doór anteny do lte

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
papatkiole
Początkujący użytkownik forum

doór anteny do lte

Post autor: papatkiole »

Witam
Po przywitaniu od razu pytam doswiadczonych?
Sytuacja jest taka? Mieszkam obecmie w chechło pierwsze zasieg na telefonie nigdy nie wskazał lte?
Mam router mr3240 z antena na podstawie magnetycznej i jakoś to było. Przedłużam umowe i chciałbym móckorzystac z dobrodziejstw llte. Modem ktorego obecnie używam nie obsługuje lte co za tym idzie podlega wymianie tutaj pierwsze pytanie co oolecacie do lte play, moge wziąć z playa lub kupić jest mi to obojętne. Druga sprawa to raczej bez dobrej anteny sie nie obedzie co byście pllecali, tutaj jednak pojawia sie haczyk, bo za okolo pół roku przeprowadzam sie do nowego domu (oczywiście jak budowlańcy nie nawalą) w łodzi na ulice frezjową któr podobno z zasięgiem lte jest na bakier. Czy jest możliwość dobrania anteny która będzie działała w obu lokalizacjach. Oczywistym jest że bardziej zależy mi na domu docelowym w łodzi. Z góry dzieki za podpowiedzi.
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: doór anteny do lte

Post autor: matek451 »

W Chechle do BTS-a LTE1800Play Pabianice,JP II 68 masz około 2 km. Po przeprowadzce do Łodzi na Frezjową podobną odległość będziesz miał do BTS-a LTE 1800Play. Do korzystania potrzebujesz antenę Dual LTE na 1800MHz. Polecane to Cybertech i Sorensen. . Modem do LTE to E-3372, E-3272 lub E-3276. Z MR-3420v2 działają ogólnie słabo na OFW. Zalecana zmiana na Gargoyle. Z powodu niewydolności prądowej USB w tym routerze do modemów LTE zalecany aktywny HUB. Jak masz kasę to kup lepiej router z wbudowanym modemem LTE np. B-593s-22.
papatkiole

Czy ten dwr116 co jest w play może być alternatywą? Nie sprecyzowałem że mr3420 mam v1. Szczerze przyznam że modemy i antena koszt do przełkniecia natomist polecany przez Ciebie troche mnie zmroził, jest jakaś alternatywa, może któryś ze sprzetów w play by sie nadał? Jeżeli hub to obojetne jaki byle aktywny był?
Cieszy mnie natomista fakt anteny, że w obu przypadkach sie sprawdzi?
Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Z matematyki wystawiam ci 1 :) B-593s-22, który możesz kupić na Allegro, OLX za 400-450 zł cię zmroził? Za badziewny zestaw DWR-116 z modemem LTE chcesz zaś zapłacić 960 zł. Tyle bowiem zapłacisz przez 24 m-ce czyli 24x40=960 zł. Niepojęte. W Play bierze się tylko SIM w ofercie na abonament lub pre-paid a sprzęt kupuje samemu, to wiadomo od dawna. W Play jest 2-3 razy droższy. Taki zestaw DWR-116 +E-3372 można kupić za około 250-300 zł. W Play opłaca się jedynie kupić E-3372 w ofercie na kartę ze starterem 3GB za 199 zł. Do modemu trzeba dokupić router np. WDR-3600, WR-1043v2 za około 180-200 zł, zmienić FW na alternatywne. Ewentualnie jakiś droższy DOVADO. W sumie lepiej wychodzi B-593s-22 jeśli ktoś chce mieć od razu router typu włącz i zapomnij.
papatkiole

konsultant oferował mi ten zestaw za 10pln miesięcznie jeżeli dobrze go zrozumiałem stąd moje pytanie. Jeżeli faktycznie jest jak mówisz to oczywiście nie zamierzam dać się nabijać w butelkę. Co do playowego sprzętu myślałem bardziej o tym Huawei E5170.
Wracając do anten na co patrzeć przy wyborze?
matek451
Guru bezprzewodowy

Konsultant opowiada bajki. Oferta ze sprzętem domowym FORMUŁA 4G LTE
UNLIMITED 69,99 kosztuje pierwsze 6 m-cy 69,99 pozostałe 18m-cy jak chcesz mieś bez limitu płacisz 89,99.http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 022015.pdf Oferta bez sprzętu odpowiednio 29,99 przez 6 m-cy i 49,99 przez pozostałe. Różnica miesięczna więc 40 zł a nie 10 zł. Z Playa nie bierze się żadnego sprzętu tym bardziej E-5170, który nie posiada wejść anten zewnętrznych. Co do anten to kupuje się sprawdzone i polecane przez innych. Na Allegro jest dużo szmelcu, lepiej korzystać z doświadczeń i opinii innych. Na forum polecamy Sorensena i Cybertecha i możesz zapoznać się z opiniami o nich.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

matek451 pisze:Z Playa nie bierze się żadnego sprzętu tym bardziej E-5170, który nie posiada wejść anten zewnętrznych.
No tak posiada dwa wejscia które są zapewene imitacją takowych ;)
Zdjęcia, specyfikacja, opinie ludzi mówią co innego...
Nie wnikam w jakość tego sprzętu Ale wejścia antenowe ma na 99,999%
matek451
Guru bezprzewodowy

E-5180 jest sprzedawany przez Plusa w wersji E-55180As-22 i ten posiada złącza anten zew. CRC9( TS5). Oprócz tego ten router sprzedaje też Play i T-Mobile. W wersji dostępnej u tych operatorów router nie posiada wejść anten zew. Sam producent zamieszcza w opisie , że złącza anten zew. występują opcjonalnie. Kolega chciał brać E-5180 z Play a ten złącz anten zew. nie posiada.
papatkiole

Co do tego z playa to jednak pisałem o e5170, w play formuła dla firm wyszedł by mnie 470pln łącznie. Co jednak skłoniło mnie do podjęcia decyzji o zakupie polecanego B-593s-22 i dokupieniu anteny, tutaj liczę nadal na Wasze wsparcie bo polecanych jest po kilka typów z każdej anteny przez różnych ludzi. Nie znam tej temat stąd jednak wolałbym o podpowiedzi w moim konkretnym przypadku czyli odległości około 2km od nadajnika jak podał matek451.

[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2015-02-13, 18:11 ]
:pppp:
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2015-02-13, 18:11 przez papatkiole, łącznie zmieniany 2 razy.
papatkiole

ja.michal, wniosłeś tak wiele do dyskusji, że aż zaniemówiłem.
Chłopie ogarnij się, bo jesteś śmieszny.

Dobra walcie sobie ile chcecie tych ostrzeżeń, mam to w głębokim poważaniu. Nie macie pojęcia na czym polega moderowanie.

Jak to mawiają nadgorliwość gorsza od faszyzmu.

Powodzenia
ODPOWIEDZ