA+DC max. 5,5Mb/s.
To musiała być większa niż samochódadax24 pisze: i pożyczoną anteną 20dBi.

Ciesz sie że tyle jest, będzie mniej, taki urok sieci radiowych.adax24 pisze:Max. download w LTE 5,5Mb/s.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
A skąd twoja niewzruszona pewność , że te BTS-y LTE1800Play działają? Z odległości 300m to poziom sygnału wynosi około -60dBm i to wewnątrz, na zewnątrz to max czyli -51dBm . Kreski to są na testach ciążowych a nie w diagnostyce sygnału. Te 70% ludzi ma problemy bo myśli, że każdemu postawią BTS w pobliżu. Kupując internet mobilny trzeba w 90% lokalizacji kupić porządna antenę kierunkowa na wybrane pasmo. To oczywiste ale jakoś nie trafia i tylko narzekania na operatorów. Jak kupują TV to tez korzystają bez anteny? Robiłeś testy na antenie 20dBi, co to za cudo? Jaki miałeś poziom sygnału? Jeśli te BTS-y działają to przesterowałeś sygnał. W dużych miastach każdy operator ma wiele pozwoleń ale nie wszystkie działają, tak może być w Warszawie. Podobnie jest w Play. Operatorzy mobilni nie gwarantują zasięgu i prędkości. Jeśli ich oferta ci nie odpowiada to w Warszawie nie brak operatorów kablowych. Operatorzy mobilni w Europie i ich sieci w stosunku do naszych mogą się uczyć jak ma działać internet mobilny.Oczywiście ideału nigdy nie będzie ze względu na specyfikę takiego dostępu. U mnie w łodzi przy 500m od BTS-a LTE Play działa tak http://www.speedtest.net/my-result/4120813999 ale czasami jest gorzej a w nocy lepiej. To normalne w technologii mobilnej.
-
- Stały użytkownik forum
Jest jakiś program do modemów który sprawdzi jakie nadajniki i czy działają mam w okolicy? Próbuję różnych ustawień w TNI lecz ciągle przy zasięgu mam literkę "U" a w opisie UMTS. Mam wybrane jako NDIS i próbuję wymusić pasma chcąc stwierdzić co mam koło domu. Wychodzi na to że nic! CID: 54590 LAC111. Skąd ten BTS?
-
- Guru bezprzewodowy
BTS-ów LTE nie zweryfikujesz w bazie BTSearch. Po prostu ich tam brak. W dużych miastach trudno czasami stwierdzić , z który konkretnie BTS-em się łączysz. Wnioski wyciąga się z poziomu sygnału, pozwolenia na BTS, mapy zasięgu operatora. Często pomaga wycieczka pod sam BTS.
-
- Stały użytkownik forum
No tak, wycieczka, ale czym sprawdzić parametry tego BTSa? Np. w TNI ciągle wyświetla mi się te samo CID i LAC. Nie wierzę że to jeden nadajnik! Pokonałem trasę z Utraty (Warszawa Praga Północ) aż pod Białołękę (C.H. Targówek, ul. Głębocka) i non stop mam 2,3 kreski LTE i te same parametry. Coś jest nie halo tylko nie wiem z co.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakiego masz laptopa? Sprawdź z innym współczesnym, najlepiej żeby miał USB 3.0 i do niego podłącz modem.adax24 pisze:Coś jest nie halo tylko nie wiem z co.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Stare graty z usb 2.0
Po podłączeniu modemu przez własnej roboty przedłużkę (350cm, pełen miedziak do videodomofonów) wyświetliło mi się kilka razy że modem może działać szybciej po podłączeniu do usb HiSpeed :-) Wyrzuciłem modem za okno, doszła jedna kreska zasięgu (pełne4) ale transfery i pingi bez zmian.
