DHCP w modemie Hauwei e3372 hilink
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
DHCP w modemie Hauwei e3372 hilink
Modemu używam w routerze w którym mam włączone DHCP , czy w takim razie w modemie mam DHCP wyłączyć ???
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: DHCP w modemie Hauwei e3372 hilink
Masz choć jakiś racjonalny powód dlaczego?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Z tego co wiem w sieci jedno urządzenie powinno przydzielać adresy , kiedyś miałem połączone trzy routery i na głównym ustawiałem DHCP a on przydzielał adresy innym , jak to konfigurowałem i włączyłem na drugim routerze DHCP powstawały konflikty .
-
- Początkujący użytkownik forum
Przecież router odbiorze sobie od modemu adres po dhcp i to będzie adres WAN, po stronie sieci lokalnej LAN jak wyłączysz dhcp, to nie uzyskasz adresu i jak masz się z routerem połączyć?
Pozdrawiam
Router powinien filtrować sygnały dhcp od strony WAN i nie przepuszczać tego do sieci LAN
Pozdrawiam
Router powinien filtrować sygnały dhcp od strony WAN i nie przepuszczać tego do sieci LAN
- wojteks
- *** Administrator ***
Wystarczy ręcznie skonfigurować odpowiednie IP.kondzi pisze:po stronie sieci lokalnej LAN jak wyłączysz dhcp, to nie uzyskasz adresu i jak masz się z routerem połączyć?
Zależy od trybu pracy czegoś co nazywamy routerem.kondzi pisze:Router powinien filtrować sygnały dhcp od strony WAN i nie przepuszczać tego do sieci LAN
Nie pomagam na PW!
-
Tylko po co ręcznie ustawiać adresy na każdym urządzeniu po stronie sieci LAN?
Jeżeli coś jest na interfejsie WAN, to występuje na nim filtracja
Jeżeli coś jest na interfejsie WAN, to występuje na nim filtracja
-
- Stały użytkownik forum
kondzi , na routerze masz ustawiony jego adres więc się do niego dostaniesz , router ma włączone dhcp na lanie jak podłączysz się kompem w którym masz ustawiony ip na auto to router mu przydzieli jakiś adres , natomiast w modemie też masz włączone dhcp , i może powstać właśnie konflikt , no chyba że jest to filtrowane tak jak piszesz ale właśnie o to pytam i dalej nie wiem jak jest ...
-
adres wan (modemu) musi być z innej klasy adresowej niż adres sieci LAN, routery, jeśli działają jak routery, nie przepuszczają sygnałów DHCP z sieci WAN do sieci LAN, miałbyś problem jakbyś włożył ten modem do komputera, a miałbyś połączenie z routerem i siecią LAN po skrętce, bo oba urządzenia wysyłałyby adresy domyślnej bramy (czyli adresu routera, czy modemu), obie sieci (sieć routera i utworzona sieć modemu) miały by domyślnie połączenie z internetem, a tego przecież nie chcesz.
Teoretycznie, byłaby możliwość zrobienia tego tak, żeby modem przydzielał adresy, ale bez sensu jest obciążanie modemu czymś, z czym lepiej poradzi sobie router.
Musisz tylko uważać, żeby klasy adresowe sieci modemu i routera były różne (np 192.168.1... i 192.168.2....), z jednakowymi jest problem.
edit:
ale możesz dla pewności (nie wiem czyjej:) wyłączyć dhcp w modemie, ale wcześniej poznaj adresy na jakich pracuje (któryś z adresu w jego podsieci i jego bramę domyślną) - musisz to ręcznie w router wpisać.
Teoretycznie, byłaby możliwość zrobienia tego tak, żeby modem przydzielał adresy, ale bez sensu jest obciążanie modemu czymś, z czym lepiej poradzi sobie router.
Musisz tylko uważać, żeby klasy adresowe sieci modemu i routera były różne (np 192.168.1... i 192.168.2....), z jednakowymi jest problem.
edit:
ale możesz dla pewności (nie wiem czyjej:) wyłączyć dhcp w modemie, ale wcześniej poznaj adresy na jakich pracuje (któryś z adresu w jego podsieci i jego bramę domyślną) - musisz to ręcznie w router wpisać.
- wojteks
- *** Administrator ***
Powstaje jeżeli IP WAN (przydzielone przez np. modem) jest z takiej samej podsieci z jakiej przydziela IP router po stronie LAN.frogpl pisze:i może powstać właśnie konflikt
To nie jest filtracja, to normalne działanie mechanizmu NAT.kondzi pisze:to występuje na nim filtracja
Nie pomagam na PW!
-
a już nie będę wchodził w polemiki, admin chciał zabłysnąćwojteks pisze:To nie jest filtracja, to normalne działanie mechanizmu NAT.

ale NAT odpowiada za translacje adresów sieci lan/wan, a za blokowanie pewnego ruchu odpowiedzialny jest firewall