Jak sprawdzić maksymalną dla mnie prędkości internetu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Jak sprawdzić maksymalną dla mnie prędkości internetu?
Witam.
Mam abonament na internet mobilny w Orange (plus szczęśliwe godziny) oraz modem Huawei E3131 black, zakupiony 28.04.2013 roku.
Według Orange online maksymalna prędkość internetu dla mnie to 42 MB/s, mój modem tyle nie obsługuje, choć ogólnie jestem bardzo zadowolony, prędkości pobierania dochodzą do 2.0 Mb/s, a standardowa prędkość to 1.8 mb/s, upload dochodzi do 500 kb/s.
Jak mogę bez kosztowo sprawdzić na ile pozwoli mój BTS w miejscowości Grabnik.
W razie niejasności proszę zajrzeć do moich poprzednich postów, gdzie szczegółowo opisywałem swój sprzęt i jego doskonałe osiągi. Ja nie potrafię ich znaleźć....
Czyli jaki modem i skąd wytrzasnąć na dzień do sprawdzenia....
Gdzie go kupić by można było zwrócić bez problemów lub od kogo go pożyczyć.
Był znajomy ze smartfonem LTE ale prędkości miał słabe - miał 30% moich maksymalnych parametrów.
Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam.
Mam abonament na internet mobilny w Orange (plus szczęśliwe godziny) oraz modem Huawei E3131 black, zakupiony 28.04.2013 roku.
Według Orange online maksymalna prędkość internetu dla mnie to 42 MB/s, mój modem tyle nie obsługuje, choć ogólnie jestem bardzo zadowolony, prędkości pobierania dochodzą do 2.0 Mb/s, a standardowa prędkość to 1.8 mb/s, upload dochodzi do 500 kb/s.
Jak mogę bez kosztowo sprawdzić na ile pozwoli mój BTS w miejscowości Grabnik.
W razie niejasności proszę zajrzeć do moich poprzednich postów, gdzie szczegółowo opisywałem swój sprzęt i jego doskonałe osiągi. Ja nie potrafię ich znaleźć....
Czyli jaki modem i skąd wytrzasnąć na dzień do sprawdzenia....
Gdzie go kupić by można było zwrócić bez problemów lub od kogo go pożyczyć.
Był znajomy ze smartfonem LTE ale prędkości miał słabe - miał 30% moich maksymalnych parametrów.
Dziękuję serdecznie. Pozdrawiam.
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Jak sprawdzić maksymalną dla mnie prędkości internetu?
Stary, 2Mb to nadal średniowiecze w dobie LTE. Wejdź na http://www.speedtest.net/pl/ i tam sprawdzisz prędkość łącza.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
Do kiedy umowa z Orange? Pora zmienić operatora. W Krasnobrodzie działa LTE1800Play. Jeśli pozostajesz w Orange to możesz zmienić modem na obsługujący HSPA+DC na UMTS2100 z BTS-a Krasnobród. Najtańszy to E-3251. Ale kupowałbym od razu modem z LTE. Polecane E-3372, E-3272 i E-3276. Koszt od 150 zł. Jak daleko masz do tego BTS-a? Rozważ Play, który ma ofertę bez limitu na 3G i LTE, na abonament i kartę. modem LTE posłuzy w tej sieci. Obecnie korzystasz z UMTS900 czy UMTS2100 NetWorks z Krasnobrodu? Aby to sprawdzić wymuś każdą technologię na E-3131 za pomocą TopNetInfo. Sprawdź prędkości. Szczególnie na UMTS2100, po zmianie modemu na DC będziesz miał dwa razy szybciej. UMTS900 może być przeciążony.
-
- Stały użytkownik forum
Właśnie zakupiłem - dokładnie zgodnie z informacją od @matek45 E3251, z tej aukcji:
http://allegro.pl/nowy-modem-huawei-e32 ... 27233.html
Darowałem sobie na razie LTE z kilku powodów, przede wszystkim dlatego, że umowę z Orange mam do marca 2016 roku, a zgodnie z informacją w orange on-line maksymalna dla mnie prędkość to 42 Mb/s.
Teraz mam wrażenie-że modem gdyby mógł pobierał by dane szybciej, ale nie możę
Jak mi prędkość wzrośnie o około 2 razy - będę bardzo bardzo zadowolony, zresztą teraz także jestem, ale jak będzie większa prędkość, może komputer nie będzie musiał pracować całą noc podczas Szczęśliwych Godzin.
Dziękuję także za informacje odnośnie Playa - nie miałem pojęcia, że mają takie oferty dostępne. 2 lata temu jak wziąłem na próbę Internet od nich, o nielimitowanym necie mogłem tylko pomarzyć...
Ps. Moja BTS jest w Grabniku, a nie w Krasnobrodzie. Grabnik jest bardzo blisko Krasnobrodzie i jest na wzniesieniu dlatego tam maszt postawili.
Odnośnie zasięgu Playa dopiero niedawno musieli coś postawić, gdyż do niedawna mój telefon korzystał z roamingu innych operatorów, a dostęp do sieci macierzystej miał bardzo rzadko i najczęściej wieczorami. A teraz-widzę na moim telefonie - mam 5 kresek i jestem w zasięgu macierzystym.
Mogę dostać informację jaki nadajnik i gdzie postawił Play?
Dziękuję i Pozdrawiam.
http://allegro.pl/nowy-modem-huawei-e32 ... 27233.html
Darowałem sobie na razie LTE z kilku powodów, przede wszystkim dlatego, że umowę z Orange mam do marca 2016 roku, a zgodnie z informacją w orange on-line maksymalna dla mnie prędkość to 42 Mb/s.
Teraz mam wrażenie-że modem gdyby mógł pobierał by dane szybciej, ale nie możę

