LTE w Play - internet dla dwóch mieszkań

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
uksiu
Użytkownik forum

LTE w Play - internet dla dwóch mieszkań

Post autor: uksiu »

Szanowny Hivemindzie, czyli drogie Koleżanki i Koledzy, którzy się znacie :)

Trzy lata temu pomogliście mi znakomicie w moim rozwiązaniu problemu z dzieleniem internetu 3G po mieszkaniu między dwie komórki i trzy komputery, z uwzględnieniem urządzenia multimedialnego (8level mediaTHOR HD: takie o http://8level.pl/index.php?page=shop.pr ... =2&lang=pl).

Dzięki radom wojteksa, pogodabartka, jakubda i jarek999 przez trzy lata cieszyłem się sprawnie działającą siecią zbudowaną w oparciu o:
- modem 3G HUAWEI e173u-2
- router Tp-Link MR3420

mediaTHOR widział router i udostępnione dyski, więc miałem wygodę korzystania z tego, co trzymałem sobie na dyskach desktopa w innym pokoju - luksus.
Wątek, w którym uzyskałem wsparcie, załączam tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Dodatkowo, ponieważ dogadałem się z mieszkańcami lokalu piętro niżej, zacząłem udostępniać im dostęp do mojego internetu. Sygnał routera był na tyle silny, że praktycznie było to możliwe w całym mieszkaniu poniżej, mimo tego, że router stał u mnie w rogu mieszkania. Łącznie do routera podpiętych było 10 urządzeń.

Czas idzie naprzód, oferta operatorów się poszerza - a ja dalej nie mam dostępu do internetu stacjonarnego. Na szczęście są inne ciekawe opcje.

Przejrzałem oferty operatorów komórkowych i uznałem, ze najlepiej na moje potrzeby odpowiada propozycja Play "4G LTE dla firm unlimited" (prowadzę firmę). Za 38,89 zł z VAT (a po 6 miesiącach za 46,73 zł z VAT) mam mieć dostęp do LTE z prędkością do 70 MB/s - bez limitów transferu. Wreszcie mógłbym zapomnieć o czajeniu się i czekaniu z korzystaniem z usług streamingowych do północy (miałem opcję Darmowe noce, czyli nieliczony transfer w godzinach 0-9).

W tej chwili z obiecanych "do 6 Mb/s" w 3G dzięki antenie zbierającej sygnał (http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=559 ... 0&rg=0&sg=) dość regularnie cieszę się transferem na poziomie 4-5 Mb/s. Nie mogę narzekać. Gdyby z obiecywanych 70 Mb/s LTE dało mi chociaż 20 Mb/s, to już byłoby superfajnie. Tym bardziej, że zanosi się, że maksymalna liczba urządzeń dopiętych do sieci będzie rosła: w tej chwili szacuję, że to może być 5 telefonów, 6 komputerów, urządzenie multimedialne i może coś ekstra (jakieś tablety na ten przykład). Czyli absolutne minimum urządzeń, jakie powinien obsługiwać router to 12 (o ile mi wiadomo, najczęściej są dwa standardy: albo 10, albo 20 urządzeń).

Sprawdziłem mapkę zasięgu operatora, ale także maszty na stronie http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 11&zoom=15
Wygląda na to, że nie powinienem się martwić o sygnał: mając okna od południowej strony mam od tej strony 500 m do jednego, a ok. 1000 m do drugiego masztu Play z LTE - tych samych, z którymi łączę się w ramach mojej usługi 3G. No i mam antenę, którą mam zamiar wykorzystać.

