Jaki sprzęt wybrać do interneru Orange

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Domianik
Użytkownik forum

Jaki sprzęt wybrać do interneru Orange

Post autor: Domianik »

Witam. Planuje zmienić internet cdma na 3G, ewentualnie LTE. Poleciłby mi ktoś sprzęt jaki powinienem kupić w mojej sytuacji. Chodzi mi tu o modem, router (zależy mi na wifi) oraz antenę jeżeli będzie konieczna. Opłaca sie bardziej kupować modem wbudowany w router czy jako dwa oddzielne urządzenia? Szukam najlepszego wspólczynnika ceny do jakości. Nie chce przepłacać ale tez nie chce nadziać sie na jakiś trefny sprzęt.
Moja przybliżona lokalizacja: Płazówka 50° 18' 9" N 21° 49' 22" E
W jaki sprzęt zainwestować, oraz jakich prędkości mogę się spodziewać ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki sprzęt wybrać do interneru Orange

Post autor: matek451 »

W Orange zasięg 3G masz z BTS-a NetWorks UMTS900 w Kopciach lub Dzikowcu. Odległość około 4-5km. W Dzikowcu jest tez pozwolenie na UMTS2100 z HSPA+DC i tmożna pokusić się o połączenie w tej technologii na antenie panelowej na 2100MHz. Na UMTS900 z HSPA+teoretycznie do 21,6Mb/s ale w realu prędkości około 10Mb/s to maks, zależy od obciążenia BTS-a. Do tego antena na 900MHz np. ATK-10/850-960 lub ATK-20. Na UMTS2100 z HSPA+DC prędkości z reguły większe, około dwa razy. Antena np. Panel 17dBi z Cybertecha.Co do sprzętu to jeśli migrujesz z CDMA i chcesz zostać w Orange to złóż wypowiedzenie i negocjuj z DUK nowe warunki. Do uzyskania rabat 30% na abonament plus 40% większy limit niż na stronie internetowej. Do tego bierzesz od nich router MF283+ za 1 lub 39 zł. Inny u nich nie wart uwagi. Z DUK Orange możesz wynegocjować też tylko ofertę bez sprzętu, wtedy rabat 50% plus 40% większy limit. Bez wypowiedzenia dostaniesz kiepskie oferty. Osobiście podziękowałbym Orange i wziął Play , na razie masz zasięg 3G na UMTS900 z BTS-a Play w Kolbuszowej lub Jagodnika. Jesteś też na granicy zasięgu LTE1800 Play z tych samych lokalizacji. Odległość od BTS-a około 7-8 km. Do LTE potrzebujesz sprzęt z jego obsługą oraz antenę dual LTE na 1800MHz. Na UMTS900 Play antena jak w Orange czyli ATK-20. W Play masz internet bez limitu na 3G i LTE, zarówno na abonament jak i na kartę. Oferta dużo lepsza niż w Orange. Sprzęt kupujesz sam, w Play jest za drogi. Do wyboru router B-593s-22 lub zestaw modem np. E-3372 plus router go obsługujący.Osobiście polecam b-593 jeśli nie potrzebujesz mobilności. Za Play przemawia też fakt, że w Kopciach jest pozwolenie na BTS Play z LTE1800, UMTS2100 i UMTS900 więc jest szansa, że wkrótce będzie działał. Na LTE Play prędkości w zależności od obciążenia BTS-a, teoretycznie do 70Mb/s.
Domianik
Użytkownik forum

Myślałem o Play ale rok temu przedłużyłem umowe na 2 lata więc na razie odpada. Potem pomyślę. Płace 18 złotych (rabat z 90zl) i mam bodajże 50 GB limitu więc musze przy tym pozostać.
Co do prędkości 10Mb/s to jest ona realna w mojej odległości czy realnie można tyle osiągnąć przy samym BTS ?
Tak żeby wszystko uporządkować. Mam szanse na internet UMTS 900 z Kolbuszowej lub Kopci i jest możliwość ze powstanie UMTS 2100 w Dzikowcu? Czyli gdybym w tej chwili kupił 17dBi z Cybertecha pewnie nic by to nie dało bo w obecnej sytuacji nie jestem w zasiegu stacji UMTS 2100 która zapewniłaby predkość wiekszą niż UMTS 900? LTE z Orange na razie odpada?
Co do sprzętu to B-593s-22 wydaje mi sie za drogi, więc pewnie kupie E-3372 i i jakis router do tego.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2015-02-07, 17:23 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-02-07, 17:23 przez Domianik, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

BTS NetWorks w Dzikowcu działa. Z niego możesz korzystać z HSPA+DC na UMTS2100 i antenie http://www.cybertech.com.pl/p76,antena- ... fme-z.html lub z HSPA+ na UMTS900 i antenie http://www.cybertech.com.pl/p89,antena- ... fme-z.html . Do anten oczywiście konektory do E-3372 jeśli go wybierzesz http://www.cybertech.com.pl/p128,konekt ... fme-m.html Na konie router zgodny z tym modemem. z budżetowych ponoć działa DWR-116 lub coś TP-Linka ale najlepiej po zmianie OFW na gargoyle. Prędkości w zależności od wyboru częstotliwości , obciążenia BTS-a i testach. Można sprawdzić na samym modemie w pobliżu Dzikowca. Inny BTS UMTS2100 NetWorks w Kolbuszowej, Kolejowa 10.
Domianik
Użytkownik forum

Dzięki wielkie za pomoc. Byłbyś w stanie chociaż orientacyjnie podać prędkości jakie mogą być na UMTS 2100 przy dosyć małym obciążeniu BTS-a ? Skoro jest to około dwa razy więcej niż UMTS 900, więc około 20 Mb/s to maks, jednak nie wiem czy to maks koło nadajnika czy te parę kilometrów dalej ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o prędkości na HSPA+DC to u mnie osiągam 30Mb/s. Odległość od BTS-a 400m. Ale dla ciebie to mało istotne, prędkości zależą od wielu czynników, poziomu sygnału, obciążeniu BTS-a oraz dosyłu do niego. Tylko testy w twojej lokalizacji są miarodajne. BTS UMTS2100 moze być nieobciążony, poza tym na tej częstotliwości sieć ma większą pojemność. Na UMTS900 może być więcej klientów na BTS-ie o takiej lokalizacji.
ODPOWIEDZ