Jaki Internet we wsi w mazowieckim?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki Internet we wsi w mazowieckim?
Witam,
rodzice poprosili mnie o dobranie Internetu. Obecnie są na etapie wypowiedzenia umowy za telefon stacjonarny oraz neostradę. Internet po kablu nie spełniał swojej funkcji. Korzystanie z youtube było wielkim wyzwaniem...
Ale przejdźmy do rzeczy. Miejscowość to Kamienna Wola, powiat przysuski, woj. mazowieckie (kod pocztowy: 26-425).
W grę wchodzi Internet mobilny od Orange, T-Mobile oraz Play. Obowiązkowo antena zewnętrzna. Wysoko, bo na kominie trzypiętrowego domu.
Czy ktoś, kto ma naprawdę pojęcie, mógłby mi fachowo doradzić, co wybrać?
Czy jest szansa na LTE, które oddalone jest o jakieś 12 km?
Pozdrawiam
Mr_
rodzice poprosili mnie o dobranie Internetu. Obecnie są na etapie wypowiedzenia umowy za telefon stacjonarny oraz neostradę. Internet po kablu nie spełniał swojej funkcji. Korzystanie z youtube było wielkim wyzwaniem...
Ale przejdźmy do rzeczy. Miejscowość to Kamienna Wola, powiat przysuski, woj. mazowieckie (kod pocztowy: 26-425).
W grę wchodzi Internet mobilny od Orange, T-Mobile oraz Play. Obowiązkowo antena zewnętrzna. Wysoko, bo na kominie trzypiętrowego domu.
Czy ktoś, kto ma naprawdę pojęcie, mógłby mi fachowo doradzić, co wybrać?
Czy jest szansa na LTE, które oddalone jest o jakieś 12 km?
Pozdrawiam
Mr_
Re: Jaki Internet we wsi w mazowieckim?
Nie jest stwierdzone, że się nie da. Na forum odbierają LTE z 15 km ja odbierałem z 24 km hpsa+dc. W miejscowości, Odrzywół jest BTS U900 z Orange. W miejscowości Borowa Wola też jest masz Orange/ T-Mobile. W miejscowości Drzewica jest U2100, U900 i LTE które możliwe, że działa. Z pomocą anteny panelowej dualnej 15 dBi i maksymalnie krótkich przewodach może uda się zestawić połączenie.
-
Ile warte jest to U900 z Orange? Czy to wystarcza na w miarę swobodne korzystanie z Internetu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zależy od lokalizacji, obciążenia itd. UMTS900 i LTE1800 jest wspólne dla Orange i T-Mobile. W przypadku GSM i UMTS2100 każdy działa na własnej częstotliwości. Pamiętaj tylko, że gdzie na mapie jest stacja bazowa T-Mobile tam działa również Orange i odwrotnie.Mr_Unknown pisze:Ile warte jest to U900 z Orange?
U siebie, przy sygnale jakieś -80dBm mam taką prędkość teraz: http://www.speedtest.net/result/4144319544.png
Jest różnie. Czasem spada do 2 Mb/s, czasem w nocy zasuwa nawet 8 Mb/s.
Mr_Unknown, co nie tak z tym internetem po kablu? Jaki to dostawca?
-
Internet po kablu jest bardzo wolny. W godzinach szczytu ciężko z niego komfortowo korzystać. To normalna Neostrada do 10MB.
Zastanawiam się nad tym Playem. Gdy wyjdę kilkaset metrów za dom, na górkę to zasięg jest bardzo dobry.
Pamiętam, że gdy wyjdzie się kilkaset metrów za dom na górkę to zasięg jest bardzo dobry. Tylko nie wiem, czy przy HSPA+ nie będzie problemów z podłączeniem...
Zastanawiam się nad tym Playem. Gdy wyjdę kilkaset metrów za dom, na górkę to zasięg jest bardzo dobry.
Pamiętam, że gdy wyjdzie się kilkaset metrów za dom na górkę to zasięg jest bardzo dobry. Tylko nie wiem, czy przy HSPA+ nie będzie problemów z podłączeniem...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wolny czyli jaki? Ile Mb/s?
Lepiej kup karty SIM różnych operatorów i sprawdź jak ci będzie to chodzić. Generalnie nie spodziewaj się cudów. Szczególnie w godzinach szczytu. Może też być gorzej z czasem, jak się więcej klientów sieci pojawi.
Jeśli chodzi o Playa to w sumie bardziej opłaca się prepaid. Pakiet bez limitu w 3G i LTE za 45 zł miesięcznie.
Lepiej kup karty SIM różnych operatorów i sprawdź jak ci będzie to chodzić. Generalnie nie spodziewaj się cudów. Szczególnie w godzinach szczytu. Może też być gorzej z czasem, jak się więcej klientów sieci pojawi.
Jeśli chodzi o Playa to w sumie bardziej opłaca się prepaid. Pakiet bez limitu w 3G i LTE za 45 zł miesięcznie.
-
Nie wiem jaki. Ja mieszkam w Koszalinie. Rodzice są z mazowsza. To ludzie starszej daty. Nie sprawdzą mi teraz tego.