Przechodzę wreszcie do pytań. Jaki sprzęt mam wybrać, by (idąc od najwyższego priorytetu do najniższego):
1. wykorzystać możliwie najlepiej oferowaną przepustowość,
2. móc wykorzystać antenę (dla modemu 3G zdecydowanie poprawia ona jakość łączności - skok transferu ok. 2-4-krotny) - ten warunek jest niejako zależny od warunku pierwszego,
3. dalej móc podpinać router do urządzenia multimedialnego i dzięki temu odtwarzać na tv pliki z komputera z pokoju obok (jak teraz),
4. nie przepłacić,
5. obsłużyć co najmniej tuzin urządzeń (WIFI),
6. skorzystać z dodatkowych możliwości (np. niektóre routery lub modemy służą jako dysk dostępny dla podłączonych urządzeń).

Nie jestem liczykrupą: jeśli za możliwość podpięcia 20 urządzeń zamiast 10 trzeba dopłacić np. 50 zł, to niech tam, ale już 300 zł to za taką możliwość lekka przesada. Podobnie z bajerami w punkcie 6. - fajnie móc coś więcej, ale jeśli to ma kosztować więcej niż powiedzmy 30 zł, to mogę się bez bajerków obyć.

Zakładam, że optymalnym rozwiązaniem byłby zakup osobno routera z wyjściem USB obsługującym modemy 4G oraz modemu 4G z wyjściem antenowym. W ofercie Play wspomnianej wyżej mogę poszerzając abonament do kwoty 79,94 z VAT (89,78 z VAT po 6 miesiącach) nabyć dwa urządzenia, które mają ze sobą dobrze współgrać. Jest to modem Huawei e3372 oraz router Huawei e5377. Licząc skok abonamentu powyżej to, co zapłaciłbym bez sprzętu, za te dwa diwajsy przez 24 miesiące uiściłbym opłatę wysokości ponad 1033,20 zł. Z pobieżnego wywiadu na ceneo i allegro wnoszę, że bez trudu kupując samemu te dwa urządzenia zapłaciłbym ok. 250 zł za modem i ok. 500 zł za router.

Mamy więc punkt wyjścia: e3372 + e5377 za ok. 750 zł.

Mam jednak szereg wątpliwości.
1. Router e5377 nie ma anten - czy będzie dawał sygnał wystarczająco mocny, by był dostępny piętro niżej, tak jak to miało miejsce w przypadku tp linka, jaki dziś dzieli mój 3G? Wiem, że ma wyjścia antenowe, co częściowo rozwiązuje problem, choć potencjalnie rozdyma budżet.
2. e5377 pozwala na połączenie do 10 urządzeń, czyli nie spełnia jednego z moich założeń, jednak jest to założenie o niższym priorytecie. Czy znajdę inne podobne urządzenie - optymalnie podobne pod względem cech, kompatybilności, niezawodności, a w drugim rzędzie ceny - które da mi więcej?
3. Nie jestem na 100% pewien, czy wspomniany router pracuje w N (i trochę nie wiem o co chodzi z tym N - czy to ta literka oznaczająca standard przesyłania danych do 150 MB/s?). Wyższego standardu chyba nie chcę: obawiam się, że nie będę miał kompatybilności z większością urządzeń, które działają pod tym N (skoro poprzedni router miał N i wszystko się ładnie łączyło).
4. Router ma akumulator - to fajne. Za to modem ma wejście na kartę sieciową i ponoć ma służyć jako dostępny dla podłączonych (?) urządzeń do routera jako zewnętrzny dysk (poważnie?). Ciekawe bajerki, ale ja bym na pierwszym miejscu wolał np. to, żeby router sam restartował połączenie modemu z siecią w sytuacji, gdy przez pewien czas nie ma sygnału lub wręcz z definicji restartował połączenie co 24 godziny - czy są takie możliwości?
5. Modem ma wyjście antenowe opisane w specyfikacji jako CRC9/TS5 - czy będę musiał dodatkowo szukać jakiegoś interkonektora do anteny zewnętrznej?
6. Wygląda na to, że są różne wersje modemów i routerów - np. modem sprzedawany jest jako Huawei e3372, Huawei e3372s-153 lub Huawei e3372 Aero (rozumiem, że chodzi o tego operatora). Czy te różnice są istotne?

