SIeć WiFi w niedużym hotelu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
SIeć WiFi w niedużym hotelu
Witam,
Znajomy mnie prosił abym mu poszukał jakiegoś sprzętu WiFi do niedużego hotelu. Hotel na 2 piętra. Router będzie stał na 2 piętrze.
Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprzęt? Przyznam się że nigdy nie stawiałem wifi w hotelu i nie wiem jakie sprzęty potrzeba. Musi być router + AP z tego co czytałem na internecie? Jaka musi być moc?
Znajomy mnie prosił abym mu poszukał jakiegoś sprzętu WiFi do niedużego hotelu. Hotel na 2 piętra. Router będzie stał na 2 piętrze.
Czy mógłby ktoś zaproponować jakiś sprzęt? Przyznam się że nigdy nie stawiałem wifi w hotelu i nie wiem jakie sprzęty potrzeba. Musi być router + AP z tego co czytałem na internecie? Jaka musi być moc?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: SIeć WiFi w niedużym hotelu
Ilu klientow to ma obslugiwac?
Jaka jest strategia dopuszczania do sieci?
Masz rysunki budynku?
Masz rysunki budynku?
Nie pomagam na PW.
-
Myślę że tak do 10-15 klientów, bo jest 6 pokoi.key pisze:Ilu klientow to ma obslugiwac?
Masz rysunki budynku?
Dopuszczanie do sieci po haśle, które będzie zmieniane raz w miesiącu.
Niestety nie mam rysunków budynku, ale właściciel powiedział że jest od routera do najdalszego punktu jakieś 10-15 m.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zapomnij o obsludze 15 klientow z jednego AP.
Albo idziesz w profesjonalne rozwiazania (n.p. UniFi), albo postaw jeden AP w barze + lobby.
Albo idziesz w profesjonalne rozwiazania (n.p. UniFi), albo postaw jeden AP w barze + lobby.
Nie pomagam na PW.
-
Nie no może przesadziłem z tymi 15 klientami. Myślę że max 10 osób mogłoby się połączyć w sezonie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W dalszym ciagu jest to duzo.
Z doswiadcznia: 6 osob jest w stanie zapchac WiFi na amen.
Z doswiadcznia: 6 osob jest w stanie zapchac WiFi na amen.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zależy co robią, jeżeli tylko przeglądają www i e-mail to da radę 1 AP, na oglądanie treści strumieniowych przez wszystkich pewnie i tak dostępne łącze nie pozwoli.key pisze:Z doswiadcznia: 6 osob
Nie pomagam na PW!
-
Łączę to 30mbps z mm. Bardziej internet do przeglądania stron www dla gości, bo raczej ludzie jak przyjeżdżają nad wodę to nie siedzą cały czas na Wi-Fi.
Jakieś propozycje routerów i AP?
Jakieś propozycje routerów i AP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przychodza z wycieczki i "kontaktuja sie z swiatem". Facebook, mail, jakies fora.wojteks pisze:Zależy co robią, jeżeli tylko przeglądają www i e-mail to da radę 1 AP
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
To musisz mieć router z podziałem pasma żeby każdemu jakoś działało. Jakiegoś konkretnego sprzętu nie potrafię polecić.kamilchno pisze:Jakieś propozycje routerów i AP?
Przy wspomnianym wcześniej łączu i przewidywanej ilości osób nie powinno być problemu nawet jak będą mieć 1Mbps na urządzenie, może filmów HD nie pooglądają.key pisze:i "kontaktuja sie z swiatem". Facebook,
Musisz rozdzielić router od AP. Jeżeli pokoje są blisko to może 1 AP na piętro wystarczy, jeżeli są rozciągnięte wzdłuż długiego korytarza to może się okazać że trzeba 2 AP na każde piętro podłączone kablem do routera. Zrób próbę z dowolnym AP umieszczonym gdzieś w środku budynku i sprawdź czy będzie zasięg w najodleglejszych pokojach (łazienkach też). Wtedy podejmiesz decyzję czy 1 AP wystarczy.kamilchno pisze:Hotel na 2 piętra. Router będzie stał na 2 piętrze.