Jak mi prędkość wzrośnie o około 2 razy - będę bardzo bardzo zadowolony, zresztą teraz także jestem, ale jak będzie większa prędkość, może komputer nie będzie musiał pracować całą noc podczas Szczęśliwych Godzin.
Dziękuję także za informacje odnośnie Playa - nie miałem pojęcia, że mają takie oferty dostępne. 2 lata temu jak wziąłem na próbę Internet od nich, o nielimitowanym necie mogłem tylko pomarzyć...
Ps. Moja BTS jest w Grabniku, a nie w Krasnobrodzie. Grabnik jest bardzo blisko Krasnobrodzie i jest na wzniesieniu dlatego tam maszt postawili.
Odnośnie zasięgu Playa dopiero niedawno musieli coś postawić, gdyż do niedawna mój telefon korzystał z roamingu innych operatorów, a dostęp do sieci macierzystej miał bardzo rzadko i najczęściej wieczorami. A teraz-widzę na moim telefonie - mam 5 kresek i jestem w zasięgu macierzystym.
Mogę dostać informację jaki nadajnik i gdzie postawił Play?
Dziękuję i Pozdrawiam.
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
-
- Guru bezprzewodowy
BTS Play jest usytuowany w tej samej lokalizacji co NetWorks, czyli Krasnobród-Grabnik Dolny. Działa w LTE1800, UMTS900 i UMTS2100. Szkoda, że nie kupiłeś modemu z LTE.W Play na obecnej taryfie głosowej, którą masz możesz sobie aktywować za 20 zł/m-c nielimitowany internet LTE. Oczywiście jakby limitu w Orange zabrakło lub dla ewentualnych testów 