Jeśli możecie rozwiać moje wątpliwości, będę szczerze wdzięczny.

A jeśli potraficie wskazać inną parę urządzeń, która na pewno (lub z dużym prawdopodobieństwem) lepiej spełni moje potrzeby wg założeń podanych wyżej (i najwyżej tylko trochę głębiej sięgnie do mojej kieszeni) to moja radość będzie tym większa.

Przepraszam, że się nadmiernie rozpisałem, ale starałem się dostarczyć dość informacji do mojego przypadku - a przy tym stworzyć szansę, by inne osoby, których przypadki są częściowo podobne, mogły użyć odpowiedzi także na swój użytek.

Łączę wyrazy szacunku i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: LTE w Play - internet dla dwóch mieszkań

Post autor: wojteks »

Ja bym kupił Huawei B593 a zlikwidował dotychczasowy MR3420, pewnie zaraz wielu napisze że MR4320 działa z modemami LTE ale to raczej słabe rozwiązanie i proszenie się o kłopoty a nie włącz i zapomnij.
Nie pomagam na PW!
uksiu
Użytkownik forum

wojteks pisze:Ja bym kupił Huawei B593 a zlikwidował dotychczasowy MR3420, pewnie zaraz wielu napisze że MR4320 działa z modemami LTE ale to raczej słabe rozwiązanie i proszenie się o kłopoty a nie włącz i zapomnij.
MR4320 się chyba nie przyda - to stara wersja urządzenia do 3G/3.75G (cokolwiek to ostatnie oznacza) z parametrami jak tutaj:
http://allegro.pl/tp-link-mr3420n-route ... 25346.html
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

uksiu pisze:MR4320 się chyba nie przyda
Wiele osób tak używa z modemem USB ale to słabe rozwiązanie z wielu względów.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od początku. Skąd wiesz, że BTS-y Play w pobliżu działają w technologii LTE? Na mapie BTSearch widnieja pozwolenia. W dużych miastach wiele z nich nie działa. Trzeba zrobić ich testy. Po drugie ta nibyantenka przenosi jedynie pobór sygnału na zewnątrz. Do LTE nie poleca sie takich wynalazków. Do LTE konieczna jest antena Dual LTE aby w pełni wykorzystać technologię. Prędkość zależy nie tylko od sygnału. Antena kierunkowa pozwala łączyć się z BTS-ami o lepszych parametrach internetu jeśli leżą na różnych kierunkach.Koszt anteny Dual LTE w zależności od zysku 150-200 zł. Co do routera to nie warto brać go z Play( poza ofertą łączoną telefon+internet ze sprzętem za 50%). Jest za drogi, poza tym słaby( DWR-116+ E3372, MF28D) albo nie ma wyjść anten zew. ( E5180). Wymienione przez ciebie to modem lub router MiFi. E3372 wymaga dokupienia routera z jego obsługą. Budżetowe , tanie słabo działają z modemami LTE, wymagają zmiany FW na Gargoyle i często aktywnego HUBA. Drugi E5377 to mobilny routerek MiFi, który 10 klientów obsłuży w teorii. Nie ma LAN i całkowicie się nie nadaje do twojego celu. Twoje wybory kiepskie. Podsumowując musisz zrobić test LTE Play w swojej lokalizacji. Bierzesz tylko ofertę SIM a sprzęt kupujesz sam. Masz do wyboru polecany B593s-22, stacjonarny router z modemem LTE, złączami anten SMA, USB, obsługujący 32 klientów. Ewentualnie starszy DWR-921. Druga opcja porządny router z USB, ze zmienionym FW na Gargoyle +modem E3372. i aktywny HUB. Ma bogate możliwości konfiguracyjne, Gigabit LAN, dual band. Obsłuży wymagana ilość urządzeń. NP z TP-Linka WDR-3600, WDR-4300. Ostatnia opcja to router DOVADO+ wspomniany modem. Jeśli poziom sygnału LTE Play będzie za niski konieczny będzie zakup anteny dual LTE 1800MHz. Osobiście mam rozbudowaną sieć domową , z kilkunastoma urządzeniami. Korzystam z Play LTE bez limitu na B-593s-22. Do tego dodatkowe AP, połączone z routerem transmiterami PLC po sieci elektrycznej. Działa prawidłowo.Polecam podobne, profesjonalne rozwiązania. Koszt B593s-22 400-450 zł. Dovado Pro 550 zł, E3372 od 150 zł. WDR-3600 , WDR-4300 180-220 zł.Minimalna kwota na sprzęt około 400 zł. Jeśli jeszcze antena to dodatkowo 150-200 zł.
uksiu
Użytkownik forum

