Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam. Od kilku miesięcy korzystam z internetu Cyfrowego Polsatu (Plus). Zmieniłem dziś antenę ze standardowej kupionej w salonie Polsatu "AK C2 Uni" na "Cybertech LTE/4G 15dBi MIMO" w celu polepszenia jakości połączenia. Niestety nie przyniosło to zamierzonego rezultatu, a wręcz przeciwnie - poziom zasięgu spadł z trzech kresek na jedną
Czy to nie dziwne, że na stosunkowo lepszej antenie zasięg uległ pogorszeniu?
Ustawienia położenia na nic się zdały Nic już raczej nie da się zrobić. Dziwne, że antena za 30zł ma lepsze osiągi od przechwalonego Cybertecha. Cóż 200zł w plecy... NIE POLECAM
Jak nie minęło 14 dni od zakupu to możesz zwrócić.
[ Dodano: 2015-02-17, 12:10 ]
Ten cybertech ma dwa przewody antenowe? Obydwa podłączone? Sprawdzałeś jak sytuacja wygląda zmieniając połączenie wtyków w modemie? Jaki miałeś najlepszy sygnał w dBm?
Przewody podłączone, podłączenia wtyków sprawdziłem na wszelkie możliwości. Najlepszy sygnał na antenie z Polsatu wynosił 71dBm, teraz na Cybertechu jest 91dBm
Ilość wtyków jest taka sama, przewody anteny Polsatu miały 15m, Cybertechu - 10m. Nie wiem z jakim BTS-em łącze się teraz, antena jest ustawiona w tym samym kierunku co poprzednia.
AKc2uni jest dookólna i nie ma znaczenia w jakim kierunku ja ustawiłeś. Na dodatek nie masz pojęcia z jakiego BTS-a korzystasz. Dual LTE Cybertecha jest kierunkowy i wymaga w miarę dokładnego ustawienia na BTS LTE1800. Nie mając pojęcia o tym wydajesz opinię o antenie, która trzeba najpierw ustawić zgodnie z zasadami. Te Koszyce to gdzie?
Do najbliższych BTS-ów LTE1800Mobylandu masz około 9- 10km. Najbliższe to Ćmielów, Raciborskiego 31 i Ożarów,Ostrowiecka. Próbuj ustawić antenę po kolei na te BTS-y i wybierz ten o lepszych prędkościach internetu. Oczywiście na modemie wymuszasz Tylko LTE. antena możliwie jak najwyżej, strefa przed nią czysta. I pytanie czy ten poziom -71dBm na AKc2uni dotyczył technologii LTE? Czy na modemie była wymuszona ta technologia? Wg mnie raczej nie. Nie ma takiej możliwości aby taki poziom sygnał był na LTE gdy do BTS-a LTE1800 masz 10 km i korzystasz z anteny dookólnej o zysku 2-3dBi na dodatek używasz kabla długości 15m, który tłumi sygnał o około 7dB na 1800MHz. Do BTS-a LTE1800mobylandu w Opatowie, Sienkiewicza 17 jest dalej niż do dwóch wcześniej wymienionych.