Pomoc w wyborze anteny kierunkowej

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ziomek2015
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w wyborze anteny kierunkowej

Post autor: ziomek2015 »

Cześć, od dzisiaj jestem użytkownikiem internetu Play i zgodnie z moimi oczekiwaniami poziom sygnału szału nie robi.

Po przeczytaniu kilkunastu wątków byłem zdecydowany na antenę zewnętrzną 15dbi ale podobno za mocna antena też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dlatego potrzebuję Waszej pomocy.

Posiadam modem huawei e3372 + router d-link dwr116.

Do tego BTS'u mam 3,5km (najbliższy):
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 52&zoom=13

Pytania:
1. Kupić antenę dwu/trzy zakresową czy typowo na pasmo 2100?
2. Jaki powinien być zysk anteny?
3. Czy kabel z anteny 3g/LTE można przepuścić przez okno przelotką okienna? (Chciałbym uniknąć wiercenia).

Dzięki za pomoc :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w wyborze anteny kierunkowej

Post autor: matek451 »

Na pytanie pierwsze, żadna z tych anten. Po drugie to podaj swoja lokalizację. No i na koniec oczywiście, ze tak, tylko nie przez taka jak do anten satelitarnych. Musi mieć impedancję 50 Ohm. Są do kupienia ale nie w Polsce a koszt to około 100 zł. Ogólnie lepiej wierć, do LTE są dwa kable więc cena za 2 szt. jak za antenę Dual LTE 1800MHz.
ziomek2015

Moja lokalizacja:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 06&zoom=15
GPS: 50.246505 19.897388

Z tym wierceniem to nie takie proste, ale jak nie ma innego wyjścia to coś pomyślę.
matek451
Guru bezprzewodowy

Czyli jesteś w zasięgu LTE Play. BTS LTE1800 Play w Skale. Polecane anteny http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html, kabel do 10m lub http://allegro.pl/antena-dual-lte-soren ... 67451.html
ziomek2015

dzięki za zainteresowanie.
Niestety jest problem z tym wierceniem (nowe okna, gwarancja), mam wypuszczone miejsce na przewód ale nie od strony nadajnika.

Bez anteny modem osiąga prędkości 1Mbps.
Pożyczyłem małą antenę na podstawce magnetycznej 11dbi i przy oknie prędkość (dl) 2-3Mbps a jeśli otworzę okno to mam 8-10 Mbps (taka prędkość naprawdę mnie satysfakcjonuje bo w tej lokalizacji neo ledwie rozpędza się do 2Mbps).

Teraz pytanie czy mocniejsze anteny wewnętrzne typu (nie podaję linków bo nie jestem pewny czy wolno): MIMO LTE 16 HV albo Pokojowa ANTENA DUAL LTE 14dBi coś pomogą czy mam sobie odpuścić ten cały internet mobilny (mam jeszcze kilka dni bo testuje w play)?
matek451
Guru bezprzewodowy

Odpuścić to sobie możesz te niby antenki pokojowe. Ten patyk nie działa tylko przenosi punkt poboru sygnału , takie wynalazki nie mają zysku 11dBi. Zysk z anten pokojowych to maja sprzedawcy a nie klienci. To pic na wodę. Kupuje się tylko anteny zew. na wybrane pasmo i to sprawdzone. Dwa otwory wywiercone w ramie okna go nie zniszczą, wywierciłem wiele i nic się nie dzieje. Rezygnować z internetu przez takie bzdury.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeżeli koledze wystarczy jedynie taki nawet dookólny to niech to zastosuje. Napisał, że okna ma na gwarancji, a osiągi go satysfakcjonują.
Należy tylko pamiętać, że w lecie może być gorzej bo się drzewa zazielenią.
Antena kierunkowa w środku to pomyłka.
ziomek2015

wiercenie w oknach nie zależy ode mnie bo nie ja za nie płaciłem, prosta sytuacja.

Podsumowując:
- sygnał przy otwartym oknie jest ok tylko nie będę cały czas trzymał otwartego okna ;) Rozumiem, że jest szansa żeby dzięki takiej wewnętrznej panelowej antenie polepszyć sygnał choć trochę?

- istnieje jeszcze jedna możliwość, umieszczenie anteny kierunkowej pod dachem na poddaszu. Pytanie czy blacha i wełna mineralna będą wpływały na jakość sygnału?
ziomek2015

Jeśli ktoś się orientuje w temacie proszę o rozwianie wątpliwości czy antena kierunkowa zewnętrzna ustawiona na poddaszu będzie działała dużo gorzej niż na zewnątrz?

Pytam sprzedawców i ich odpowiedzi są zgoła odmienne :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ziomek2015 pisze:ustawiona na poddaszu
Czym pokryty dach? Jaka konstrukcja dachu?
Nie pomagam na PW!
ziomek2015

dach spadzisty, pokryty blachą dachowa, od wewnątrz wełna mineralna.
matek451
Guru bezprzewodowy

Pomysł z anteną umieszczoną pod blaszanym dachem najgorszy z możliwych. Sprzedawcy powiedzą wszystko aby pozbyć się towaru. Brak jakichkolwiek pomiarów sygnałów a jedynie opinia o działaniu internetu przy otwartym oknie i patyku jest nieprofesjonalna. Dziś działa jutro nie, nikt nie zapewni ci stabilności połączenia i prędkości przy takiej odległości od BTS-a LTE1800. W internecie mobilnym przed zakupem trzeba zrobić testy i w 90% lokalizacji konieczna jest antena na wybrane pasmo. To oczywiste choć nie dla wszystkich. Do TV wszyscy kupują anteny a internet na wyższych częstotliwościach chcieliby odbierać bez.
ziomek2015

Dzięki za pomoc.

Jeszcze nie kupiłem, na razie testuję. ;)

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:27 ]
:pppp:
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:27 przez ziomek2015, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