-
- Stały użytkownik forum
szkoda, że tego nie wiedziałem - może i tak bym zrobił. Ale wiesz-przekładanie kart SIM codziennie to można się pomylić czy coś. A nie wiesz, czy musiałbym zmienić taryfę w moim Playu? bo nie chciałbym stracić starych "Zbieraj Minuty", ponadto, jak wyjąłbym kartę z telefonu to rozmów bym nie mógł prowadzić.matek451 pisze:Szkoda, że nie kupiłeś modemu z LTE.W Play na obecnej taryfie głosowej, którą masz możesz sobie aktywować za 20 zł/m-c nielimitowany internet LTE. Oczywiście jakby limitu w Orange zabrakło lub dla ewentualnych testów
Powiem tylko tyle, na obecnym modemie i na nowy zrobię speeedtesta i tutaj wam pokażę. Sami zobaczycie. Jak będę miał ok. 2 razy szybciej niż obecnie czyli do 4 Mb/s to będzie super i to bez LTE. A jak się skończy umowa z Orange pomyślę nad zmianą modemu i może Operatora.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Niby ktoś wpisał w tym Grabniku UMTS2100 na btsearch.pl, więc powinno być DC. O ile masz dobry sygnał 2100, bo może te 2 mega miałeś na UMTS900. Są jednak miejsca, gdzie tak samo niewielka prędkość (2-4 Mb/s) zarówno w UMTS900 jak i 2100 - tak mam w Piasecznie. Mówię o modemie bez DC.
-
- Stały użytkownik forum
Mam wrażenie, że nie końca mnie rozumiecie. Osiągam maksymalną prędkość dostępną dla obecnego modemu czyli prędkość dochodzi do 2.0 MB/s (megabajtów na sekundę - nie megabitów).
Cytat:
Modem 3G USB Huawei E3131 pozwala na pobieranie danych z prędkością do 21,6Mbps oraz na wysyłanie danych z prędkością do 5.76Mbps.
I u mnie te prędkości osiąga, ale skoro orange daje mi maksymalnie 42 Mb/s, postanowiłem z tego skorzystać, dlatego tutaj zapytałem WAS o to, jakim modem kupić itd.
Pozdrawiam.
http://zapodaj.net/aeeb39baaea25.png.html
Cytat:
Modem 3G USB Huawei E3131 pozwala na pobieranie danych z prędkością do 21,6Mbps oraz na wysyłanie danych z prędkością do 5.76Mbps.
I u mnie te prędkości osiąga, ale skoro orange daje mi maksymalnie 42 Mb/s, postanowiłem z tego skorzystać, dlatego tutaj zapytałem WAS o to, jakim modem kupić itd.
Pozdrawiam.
http://zapodaj.net/aeeb39baaea25.png.html
Ostatnio zmieniony 2015-02-12, 15:46 przez dobrygosc2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem dlaczego ciągle masz wątpliwości. Przecież Matek w trzecim poście wszystko ci dokładnie napisał. Chcesz mieć szybciej to musisz zmienić modem na jeden z wymienionych w poście. Ponad pół roku temu testowałem Play w moim miejscu i otrzymałem do tegoż testu E-3131. Gdybym poprzestał na tym teście to żyłbym w przeświadczeniu że mogę mieć od Play tylko ok.5 Mb/s. Próba z B-593s-22 pokazała że jest dużo lepiej. Szybkość dobijała do 30 Mb/s. Dlaczego ? Bo drugi modem obsługuje HSPA+DC. Po kilku miesiącach pojawiło się LTE i ok. 50-60 Mb/s. Warto więc kupować modem który obsługuje wszystkie technologie nawet jak chwilowo nie mamy do nich dostępu bez względu na przyczynę.
-
- Użytkownik forum
Kolego te 42 Mb/s to tylko teoria, ale jeśli chcesz poprawić prędkości to musisz jeszcze antenę dokupić.
Ja polecam tą:
http://allegro.pl/antena-hspa-900mhz-hu ... 26683.html
Ja polecam tą:
http://allegro.pl/antena-hspa-900mhz-hu ... 26683.html
-
- Stały użytkownik forum
ależ ja zrobiłem dokładnie jak mi polecił @matek451, kupiłem modem i nawet podałem link do aukcji, gdzie go zakupiłem-teraz czekam na niego. Ostatniego posta napisałem tylko dlatego, bo miałem, może błędne przeświadczenie, że tutaj mnie nie rozumiecie, tzn. że jak ja piszę że mam 2 megabajty/s, wy myślicie że mam 2 megabity/s. Teraz wszystko jest jasne. I tak jak napisałem zmienię modem na LTE dopiero jak się skończy umowa z Orange lub jak zamontują w mojej lokalizacji LTE i dadzą mi prędkość wyższą niż obecne maksimum czyli 43 Mb/s. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2015-02-12, 15:11 ]
kolego @milko mi antena teraz nie potrzebna, teraz (godzina 15.09) sprawdzam i mam:
moc sygnału: -79dBm, 51%, CSQ 16.
Antenkę, o której na naszym forum pisze się pieszczotliwie przez użytkowników: bacikiem do pleców, już nie używam, gdyż do BTS-a w Grabniku mam bardzo blisko i sygnał mam doskonały i bez antenki.
Używałem tą antenkę ją tylko jak korzystałem 2 lata wcześniej z BTS-a PLAY-a w Tarnawatce, do tamtego BTS-a mam z 9 km i tam miałem bardzo słabe pingi jak i prędkości, dlatego byłem zmuszony zmienić operatora na Orange.
A skoro teraz Play zainwestował w końcu w Krasnobród, jak tylko skończy mi się umowa z Orange pewnie przejdę do nich. 45 PLN za nielimitowany NET to coś bardzo bardzo interesującego.
Ale wcześniej sprawdzę oczywiście ofertę Play-a by się nie okazało, że jest słabiej niż w Orange...
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2015-02-12, 15:11 ]
kolego @milko mi antena teraz nie potrzebna, teraz (godzina 15.09) sprawdzam i mam:
moc sygnału: -79dBm, 51%, CSQ 16.
Antenkę, o której na naszym forum pisze się pieszczotliwie przez użytkowników: bacikiem do pleców, już nie używam, gdyż do BTS-a w Grabniku mam bardzo blisko i sygnał mam doskonały i bez antenki.
Używałem tą antenkę ją tylko jak korzystałem 2 lata wcześniej z BTS-a PLAY-a w Tarnawatce, do tamtego BTS-a mam z 9 km i tam miałem bardzo słabe pingi jak i prędkości, dlatego byłem zmuszony zmienić operatora na Orange.
A skoro teraz Play zainwestował w końcu w Krasnobród, jak tylko skończy mi się umowa z Orange pewnie przejdę do nich. 45 PLN za nielimitowany NET to coś bardzo bardzo interesującego.
Ale wcześniej sprawdzę oczywiście ofertę Play-a by się nie okazało, że jest słabiej niż w Orange...
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
To antena na pasmo 900MHz, nie ma w nim HSPA+DC.milko pisze:Ja polecam tą:
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Modem dotarł, oto wyniki testów z 13.02.2015 10:44 na Huawei E3131 black:

A teraz wyniki testów z 13.02.2015 10:54 Huawei E-3251:

Aha. Modem nie instalował się specjalnie, tzn. wykryło tylko nowe Huawei Mass Storage i tylko tyle. Odpaliłem więc TNI (nic nie zmieniałem w nim-te same ustawienia co w E3131).
Zauważyłem-tak na 1 rzut oka, że zmienił się napis w TNI w wierszu:
Parametry połączenia:
Orange: GSM
wcześniej w tym wierszu było HSPA+
Co powiecie? Zmienić coś w opcjach TNI (bo nie chcę namieszać i zepsuć....)
Dziękuję Serdecznie.
[ Dodano: 2015-02-13, 11:15 ]
Wieczorem porobię dodatkowe testy, bo wieczorem i w nocy osiągałem na E3131 lepsze wyniki niż teraz.
Piszcie co jeszcze chcecie bym porobił z nowym sprzętem.
[ Dodano: 2015-02-13, 20:54 ]
Speed Test z teraz - 13.02.2015 20:56

TNI ustawione jest:
Technologia Automat
Kolejność Automat
Pasmo Wszystkie
Pasmo zaptaszkowane: GSM900 i W2100
[ Dodano: 2015-02-13, 20:58 ]
TNI ustawione jest:
Technologia Automat
Kolejność Automat
Pasmo Wybrane
Pasmo zaptaszkowane: W2100
czyli dobrze mówi @matek451

A teraz wyniki testów z 13.02.2015 10:54 Huawei E-3251:

Aha. Modem nie instalował się specjalnie, tzn. wykryło tylko nowe Huawei Mass Storage i tylko tyle. Odpaliłem więc TNI (nic nie zmieniałem w nim-te same ustawienia co w E3131).
Zauważyłem-tak na 1 rzut oka, że zmienił się napis w TNI w wierszu:
Parametry połączenia:
Orange: GSM
wcześniej w tym wierszu było HSPA+
Co powiecie? Zmienić coś w opcjach TNI (bo nie chcę namieszać i zepsuć....)
Dziękuję Serdecznie.
[ Dodano: 2015-02-13, 11:15 ]
Wieczorem porobię dodatkowe testy, bo wieczorem i w nocy osiągałem na E3131 lepsze wyniki niż teraz.
Piszcie co jeszcze chcecie bym porobił z nowym sprzętem.
[ Dodano: 2015-02-13, 20:54 ]
Speed Test z teraz - 13.02.2015 20:56

TNI ustawione jest:
Technologia Automat
Kolejność Automat
Pasmo Wszystkie
Pasmo zaptaszkowane: GSM900 i W2100
[ Dodano: 2015-02-13, 20:58 ]
TNI ustawione jest:
Technologia Automat
Kolejność Automat
Pasmo Wybrane
Pasmo zaptaszkowane: W2100
czyli dobrze mówi @matek451