Ciekawi mnie także jedna rzecz. W menedżerze urządzeń mam PCui Interface. COM6. We właściwościach podana jest prędkość portu w bitach/sek. Jest tam maksymalna wartość ustawiona na 128000 bitów na sek. Przecież to jest 0.015259 MegaBajta na sekundę i odpowiednik 0.12207 MegaBita/sek!
Jak to zrozumieć?
Port USB działa z taką prędkością? No to jak ma modem wysyłać przez takie gardło tyle danych?
Modem widziany jest jako Huawei Mobile Connect - 3G modem #2 a tam prędkość portu to max. 460800 lecz nie podano czego, bitów?
Jeśli tak to prędkość portu = 0.439453 Megabits
Jeśli podano w kilo Bajtach to wychodzi że port ma przepustowość = 3.515625 Megabits
Nie kapuję już nic.
Po podłączeniu modemu przez własnej roboty przedłużkę (350cm, pełen miedziak do videodomofonów) wyświetliło mi się kilka razy że modem może działać szybciej po podłączeniu do usb HiSpeed :-) Wyrzuciłem modem za okno, doszła jedna kreska zasięgu (pełne4) ale transfery i pingi bez zmian.
Ciekawi mnie także jedna rzecz. W menedżerze urządzeń mam PCui Interface. COM6. We właściwościach podana jest prędkość portu w bitach/sek. Jest tam maksymalna wartość ustawiona na 128000 bitów na sek. Przecież to jest 0.015259 MegaBajta na sekundę i odpowiednik 0.12207 MegaBita/sek!
Jak to zrozumieć?
Port USB działa z taką prędkością? No to jak ma modem wysyłać przez takie gardło tyle danych?
Modem widziany jest jako Huawei Mobile Connect - 3G modem #2 a tam prędkość portu to max. 460800 lecz nie podano czego, bitów?
Jeśli tak to prędkość portu = 0.439453 Megabits
Jeśli podano w kilo Bajtach to wychodzi że port ma przepustowość = 3.515625 Megabits
Nie kapuję już nic.
- wojteks
- *** Administrator ***
Podłącz do czegoś nowszego.adax24 pisze:Stare graty z usb 2.0
To tylko port do zarządzania modemem, jego prędkość nie ma znaczenia, zresztą prędkości wyświetlane we właściwościach mają się nijak do prawdziwych przepływów danych, to miało znaczenie przy fizycznych portach COM (RS232).adax24 pisze: mam PCui Interface.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Wojtas, powiedz mi jedną rzecz. Czy modemy Play mają jakąś blokadę na "widzenie" lte konkurencji?
Według UKE mam pod domem kilka nadajników:
T-Mobile LTE1800 w odległościach: 0.97km, 0.65km, 1.09km, 0.65km, 0.76km, 1.21km, 1.55km. Czy jest możliwe by nowy modem umieszczony na oknie na 4 piętrze (okna w kierunku nadajników) nie widział ani jednego LTE?
Wkładam kartę PLAYa i pomimo tego że nadajniki mam:
0.93km, 1.30km, 0.35km, 0.67km, 1.05km, 0.9km, 3.34km, 2.21km, 1.43km prosto w okno - mam zasięg 2,3 kreski, czasami wskoczy na 4. Obecnie komputer stoi na parapecie otwartego okna z modemem bezpośrednio w USB i skierowany jest w kierunku nadajników. Na karcie TMobile po zaznaczeniu wymuszenia TYLKO LTE nie ma wcale sieci. Spisałem wszystkie IMEI jakie dostawałem. Mam chyba pecha bo numery IMEI w czterech modemach różniły się maksymalnie o kilkanaście cyfr! Tam sama partia produkcyjna? Przecież to prawie nie możliwe no chyba że tak układał na paletę producent i tak też Play rozpakowywał. Szok dosłowny. Zaraz podjadę do innego salonu i wymienię na inny i tym razem sprawdzę numer seryjny bo coś mi się zdaje że seria będzie wadliwa. Gdy wkładam kartę do E3131 zgłaszają mi się wszystkie sieci. Mam Play, Plus, TMobile, Orange. Tutaj wyszukuję sieci i zgłasza mi się jedynie Play w 3G, Play w 4G, TMobile w 3G oraz Plus w 2G. Zboku mam telefon Huawei G630-U20 który widzi wszystko.
