Jaka antena z kon CRC-9 1km od BTSa

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
diego93z
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena z kon CRC-9 1km od BTSa

Post autor: diego93z »

Witajcie,
Ciągnę LTE play z BTSa oddalonego o 1km, oprócz małego drzewa sąsiada jest 100% widoczność nadajnika. W domu mam 3 kreski na 5 - net działa mega stabilnie, pingi 35ms, 27/7Mbps. Po wyciągnięciu modemu za okno sygnał 5 kresek (max) i prędkość powyżej 40/23Mbps. Wychodzi na to, że wystarczy wystawić modem za okno - czyli jakaś tania antena dualna. Modem jest wpięty pod router TP-LiNK kablem USB-Y - jedno usb zasilane z USB kompa by modemowi nie brakowało mocy.
Czytałem trochę tutaj tematów i wiem, że polecacie Cybertecha. Tylko nie wiem czy jest sens skoro mam spokojnie maksymalny sygnał po otworzeniu okna. Niech wypowiedzą się eksperci :)

Oto parametry w domowych warunkach 27/7mbps.
Network name: Play
Network type: LTE
RSSI: -85dBm
Cell ID: xxxxxx
PS network registration: Register on the local network
PS attachment: attachment
IP address: x.x.x.x
DNS server: 89.108.202.21
RSRP: -105dBm
RSRQ: -7dB
PCI: 135
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaka antena z kon CRC-9 1km od BTSa

Post autor: matek451 »

Jeśli do BTS-a 1 km to wystarczy antena http://www.cybertech.com.pl/p129,antena ... -mimo.html kabel jak najkrótszy ,do 10m. Choć ten poziom sygnału coś podejrzanie za niski jak na 1 km od BTS-a LTE1800Play. Ja mam 500 m i RSSI -53dBm. BTS w tej lokalizacji może nie działać na LTE1800. wymieniona antena z kablem 10m da około 5-6dBi zysku i przeniesie punkt poboru na zewnątrz. RSSI powinno wzrosnąć do około -70dBm.
diego93z

Ten mój pokój jakiś dziwny bo u rodziców obok mam 4 kreski. U kuzyna kilometr dalej, tylko trochę wyżej dom ma położony i też 4 kreski w domu z tego samego nadajnika (bo kolejne oddalone o 10km). Działa na pewno na 1800, nadajnik play, w wykazie pozwoleń tylko ta częstotliwość jest. Kabel to mi maks 3 metry potrzebne.

[ Dodano: 2015-02-14, 15:37 ]
Testowałem modem na strychu i na zewnątrz. Na zewnątrz na ziemi jest RSSI -68dBm. Na strychu przez ścianę z cegły -59dBm, a jak stanę w oknie - urządzenia się widzą idealnie - pokazuje <=51dBm. Miałem dać router na górę ale ze względu na dodatkowe zasilanie modemu usb które będę podłączał nie będę miał jak prądu na górę pociągnąć w 1 skrętce. Więc antena przez Ciebie podana zamówiona z 2x 5m kabla.
U wujka w domu, dosłownie 50m obok - tylko więcej budynków i ma 4 kreski i - 75dBm. Tylko u mnie jakaś dziwna dziura jest.
diego93z

Dobrym zwyczajem jest dzielić się wynikami swoich badań więc tak robię.
Kupiłem antenę Cybertech z linka, którego dostałem w tym temacie i wygląda to tak:

Kabel 2x 5m H155 (kabel ok, ale dali mi lekko uszkodzony, w 1 miejscu widać ekranowanie - słabo dolana izolacja, musiałem poprawić)

Router: TP-LiNK TL-MR3220 v2.3 z wyłączonym WiFi, od tego mam inny router
Modem USB: Huawei E3372 HiLink z sieci lmt
Modem wpięty w przedłużkę 90cm typu Y (podwójne zasilanie)
Przedłużka, główny wtyk w modem, a drugi (dodatkowe zasilanie) pod drugą przedłużkę, która biegnie do tylnego portu USB kompa - modem jest zasilany przez komputer i modem przez co prądu mu nie braknie.
W ten sposób mam ok 2Mb/s szybszy DL, widać, że trochę mu brakowało prądu.

1100m do BTSa, anteny się widzą bez problemów, a z okna pokoju nie widać nadajnika - stoi garaż ok 100m dalej na linii.

Bez anteny tak jak wcześniej:

Kod: Zaznacz cały

Network name: Play
Network type: LTE
RSSI: -85dBm
Cell ID: xxxxxx
PS network registration: Register on the local network
PS attachment: attachment
IP address: x.x.x.x
DNS server: 89.108.202.21
RSRP: -105dBm
RSRQ: -7dB
PCI: 135
Obrazek

Z anteną:

Kod: Zaznacz cały

Network name: 	Play
Network type: 	LTE
RSSI: 	>=-51dBm
Cell ID: 	xxxxx
PS network registration: 	Register on the local network
PS attachment: 	attachment
IP address: 	x.x.x.x
DNS server: 	89.108.202.21
RSRP: 	-73dBm
RSRQ: 	-4dB
PCI: 	135
Obrazek

Mam nadzieję, że pomogę komuś tym postem, a ja dziękuję za pomoc bo akurat tej antenki z konektorami w zestawie nie widziałem w ich ofercie, chciałem kupować oddzielnie, wyszło by parę zł drożej.
Dziękuję i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