Z telefonu stacjonarnego nie korzystają, bo oboje mają komórki. I płacenie co miesiąc 85 zł za coś co się w rzeczywistości nie sprawdza jest bez sensu. Dlatego szukam dla nich alternatywy.
Z telefonu stacjonarnego nie korzystają, bo oboje mają komórki. I płacenie co miesiąc 85 zł za coś co się w rzeczywistości nie sprawdza jest bez sensu. Dlatego szukam dla nich alternatywy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To ciężko dyskutować skoro nie ma punktu wyjścia co jest tutaj uważane za słabe. Może to być taka sytuacja, że problemem nie jest łącze, a sprzęt do przeglądania sieci.
[ Dodano: 2015-02-15, 13:04 ]
Skoro korzystają z sieci niech zrobią zwykły test na speedtest.net i ci podadzą wynik. Nie koniecznie graficzny, ale po prostu informację ile wyszło.
[ Dodano: 2015-02-15, 13:04 ]
Skoro korzystają z sieci niech zrobią zwykły test na speedtest.net i ci podadzą wynik. Nie koniecznie graficzny, ale po prostu informację ile wyszło.
-
Pomińmy temat stacjonarnego Internetu.
Czy doradzicie mi jakąś naprawdę dobrą antenę zarówno do Internetu HSPA+ z Play oraz tego z Orange (U2100 i U900)?
Czy doradzicie mi jakąś naprawdę dobrą antenę zarówno do Internetu HSPA+ z Play oraz tego z Orange (U2100 i U900)?
Lepiej kup jedną ale porządną antenę na U2100 panel a na u900 atk-20.
-
Jakieś konkretne przykłady?
W zależności od odległości od stacji bazowej są słabsze i mocniejsze. Dla U900 słabsza to ATK-10 posiada 13,5 dB wzmocnienia i jej długość tylko 70 cm , ATK-20 ma 16,5 dB wzmocnienia i jest długa 170 cm. Co do paneli to 15 dBi albo 17 dBi.
-
Wybór padł na Play. Najbliższy BTS jest w miejscowości Nowe Miasto nad Pilicą.
Modem: Huawei E3372.
Jaką konkretnie antenę do tego?
Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość
Ale liczę na pomoc z Waszej strony...
Modem: Huawei E3372.
Jaką konkretnie antenę do tego?
Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość

-
- Stały użytkownik forum
Największy wybór w Twojej miejscowości jest na U900 -Play,Orange,T-mobile i Plus ,tak więc masz dostęp do szybkiego internetu praktycznie u każdego operatora.Czy Play to nailepszy wybór?To się okaże
Tu masz antenę ATK 20
Nie zapomnij o zakupie odpowiedniego konektora do Twojego modemu.
Tu masz mapkę z bts-ami w Twojej okolicy BTS mapa

Tu masz antenę ATK 20
Nie zapomnij o zakupie odpowiedniego konektora do Twojego modemu.
Tu masz mapkę z bts-ami w Twojej okolicy BTS mapa
Pozdrawiam.
-
- Guru bezprzewodowy
W twojej sytuacji przy wyborze Play nadzieje wiązałbym z pozwoleniem na BTS Play w Drzewicy. Jest tam LTE1800 oraz UMTS900 i UMTS2100. Można oczekiwać, że ten BTS zostanie wkrótce uruchomiony. Przy odległości około 8 km od tego BTS-a będzie szansa na LTE przy użyciu anteny Dual LTE 1800MHz. Warto spytać na Forum Play lub blogu o ten BTS i jego uruchomienie. Do Nowego Miasta 10-11km, las po drodze więc szanse raczej tylko na 3G z UMTS900. Oczywiście na ATK-20.
-
Matku, czyli przy tej odległości bez szans na LTE od Playa?
-
- Guru bezprzewodowy
Bez testów z anteną dual LTE trudno wyrokować. Wg. mapy zasięgu Play w tym rejonie operator pokazuje jakiś szczątkowy zasięg LTE ale trudno wyrokować jak będzie w rzeczywistości i ten zasięg to raczej z BTS-a LTE1800Play koło Przysuchy( Kozłowiec-maszt RTCN Emitel). Uruchomienie BTS-a w Drzewicy powinno rozwiązać problem. Masz więc dylemat czy kupować antenę na 900MHz czy Dual LTE na 1800MHz. Drzewica i uruchomienia BTS-a by go rozwiązało. Pytanie kiedy ruszy?
-
To nie będę się porywał z motyką na słońce. Wezmę Orange. Mam od nich modem Huawei E173s-2.
Do nadajnika jest jakieś 3-4 km. Brać do tego antenę czy nie?
Tę?
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html
Oraz konektor, który?
ten: http://www.cybertech.com.pl/p63,konekto ... fme-m.html
czy ten: http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html
Na tym UMTS900 jakie prędkości można uzyskać?
W Koszalinie na tym modemie internet działa bardzo dobrze.
Do nadajnika jest jakieś 3-4 km. Brać do tego antenę czy nie?
Tę?
http://www.cybertech.com.pl/p90,antena- ... fme-z.html
Oraz konektor, który?
ten: http://www.cybertech.com.pl/p63,konekto ... fme-m.html
czy ten: http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html
Na tym UMTS900 jakie prędkości można uzyskać?
W Koszalinie na tym modemie internet działa bardzo dobrze.