Według UKE mam pod domem kilka nadajników:
T-Mobile LTE1800 w odległościach: 0.97km, 0.65km, 1.09km, 0.65km, 0.76km, 1.21km, 1.55km. Czy jest możliwe by nowy modem umieszczony na oknie na 4 piętrze (okna w kierunku nadajników) nie widział ani jednego LTE?
Wkładam kartę PLAYa i pomimo tego że nadajniki mam:
0.93km, 1.30km, 0.35km, 0.67km, 1.05km, 0.9km, 3.34km, 2.21km, 1.43km prosto w okno - mam zasięg 2,3 kreski, czasami wskoczy na 4. Obecnie komputer stoi na parapecie otwartego okna z modemem bezpośrednio w USB i skierowany jest w kierunku nadajników. Na karcie TMobile po zaznaczeniu wymuszenia TYLKO LTE nie ma wcale sieci. Spisałem wszystkie IMEI jakie dostawałem. Mam chyba pecha bo numery IMEI w czterech modemach różniły się maksymalnie o kilkanaście cyfr! Tam sama partia produkcyjna? Przecież to prawie nie możliwe no chyba że tak układał na paletę producent i tak też Play rozpakowywał. Szok dosłowny. Zaraz podjadę do innego salonu i wymienię na inny i tym razem sprawdzę numer seryjny bo coś mi się zdaje że seria będzie wadliwa. Gdy wkładam kartę do E3131 zgłaszają mi się wszystkie sieci. Mam Play, Plus, TMobile, Orange. Tutaj wyszukuję sieci i zgłasza mi się jedynie Play w 3G, Play w 4G, TMobile w 3G oraz Plus w 2G. Zboku mam telefon Huawei G630-U20 który widzi wszystko.
-
- Guru bezprzewodowy
W T-mobile aby korzystać z LTE musisz mieć odpowiednia kartę oraz na niej możliwość korzystania z LTE. Prawdopodobnie twoja karta nie posiada takiej możliwości. Skontaktuj się z tym skąpym, niemieckim operatorem w tej sprawie i zapytaj. Na ręcznym wyszukiwaniu sieci modem ustawiony na AUTO powinien pokazać wszystkie LTE, 3G i 2G. W zależności od karty będzie możliwy określony dostęp do nich.
-
- Stały użytkownik forum
Na pudełku pisze jak byk: LTE 4G Ready
no i właśnie jestem po przebojach z Playem:
1. nie ma modemów zastępczych dla ludzi którzy kupili modem gotówką, opłacili skromne 50zł za taryfę i skromne 199zł za modem
2. wysłali mnie do serwisu Huawei na Nowolipie. Tam stwierdzili że nie może sprawdzić modemu bo mają po blokowane porty USB i nie ma gdzie go podłączyć, wysłał mnie do Piaseczna do głównej siedziby.
3. w głównej siedzibie zrobili test i stwierdzili że ten typ tak ma nawet pomimo tego że z boku miał podłączony taki sam modem z Play i tamten u nich w speedtescie jechał 25Mb/s a mój 1,5 w LTE. Podłączył i stwierdził na oko że nie uznają gwarancji bo działa.
4. pojechałem do Play i pytamn czy mogę zwrócić bo mi się nie podoba. Niestety nie!
Play nie honoruje 14dniowego terminu na zwrot towaru bez podania przyczyny. Ponoć zwrócić mogę jeśli zakupię przez internet ale nie gdy kupię w salonie!!
5. po kilku telefonach do rzecznika wyszło że: Play przyjmie zwrot ale nie odda za kartę sim, kartę zdrapkę 50zł i odliczy 50zł za używanie modemu więc URVVVAAA wyszedłem jak id****ta!!! 249zł - 50zł - 50zł czyli 149zł mogą mi oddać. Karta SIM ma 4dni, modem też.
Do telewizji z tym iść? Przecież ten modem nie działa! W serwisie to widziałem!
Aktualne testy z tego modemu z TNI:
tmobile hspa++ wcdma900 -73dBm