Dziękuję za sporo użytecznych faktów. Ciekawe, że trzy lata temu optymalnym rozwiązaniem sprzętowym był osobny modem i router z usb, a dziś kombajn.

Planuję następujące kroki:
1. Popytam sąsiadów oraz napiszę na fanpage'u na FB, może znajdę użytkowników Play w LTE i potwierdzę te maszty.
2. Równolegle poczytam o proponowanych urządzeniach. Ten polecany modemorouter wydaje się na pierwszy rzut oka racjonalnym rozwiązaniem - polecenie kogoś, kto go używa, jest bardzo cenne.
3. Jeśli przekonam się do rozwiązania sprzętowego, to go zakupię - rozumiem, że nie ma tam simlocków i niezależnie od wyboru operatora będę mógł zapewnić sobie LTE z jego pomocą.
4. Podpiszę umowę z Play (zakładam, że maszty są podłączone) i przetestuję rozwiązanie. Jeśli będzie fatalnie, zerwę umowę w ciągu 14 dni zgodnie z zapisami w ofercie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

uksiu pisze: 4. Podpiszę umowę z Play (zakładam, że maszty są podłączone) i przetestuję rozwiązanie. Jeśli będzie fatalnie, zerwę umowę w ciągu 14 dni zgodnie z zapisami w ofercie.
Jak dla mnie szkoda kasy (opłata za aktywację). Wystarczy karta. Szczególnie, że w prepaidzie (Play Internet na kartę) jest teraz 3G i LTE bez limitu (100 GB w pełnej prędkości, dalej może być lejek 2 Mb/s) za 45 zł na miesiąc. Jeszcze inna opcja to 4 zł bez limitu za dobę lub weekend bez limitu za 10 zł.
Kupujesz starter za 19 zł + doładowanie za 30 zł (żeby konto się przedłużyło na miesiąc) i możesz testować bez umów, opłat aktywacyjnych cały miesiąc, a nie tylko 14 dni.
Względnie tylko starter za 19 zł, weekend bez limitu za 10 zł (każdy weekend w danym miesiącu), ale w okresie ważności startera czyli 14 dni.

Przy obecnej ofercie prepaid Playa nie ma sensu podpisywać umów. Szczególnie, że są czasowe, a atrakcyjne ceny abonamentu są, ale po wyrażeniu zgód marketingowych, e-fakturach i regularnych płatnościach. Oczywiście to tylko moje zdanie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak masz zasięg LTE Play to są jeszcze tańsze opcje nielimitowanego LTE na taryfach głosowych w Play. Temat znany i poruszany na forum od dawna. Sam korzystam z niego za 9,99z/m-c. Teraz trochę drożej, za około 25,34 zł zł można mieć nielimitowane LTE w Play na taryfie Play Unlimited, jeśli jesteś ich klientem lub 31,32 zł jako nowy. Ewentualnie dla nowych w umowie na 6 m-cy Play Unlimited masz 2GB za 9,99 zł i dokupujesz nielimitowany LTE za 20 zł. Do tego aktywacja 19,99 zł czyli razem 200 zł na 6 m-cy. Jeśli masz telefon z LTE to testy zrobisz na pre-paidzie internetowym jak radzi kolega. W Play jest teraz wiele opcji na nielimitowany LTE za małą kasę, nadal działa RBM z darmowym LTE bez limitu.
uksiu
Użytkownik forum

