Cześć,
jako że z Neostradą więcej nerwów stracę niż faktycznej przyjemności z korzystania z internetu, proszę o małą radę - jest sens probować LTE (Play)? Miejscowość Chądzyny Krusze, z tego co widzę w Strzegowie jest nadajnik Playa, niemniej jednak trochę lasków itp. po drodze jest. Jaka antena mogłaby dać sobie radę (o ile jakakolwiek)? Nie zagłębiałem się za bardzo w temat - dualna znaczy już ,,podwójna", czyli wystarczy jeden jej egzemplarz? Jaki kabel do tego? Mam na razie e3372, do tego potrzebny by był jakiś aktywny hub z tego co czytałem? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Antena LTE, 8km w linii prostej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Antena LTE, 8km w linii prostej
Ciężko <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> Twoją miejscowość więc wskaż na tej mapie http://beta.btsearch.pl/ Swoją lokalizację, a będzie nam łatwiej coś doradzić.
Ewentualnie tu http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/ jest mapa zasięgu LTE Play.
Ewentualnie tu http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/ jest mapa zasięgu LTE Play.
darekka
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Antena LTE, 8km w linii prostej
Szansa jest ale wypadałoby najpierw sprawdzić czy jest jakikolwiek zasięg LTE Play w miejscu planowego użycia(ewentualnie jak najwyżej się da poszukać). Jeśli będzie jakikolwiek zasięg Play LTE to już jest praktycznie pewność działania z anteną. Jeśli zaś nie znajdziesz u siebie zasięgu poszukaj go idąc w kierunku nadajnika i okreś w jakiej odległości od domu jest zasięg LTE.
Dodam, że na forum są ludzie co i z 15km mają LTE z bardzo dużymi prędkościami(oczywiście z anteną) więc szanse są u Ciebie.
Dodam, żę ja na samym modemie łapałem LTE Play z ponad 11km(fakt testowałem na strychu ale wewnątrz domu łapało). Oficjalny zasięg wg.mapy operatora kończył się jakieś 2,6km przed domem więc i u Ciebie spore szanse, bo zasięg masz wg.mapy prawie u siebie(kończy się troszkę wcześniej).
Jeśli chodzi o antenę to tylko firmy Cybertech lub Sorensen tzw.DUAL(MiMo) o możliwie największym zysku(17-tka) to wydatek około 200zł. Pamiętaj o możliwie najkrótszych kablach(mniej stracisz na sygnale).
Sprawdź w praktyce:masz dobry modem, weż nawet darmowy starter Play(lub kup) i przetestuj w praktyce.
Dodam, że na forum są ludzie co i z 15km mają LTE z bardzo dużymi prędkościami(oczywiście z anteną) więc szanse są u Ciebie.
Dodam, żę ja na samym modemie łapałem LTE Play z ponad 11km(fakt testowałem na strychu ale wewnątrz domu łapało). Oficjalny zasięg wg.mapy operatora kończył się jakieś 2,6km przed domem więc i u Ciebie spore szanse, bo zasięg masz wg.mapy prawie u siebie(kończy się troszkę wcześniej).
Jeśli chodzi o antenę to tylko firmy Cybertech lub Sorensen tzw.DUAL(MiMo) o możliwie największym zysku(17-tka) to wydatek około 200zł. Pamiętaj o możliwie najkrótszych kablach(mniej stracisz na sygnale).
Sprawdź w praktyce:masz dobry modem, weż nawet darmowy starter Play(lub kup) i przetestuj w praktyce.
darekka