-
- Stały użytkownik forum
No niestety, nie ma tak dobrze. Mam tylko telefon w Play, ale na kartę, nie na abonament. Ale napisałem do nich i zamieszczam naszą rozmowę poniżej:matek451 pisze:Play na obecnej taryfie głosowej, którą masz możesz sobie aktywować za 20 zł/m-c nielimitowany internet LTE.
Opis problemu
Szczegółowy opis sprawy: Witam.
W związku z tym, że kilka tygodni temu postawiliście swojego BTS-a w miejscowości Grabnik Dolny - Krasnobród, pewien znajomy powiedział mi, że:
W Play na obecnej taryfie głosowej, którą masz możesz sobie aktywować za 20 zł/m-c nielimitowany internet LTE.
Proszę o podanie mi sposobu, jak mógłbym aktywować taki Internet do testów.
Co polecacie, żeby moja karta SIM z telefonu nie musiała być na stałe w modemie, mam wystąpić o duplikat czy o bezpłatny starter do LTE?
Proszę także sprawdzić, czy w mojej lokalizacji macie LTE czy tylko HSPA DC++
Dziękuję Serdecznie. Pozdrawiam.
Odpowiedź
Szanowny Panie,
odnosząc się do przesłanej korespondencji, informuję, że na Pana obecnej taryfie głosowej nie ma mozliwości włączenia pakietu Nielimitowanego Internetu LTE za 20 zł. Dostępne pakiety dla Pana taryfy można znaleźć na Platformie Play 24.
Zasięg internetu LTE można sprawdzić na tej stronie http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/
W miejscowości Lublin zasięg jest bardzo dobry.
Oczywiście może Pan otrzymać otrzymać duplikat itnernetowej karty SIM.
W przypadku dodatkowych pytań zapraszamy do kontaktu z Obsługą Klienta za pośrednictwem portalu Play 24 (www.play.pl). Jesteśmy także do dyspozycji pod numerem 790 500 500 z telefonu innego operatora lub stacjonarnego lub *500 z telefonu Play.
Zachęcamy do zapoznania się z nowymi ofertami dla stałych Klientów. W przypadku zainteresowania prosimy o wysłanie SMS o treści TELEFON pod numer 8016 -oddzwonimy i dobierzemy ofertę.
z poważaniem
Obsługa Klienta Play
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, ze w ofercie głosowej na kartę nie aktywujesz usługi Nielimitowanego Internetu LTE . Ale możesz migrować z karty na usługę abonamentową http://www.play.pl/oferta/przejdz-do-pl ... ited2.html regulamin http://www.play.pl/resources/pdf/2014/R ... 122014.pdf Przez 6 m-cy będziesz miał internet LTE bez limitu za darmo. Pozostałe 9 m-cy za 20 zł. Oczywiście tylko na jednej karcie a nie dwóch. Do testów możesz kupić starter zasięgowy http://www.play.pl/oferta/play-internet ... zasiegowy/
-
- Stały użytkownik forum
Witam ponownie.matek451 pisze:Do kiedy umowa z Orange? Pora zmienić operatora. W Krasnobrodzie działa LTE1800Play. Jeśli pozostajesz w Orange to możesz zmienić modem na obsługujący HSPA+DC na UMTS2100 z BTS-a Krasnobród. Najtańszy to E-3251. Ale kupowałbym od razu modem z LTE. Polecane E-3372, E-3272 i E-3276. Koszt od 150 zł. Jak daleko masz do tego BTS-a? Rozważ Play, który ma ofertę bez limitu na 3G i LTE, na abonament i kartę. modem LTE posłuzy w tej sieci. Obecnie korzystasz z UMTS900 czy UMTS2100 NetWorks z Krasnobrodu? Aby to sprawdzić wymuś każdą technologię na E-3131 za pomocą TopNetInfo. Sprawdź prędkości. Szczególnie na UMTS2100, po zmianie modemu na DC będziesz miał dwa razy szybciej. UMTS900 może być przeciążony.
Dojrzałem do zmiany modemu. Celuję w polecanego tutaj przez @matka451 E-3372. Ale to było wiele miesięcy temu. Czy teraz polecicie coś innego? Obserwuję te e-3372 na serwisie aukcyjnym i przyznam, mam mętlik, który wybrać. Ceny zaczynają się od 80 zł za używki z gwarancją rozruchową.
Ale - nie wiem czemu - wolałbym kupić egzemplarz od PLay-a, a nie jakiś inny.
Proszę rozwiać moje wątpliwości i doradzić mi. Bo one chyba poza brandem operatora niczym się nie różnią (oczywiście poza tym od Orange-ona ma SIM Locka, pozostałe go nie mają). Chcę oczywiście egzemplarz bez hi_linka bo łączę się sam przez TNI i nie chciałbym żebym modem sam się łączył kiedy mu pasuje...
Aha i przy okazji może coś o ewentualnej zmianie operatora. Umowa kończy mi się 18.03.2016, więc co polecicie aktualnie w mojej lokalizacji?
Najchętniej na kartę, ale koniecznie z opcją "darmowe godziny w nocy".
Dziękuję Serdecznie. Pozdrawiam.