Przywykłem z moją lubą do internetu bez większego skrępowania - do tej pory było to 3G oraz limit 30 GB (który i tak kilka razy przekroczyliśmy, choć nie był naliczany od 0 do 9 rano, kiedy staraliśmy sobie działać najszerzej). Cóż, na tamten czas nie potrafiłem znaleźć niczego lepszego.

Widzę, że faktycznie jest kilka opcji. Przyznam, że sądziłem, iż ciężko będzie przebić taryfę 4G dla firm unlimited (czy jakoś tak) - w praktyce byłoby to przedłużenie umowy typu "tylko sim, bez limitu GB", a więc coś za 46,73 zł z VAT miesięcznie (9 zeta taniej przez pierwsze pół roku). Umowa na 2 lata.
Gwoli wyjaśnienia: mam też w Play telefon na abonament.

Da się wykombinować nielimitowany LTE o takich samych parametrach jak w tym LTE unlimited dla firm, o którym piszę powyżej (zaznaczam podobne parametry, bo cholera wie, może się różni w zależności od taryfy, czy na kartę itd.) za mniej niż 1062,48 na dwa lata (inaczej licząc 44,27 zł miesięcznie)?

Jak to rozegrać najsprytniej? Dodam, że w sumie za niecałe 3 miesiące kończy mi się także umowa na telefon, a dodatkowo mógłbym przenieść numer mojej lubej na moją firmę (jest taka taryfa, gdzie dają trzy simy na telefon, sim na LTE, ale nie ma tam nielimitowanego LTE, a rachunek ze wszystkich urządzeń jeśli chodzi o zużycie GB się sumuje).

PS Ale testowanie faktycznie wezmę w ramach netu na kartę prepaidową.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Przy ofertach z kilkoma SIM możesz chyba w Play24 włączyć nielimitowane LTE.

Tylko nie wiem czy w takiej ofercie to koszt 9,99 czy tez 18,45 brutto.

A jeśli mówisz o samym LTE i w miarę tanio, to proponuję na firmę umowę Tylko SIM na 6 miesięcy za 12,29 zł brutto i włączasz nielimitowane LTE za 18,45 brutto.

Taniej wyjdzie niż z Twoich kalkulacji :)

Nie tak dawno jeszcze było Darmowe LTE na 6 miesięcy przy tej umowie...

Mi na przedłużeniu o kolejne 6 miesięcy udało się wynegocjować Darmowe LTE na 6 miesięcy :)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
uksiu
Użytkownik forum

Przy ofertach z kilkoma SIM możesz chyba w Play24 włączyć nielimitowane LTE.

Tylko nie wiem czy w takiej ofercie to koszt 9,99 czy tez 18,45 brutto.
No właśnie nie bardzo - tak wynika z folderu i tego, co powiedziała mi panienka z okienka.

Za 122,99 z VAT miesięcznie mógłbym mieć 3xSIM na telefon + 1 SIM na LTE, ale limit ŁĄCZNY dla 4 urządzeń byłby 30 GB i nie ma możliwości jego powiększenia do nielimitowanego.

To już wolę wspomniane wyżej średnie 44,27 za net bez ograniczeń + 2xabonament Formuła 4.0 dla firm unlimited, która daje mi taką samą swobodę (wszystko za darmo z wyjątkiem połączeń zagranicznych) od 2x36,89 z VAT - bonusowo mam po 0,5 GB na telefon. Łączne koszty miesięczne to 118,05 zł miesięcznie z VAT. W telefonie rzadko korzystam z netu - zwykle jestem gdzieś, gdzie mam WiFi.

