Antena dualna a antena pojedyncza

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
st128
Specjalista bezprzewodowy-junior

Antena dualna a antena pojedyncza

Post autor: st128 »

Witam.Jak bardzo różni sie w działaniu antena pojedyncza lte a antena dualna ? Posiadam antenę pojedyncza -1xPanel lte 15 dBi Cybertecha+10m kabla ,łączę się na około 6 km i transfer jest slaby1-2 megabita,1 kreska w aplikacji play online 90 dBi używam Play online na kartę,W jak dużym stopniu druga antena poprawia zasięg lte bo watpie w sens zakupu drugiej i tworzenia tzw.duala oto lokalizacja miejscowość "cyganka" a nadajniki Play z Mińska Mazowieckiego oraz jeden wedle Bazy Uke w Dębem Wielkim http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 05&zoom=12
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Antena dualna a antena pojedyncza

Post autor: matek451 »

Poziom sygnału jak na 6 km i antenę na 1800MHz za niski. Sprawdziłeś ustawienia anteny, na jaki kierunek? Jak wygląda strefa przed anteną ? No i najważniejsze korzystasz z LTE? Bo po wykazie modemów trudno to wywnioskować. Jeśli nie to po co kupiłeś antenę na 1800MHz?
st128

Modem E3372(świeżo kupiony zapomniałem dodać w wykazie) ,W play online ustawione "tylko Lte" tak ustawiałem ją w każdym kierunku ,Strefa przed antena-ustawiona antena tak aby ominąć jak najwięcej Krzaków których u mnie nie brakuje to jest to samo miejsce w którym korzystam z hspa+ od play i aero2 na atk-20,W play Hspa+z antena 17 dBm cybertecha transfery3-8 megabita kreski w aplikacji Play 4-5 (Dla hspa+)ale dBm na poziomie 88-90 Czasem włącza się hspa+ DC wtedy jest do 15 megabitow max ,Aero2 w modemie Hilink e3131 ,5 kresek na atk20 a na antenie "patyku" dwie kreski , Dużo lasu co widać na mapce więc sygnał tłumiony na LTE nie liczyłem na cuda miałem nadzieje cichą ze może przebije szybkością moje hspa+. Przy zakupie kierowałem się mapka Playa która pokazuje ze jest zasięg na zewnątrz Lte(bardzo podobny zasięg jak Hspa+).
Ostatnio zmieniony 2015-03-03, 21:29 przez st128, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Problem może leżeć właśnie w tych drzewach przed anteną. Sytuacja identyczna na obydwu kierunkach? Nie masz możliwości lepszego ustawienia anteny? Do Mińska teren wydaje się mniej zalesiony.
st128

Niestety tylko to ustawienie które mam się sprawdza najlepiej ...w każdym zasięgu czy to 2100mhz czy 900mhz,Napisałem ten post gdyż wątpię w sens wydawania kasy na drugą antenę 1800mhz i tworzenia duala nie miałem nigdy wcześniej do czynienia z lte i dwoma antenami nie wiem ile Dual jest lepszy od pojedyńczej ..Naprawdę miałem nadzieje ze skoro hspa+ 2100mhz chodzi w miare ok to z 1800 gorzej nie będzie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Dual oczywiście poprawia prędkości bo LTE korzysta z technologii MIMO ale twój poziom sygnału na jednej antenie jest niski jak na odległość od BTS-a. Druga antena poprawi transfery ale nie na taki poziom jakby cię satysfakcjonował. Szczególnie, ze na DC masz niezłe wyniki. Najpierw wart powalczyć o poprawę sygnału na pojedyńczej antenie 1800MHz i od tego uzależnić zakup drugiej. Warto by też zrobić testy tych BTS-ów i sprawdzić prędkości LTE w ich pobliżu.
st128

Zasięg w odległości około 3,5 km wynosi 76 dBm dla LTE i HSPA+ taki sam mierzone w aplikacji Play Internet ,Pomiary prędkości to: Dla LTE-Download 7-10 megabita Upload 7-8 megabita,Dla Hspa+- 6-10 megabita download a Upload-0.5-2 megabita.Jak widac Hspa+ jest na podobnym poziomie jak w mojej lokalizacji około 3 km dalej i z lasem tylko z lepszym uploadem , Bliższych pomiarów nie mam możliwości zrobić,Kto wie może w przyszłości zasięg Lte się poprawi wtedy wrócę do testów na tą chwile zostaje przy umtsie 2100 mhz.
ODPOWIEDZ