Nie pomagam na PW!
-
Mam u siebie TP-Link WR1043nd v1, do tego zmienione firmware na OpenWRT, tam są ustawienia QoS, także myślę że taki router z powodzeniem wystarczy? Rozmawiałem z właścicielem i mówi że 3-4 klientów będzie się łączyć jednocześnie.wojteks pisze:To musisz mieć router z podziałem pasma żeby każdemu jakoś działało. Jakiegoś konkretnego sprzętu nie potrafię polecić.
Rozumiem że jak zrobię tak to będzie dobrze? Na górze będzie router (tam jest tylko mieszkanie), piętro niżej po kablu będzie podłączony AP i do tego switch i kabel niżej aby podłączyć drugi AP?wojteks pisze:Musisz rozdzielić router od AP. Jeżeli pokoje są blisko to może 1 AP na piętro wystarczy, jeżeli są rozciągnięte wzdłuż długiego korytarza to może się okazać że trzeba 2 AP na każde piętro podłączone kablem do routera. Zrób próbę z dowolnym AP umieszczonym gdzieś w środku budynku i sprawdź czy będzie zasięg w najodleglejszych pokojach (łazienkach też). Wtedy podejmiesz decyzję czy 1 AP wystarczy.
Nie mam pojęcia jaki AP wybrać, czy Ubiquiti UniFi UAP-LR byłby dobrym rozwiązaniem?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-02-14, 12:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-02-14, 12:26 przez kamilchno, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dobrym, tylko trzeba mieć świadomość, że Unifi nie konfiguruje się po prostu przez przeglądarkę tylko potrzebny jest softowy kontroler, także część jego zalet się niweluje przy użytkowaniu tylko jednego AP, a robi się to lekko uciążliwe.kamilchno pisze:Nie mam pojęcia jaki AP wybrać, czy Ubiquiti UniFi UAP-LR byłby dobrym rozwiązaniem?
-
Miałem kiedyś Bullet 2HP Ubiquiti i on był w pełni zarządzany przez przeglądarkę, ale był do zastosowań zewnętrznych. Jakieś propozycje AP za około 200-300 zł (zarządzany przez www)? Szukam szukam i nie mogę znaleźć nic wartego uwagi.Jo_gurt pisze:Dobrym, tylko trzeba mieć świadomość, że Unifi nie konfiguruje się po prostu przez przeglądarkę tylko potrzebny jest softowy kontroler, także część jego zalet się niweluje przy użytkowaniu tylko jednego AP, a robi się to lekko uciążliwe.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-02-14, 12:26 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-02-14, 12:26 przez kamilchno, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Inny produkt.kamilchno pisze:Miałem kiedyś Bullet 2HP Ubiquiti i on był w pełni zarządzany przez przeglądarkę,
Bez znaczenia.kamilchno pisze:ale był do zastosowań zewnętrznych
Możesz zerknąć na RouterBOARD cAP-2n. Konfiguracja nie jest trywialna.kamilchno pisze:Jakieś propozycje AP za około 200-300 zł (zarządzany przez www)?
A jak nie to jakieś soho, wszystko podobnej jakości.
-
Czy ten AP jest tylko do zamontowania na suficie? Nie ukrywam że chciałem to rozwiązać jak pisałem wcześniej, czyli kabel na dole, do tego AP i switch na piętro niżej.Jo_gurt pisze:Możesz zerknąć na RouterBOARD cAP-2n. Konfiguracja nie jest trywialna.
A jak nie to jakieś soho, wszystko podobnej jakości.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-02-14, 12:27 ]
Ostatnio zmieniony 2015-02-14, 12:27 przez kamilchno, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
AP jest w sumie plastikowym pudełkiem, czy go zamontujesz na suficie czy położysz na biurku, to wszystko jedno.kamilchno pisze:Czy ten AP jest tylko do zamontowania na suficie?