Nawiasem mówiąc w tej chwili płacę mniej więcej tyle za jeden telefon (praktycznie zero netu) i internet 3G z 30 GB limitu. Świat idzie naprzód :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Ale ktoś już pisał że ma ofertę z 3x SIM i ma w Play24 opcję włączenia nielimitowanego LTE. Oczywiście dodatkowo płatną.

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tommy45
Stały użytkownik forum

Post autor: tommy45 »

onken pisze:Ale ktoś już pisał że ma ofertę z 3x SIM i ma w Play24 opcję włączenia nielimitowanego LTE. Oczywiście dodatkowo płatną.
To pewnie ja. Jest opcja włączenia ale tylko na kartach głosowych. Na tej karcie do neta nie mam tej opcji.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

tommy45, pewnie Ty :)

Ale to głupie i dziwne że można mieć lepsze oferty na LTE na kartach głosowych niż typowo internetowych ;)

Ps.

Ile taki pakiet LTE wychodzi dla karty ?

Czy to działa tak że do każdej karty SIM jest dodatkowa z internetem ?

Czyli biorę 3 karty i mam w sumie 6 ?

Kupując LTE na jednej, mam na dwóch takie LTE ( głównej głosowej i do internetu ? )

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

W formule Komfort można uruchomić nielimitowany LTE. http://www.play.pl/resources/pdf/2015/R ... 012015.pdf Powinno to dotyczyć wszystkich kart przypisanych do konta. Próbowałeś pobierać w LTE coś na karcie internetowej? Na Play 24 możesz sprawdzić jak wygląda rozliczenie transferu, czy schodzi z pakietu czy nie. Jesli chodzi o kolegę 2uksiu to proponuję zapoznać się z http://www.play.pl/dokumenty/2015/82012 ... -02-09.pdf . Masz karty w Play, wkrótce się kończą więc jest możliwość przedłużenia i dobrania internetu z rabatem 50% i sprzętem. Trzeba popytać w salonie czy jest taka mozliwość ( link dotyczy telesales) dla indywidualnych lub firmowych. Przedłużysz wtedy obecna SIM głosową na 15 m-cy bez telefonu i dobierzesz ofertę internetową z rabatem 50% i sprzętem. Koszty to 6m-cy 35 zł, potem 18x55 zł czyli 1200 zł, średnio 50 zł/m-c. Do tego router za 1 zł. Bierzesz z Play E5170. W ten sposób masz router wart 400 zł.Internet nielimitowany w 3G i LTE kosztuje cię 800 zł na dwa lata. To kolejna oferta Play i jedyna opłacalna ze sprzętem. Pytanie czy dostępna w salonie?
tommy45
Stały użytkownik forum

onken, no właśnie to dziwne, może się to jeszcze zmieni. Wszystkie pakiety GB są współdzielone przez wszystkie karty pod umową.
Nielimitowane LTE jest dla każdej karty aktywowane osobno, kosztuje 15 zł netto.

Podpisujesz tam umowę i podpinasz numery pod nią. Płacisz 99 zł netto i możesz pod to podpiąć trzy numery, każdy kolejny kosztuje 20 zł netto, max ich może być 30. Kartę do neta dostajesz "gratis". I jest LTE bez limitu na 6 miesięcy.
Pierwsze 8 miesięcy mam za free.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Czyli karta do neta jest tylko jedna ? Nie każda do każdej karty ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tommy45
Stały użytkownik forum

onken pisze:Czyli karta do neta jest tylko jedna ? Nie każda do każdej karty ?
Tak, tylko jedna.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

ok, rozumiem.

A na karcie do neta trzeba później osobno aktywować LTE po okresie promocyjnym ?

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
tommy45
Stały użytkownik forum

onken pisze:ok, rozumiem.