tmobile hspa++ wcdma2100 -75dBm

play LTE WCDMA IMT2000 -63dBm

play LTE WCDMA VIII 900 -63dBm

play LTE WCDMA V 850 -65dBm

play UMTS W900 -75dBm

play UMTS W2100 -83dBm

no i właśnie jestem po przebojach z Playem:
1. nie ma modemów zastępczych dla ludzi którzy kupili modem gotówką, opłacili skromne 50zł za taryfę i skromne 199zł za modem
2. wysłali mnie do serwisu Huawei na Nowolipie. Tam stwierdzili że nie może sprawdzić modemu bo mają po blokowane porty USB i nie ma gdzie go podłączyć, wysłał mnie do Piaseczna do głównej siedziby.
3. w głównej siedzibie zrobili test i stwierdzili że ten typ tak ma nawet pomimo tego że z boku miał podłączony taki sam modem z Play i tamten u nich w speedtescie jechał 25Mb/s a mój 1,5 w LTE. Podłączył i stwierdził na oko że nie uznają gwarancji bo działa.
4. pojechałem do Play i pytamn czy mogę zwrócić bo mi się nie podoba. Niestety nie!
Play nie honoruje 14dniowego terminu na zwrot towaru bez podania przyczyny. Ponoć zwrócić mogę jeśli zakupię przez internet ale nie gdy kupię w salonie!!
5. po kilku telefonach do rzecznika wyszło że: Play przyjmie zwrot ale nie odda za kartę sim, kartę zdrapkę 50zł i odliczy 50zł za używanie modemu więc URVVVAAA wyszedłem jak id****ta!!! 249zł - 50zł - 50zł czyli 149zł mogą mi oddać. Karta SIM ma 4dni, modem też.
Do telewizji z tym iść? Przecież ten modem nie działa! W serwisie to widziałem!
Aktualne testy z tego modemu z TNI:
tmobile hspa++ wcdma900 -73dBm

tmobile hspa++ wcdma2100 -75dBm

play LTE WCDMA IMT2000 -63dBm

play LTE WCDMA VIII 900 -63dBm

play LTE WCDMA V 850 -65dBm

play UMTS W900 -75dBm

play UMTS W2100 -83dBm

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Masz kartę USIM i aktywne LTE na niej? Ta sieć akurat nie wszystkim uruchamia LTE.adax24 pisze: Wkładam kartę T-Mobile a LTE zero!
-
- Stały użytkownik forum
Na pudełku pisze: karta w standardzie micro sim gotowa do LTE 4g.
Czy mam włączone LTE - nie wiem. Jak to sprawdzić?
Czy mam włączone LTE - nie wiem. Jak to sprawdzić?
-
- Stały użytkownik forum
Wiecie jaki numer? W T-Mobile tylko dwie taryfy na kartę mają LTE! Ot mi sieć! 50MB i 250MB a reszta przez Hspa. Poradzili sobie z pojemnością bardzo szybko. Zastanawiam się czy te "przygłupy" co planują to wszystko w T-Mob. to Niemcy czy Polacy?
Płacisz za sprawdzanie stanu konta! Płacisz za "wyłączenie" taryfy! A teraz taki numer z LTE. Bo lepiej być w T-Mobile????? Szok!

Płacisz za sprawdzanie stanu konta! Płacisz za "wyłączenie" taryfy! A teraz taki numer z LTE. Bo lepiej być w T-Mobile????? Szok!