Modem huawei e173-brak zasiegu, Nokia 5800 - internet hula.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MariuszCh
Początkujący użytkownik forum

Modem huawei e173-brak zasiegu, Nokia 5800 - internet hula.

Post autor: MariuszCh »

Witam Was serdecznie.

Wytłumaczcie mi pewną dziwną i irytującą mnie sytuację. Mam problem z zasięgiem Orange i Play przy użyciu modemu 3g. W swojej miejscowości co prawda mam słaby zasięg tych sieci ale jakiś jest. Do nadajnika mam 10 km, w przypadku Orange jest to nadajnik GSM/UMTS 2100. Mam modem Huawei e173 (choć testowałem też inne). Po włożeniu karty Orange czy Play nie jest on w stanie kompletnie złapać zasięgu. W Mobile Partner przez 10 min nie wskoczy nawet jedna kreska zasięgu. W zakładce Status sieci siła sygnału w porywach do 4, a RSSI to przeciętnie -103%. Mam również antenę Cybertech 15dbi wystawioną byle jak za okno dla testów w kierunku nadajnika i w tym przypadku sygnał jest nieco lepszy ale wraz urządzenie nie jest w stanie się zarejestrować do sieci.

A teraz najciekawsze.

Przekładam kartę sim do 7-letniej Nokii 5800. Zazwyczaj spojawia się 1-2 kreski zasięgu 3G i po 10 sekundach mogę przeglądać net na telu z prędkością ok. 50kB/s. Jest nawet obojętne czy wybiorę tryb podwójny czy tylko UMTS.

Modem, komputer i reszta sprzętu jest sprawna. Wszystko w tej samej konfiguracji było testowane w innej lokalizacji, gdzie jest lepszy zasięg (Warszawa) i działało bez zarzutu. Sprawdzałem też inne rutery Huawei z tym samym skutkiem.

Wniosek jest chyba taki, że żadne tak chwalone modemy Huawei czy inne tego rodzaju urządzenia po prostu nie umywają się pod względem zasięgu do zwykłych telefonów Nokia.

Jeśli macie podobne doświadczenia to proszę spróbujcie wyjaśnić mi to zjawisko.

Dziękuję.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Modem huawei e173-brak zasiegu, Nokia 5800 - internet hula.

Post autor: matek451 »

Po pierwsze to podaj lokalizacje, po drugie to jaka to wersja modemu E-173? Play czy Orange na 3G prawdopodobnie korzystają w twojej lokalizacji z UMTS900 a twój modem może ich nie obsługiwać. Występuje w kilku wersjach.Sprawdź pod klapką, skąd pochodzi?
MariuszCh

Dzięki za bardzo szybkie zainteresowanie moim tematem :)

Modem to Huawei e173-s2. Made in China oczywiście. Z opisu w sieci wynika, że działa we wszystkich częstotliwościach. Testowałem też wersję e173 U-2. Oprogramowanie Mobile Partner Modified by Lesiolo From Poland. Ale sprawdzałem też inne niemodyfikowane wersje.
Lokalizacja to Dawidy, 08-207 Olszanka. Antena skierowana na najbliższy nadajnik Orange w Łosicach oddalony ode mnie 10km. U mojej siostry, która mieszka 2km od Łosic modem już ładnie łapie zasieg w Orange, z Playem już tylko przy oknie.

W Dawidach na telefonie mam w Orange i Play zasięg 1-3 kresek 3,5G. Ale już w innym pokoju, bardziej oddalonym, często się zdarza, że nie mam przez chwilę w ogóle zasięgu i jest problem z wysyłaniem smsów. Dla stabilnych rozmów zawsze wychodzę na dwór. Nie dziwiłbym się w ogóle, że modem nie łapie tutaj zasięgu gdyby nie fakt, że na Nokii 5800 chodzi w miarę dobrze i ściągam pliki z prędkością 50/100kB/s.

Pozostaje więc chyba przyznać, że ten model Nokii bije na głowę czułością odbiornika i w zasadzie lepiej kupić taki telefon używany za 50 zł i używać go jako modemu choćby przez bluetooth zamiast kupować dedykowane urządzenie i wkurzać się na brak zasięgu. W gratisie mamy też nawigację, odtwarzacz muzyki i aparat z optyką Carla Zeissa, ktorym w zupełnej ciemności można zrobić ostre i czytelne zdjęcie tekstu w książce.
Nie ma co się dziwić, Nokia 5800 gdy wchodziła na rynek w 2008 roku, kosztowała ok. 1000zl. Była więc wyposażona w najlepszej jakości układy. Np. w rewelacyjne głosniki stereo, które grają o niebo lepiej niż we współczesnych tabletach ze średniej półki, np. Samsugu Galaxy Tab 2.
dexter18

Post autor: dexter18 »

Modem jest znacznie bardziej czuły na zasięg. W miejscowości Łosice Chotycze jest nadajnik który obsługuje U2100 i U900. Skłaniał bym się pod sprzęt z obsługą HSPA+DC. Spróbuj na modemie wymusić pasmo 2100 i zamontuj antenę jak najwyżej możesz. Odległość to 9 kilometrów ale powinno być do zrobienia. Drugi nadajnik to Łosice, Czarkowskiego 9. Te same pasma, możesz sprawdzić oby dwa BTS i wybrać najmniej obciążony.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dexter18 pisze:Modem jest znacznie bardziej czuły na zasięg
Chyba telefon, czytaj co piszesz.
Nie pomagam na PW!
dexter18

Post autor: dexter18 »

No chyba, nie. Już porównywałem Desire Z i E3251 i jest różnica znaczna....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dexter18 pisze:Już porównywałem Desire Z i E3251
Porównywałeś smartfon z modemem a nie telefon z modemem.
Nie pomagam na PW!
MariuszCh

Sprawdzałem wczoraj nowszy model, Huawei e3131. Ten ma juz czulszą antenę. Siostra używa go w domu oddalonym o 2km od nadajnika w sieci Play. Musi siedzieć przy oknie, żeby przeglądać net. Po podłączeniu anteny Cybertech 15dbi na obu modemach mam tam wszystkie kreski sygnału i przepustowość ok 1.5Mb/s.
Z kolei u mnie, 10km od nadajnika, już takie rozwiązanie powoduje iż ledwie modem jest w stanie zarejestrować się do sieci po 5 min. Zmiany w opcjach w Mobile Partner nic nie dają. Dlatego podpinam Nokię do kompa, rzucam ją gdziekolwiiek i przez PC Suite łącze się z siecią bez problemu. Nawet YT chodzi. Moge też udostepnic net z tela przez bluetooth na tablet dzieki aplikacji BlueVpn na androidzie. Telefon działa wtedy jako modem bezprzewodowy. Świetne i sprawdzone rozwiązanie gdy ktoś ma tablet bez 3g.

Tak więc wniosek jest taki, że jeśli narzekacie na zasięg w swoich modemach na usb przetestujcie moje rozwiązanie.

Dziękuję wszystkim :)
ODPOWIEDZ