A na karcie do neta trzeba później osobno aktywować LTE po okresie promocyjnym ?
Właśnie na karcie do neta nie ma tego pakietu...
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

No to dziwna ta karta do neta, heh ;)

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Na forum Play potwierdzenie, LTE bez limitu tylko na kartach głosowych http://forumplay.pl/showthread.php/2518 ... -internetu
uksiu
Użytkownik forum

Największe odrycie wczorajszego dnia: internet bez limitów naturalnie ma limit. Formuła 4.0 Unlimited z internetem bez ograniczeń za wspomniane nieco ponad 40 zeta miesięcznie to faktycznie 100 GB z prędkością do 70 MB/s, a potem lejek na 2 MB/s.

Gdy już pojawi się internet naprawdę bez limitu to jak nazwą formułę: truely unlimited not like those before?

PS Modemorouter zamówiony. Test zacznę ze starterem na karcie prepaidowej - 200 zeta opłaty aktywacyjnej to niezła zasadzka.
matek451
Guru bezprzewodowy

Operator zastrzega sobie lejek 2Mb/s po przekroczeniu 100GB. W praktyce korzystam z nielimitowanego LTE na taryfie głosowej od 9 m-cy i transfery ponad 300GB, lejek jeden raz po 326GB. Na RBM z darmowym nielimitowanym LTE od 15 m-cy bez lejka a rekordowy transfer ponad 500GB i zero lejka. Play podchodzi na razie bardzo liberalnie jeśli chodzi o te 100GB. Gdzie i w jakiej ofercie opłata aktywacyjna wynosi 200 zł?
uksiu
Użytkownik forum

matek451 pisze:Gdzie i w jakiej ofercie opłata aktywacyjna wynosi 200 zł?
Play, oferta Formuła 4G LTE Unlimited dla firm - wynosi z VAT ponad 220 zł.

http://www.play.pl/resources/pdf/2014/C ... 092014.pdf
matek451
Guru bezprzewodowy

Ten cennik nie ma znaczenia. Obowiązują opłaty jak w promocjach np. https://www.play.pl/resources/pdf/2015/ ... 022015.pdf ,aktywacja 39 zł netto.
uksiu
Użytkownik forum

matek451 pisze:Ten cennik nie ma znaczenia. Obowiązują opłaty jak w promocjach np. https://www.play.pl/resources/pdf/2015/ ... 022015.pdf ,aktywacja 39 zł netto.
Zaraz wyjdzie, że jednak nie ma sensu brać sima prepaidowego, bo inwestycja w test będzie kosztowała tyle samo co opłata aktywacyjna... :O
matek451
Guru bezprzewodowy

Jak się dysponuje własnym modemem/ telefonem z LTE to lepiej brać pre-paida do testów.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: robertnik »

Jak Ty to liczysz? RBM sim przysyłają Ci za darmo. Darmowe LTE włącza się przy stanie co najmniej 30zł na koncie(opłacalne ładowanie to 50zł, można jeszcze trafić na bonusy z doładowania).
Po co wiązać się abonamentami, opłatami aktywacyjnymi i zobowiązaniami? Na razie RBM działa i na razie można z niego korzystać.
uksiu
Użytkownik forum

robertnik pisze:Jak Ty to liczysz? RBM sim przysyłają Ci za darmo. Darmowe LTE włącza się przy stanie co najmniej 30zł na koncie(opłacalne ładowanie to 50zł, można jeszcze trafić na bonusy z doładowania).
Po co wiązać się abonamentami, opłatami aktywacyjnymi i zobowiązaniami? Na razie RBM działa i na razie można z niego korzystać.
Po jednej stronie jest 50 zł na miesiąc testowania.
Po drugiej - opłata aktywacyjna ok 40 zł i tydzień testowania w "umowowych" warunkach, za to mniej łażenia i załatwiania, kombinowania. Bo z tego co rozumiem, opłata aktywacyjna przepada, jeśli wycofam się z umowy w ciągu 7 dni.
ODPOWIEDZ