Witam
Od początku grudnia stałem się posiadaczem zestawu odu - idu 100 z CP w pakiecie 30 gb za 49.99 w planie smart dom. Wybrałem ten sprzęt i pakiet raczej pod wpływem impulsu gdyż na wiosce której mieszkam nie ma innej alternatywy niż neostrada którą borykałem się przez prawie 2 lata. W poźniejszym czasie wyczytałem że zestaw ten maks wyciągnie do 30 mb/s + router idu i jego działanie jest rodem ze średniowecza Chce się zaopatrzyć w zestaw który bardzo na tym forum jest polecany czyli router Huawei E398 + Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO. Sam router chce nabyć biorąc kolejną umowe w cp bo taniej. Moje pytanie jest następujące czy rozbierał ktoś antene odu 100 w celu wyjęcia karty sim i przełożenia do routera Huawei? Pomijając już gwarancje itd. Wiem że można dobrać dodatkową kartę sim lecz działa ona tylko do wykorzystania pakietu a pózniej prędkość jest chyba jak w modemie telefonicznym
Mój aktualny status połączenia wygląda następująco Status połączenia Połączony
Stan USIM Gotowy
RSRP -97
RSRQ -12
RSSI -65
SINR 5
Informacja o lokalizacji 352
Dodam tylko że antena jest na dachu na wysokości ok 9 m a wokół domu nie ma nic
Dziękuję z góry wszystkim z pomoc
To jest kiepski sprzęt, myślę że dobra antena + dobry modem pozwoli na lepszy sygnał i pewnie lepsze możliwości osiągów ale... nie doczytałeś chyba warunków umowy
" LTE bez limitu danych, z prędkością do 30 Mb/s "
( przy Twojej najwyższej opcji ( bo masz tą za 99,99 ? ).
Jak to dobrze że moje Extra SIM mają z początków umowy także no limit LTE i brak ograniczeń do max. prędkości.
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
No właśnie w tej kwestii jest tak że to 30 gb jest w maksymalnej dostępnej prędkości a po wykorzystaniu pakietu przechodzi do max 30 mbit a ja mam cały czas między 20 a 30 mb/s
Palicho z plombą, gwarancją itd. Kiedy będę oddawał sprzęt i się przyczepią to najwyżej zapłacę ... zależy mi na odpowiedzi czy da się sensownie wyjąć tą kartę bez użycia młotka i poprostu przełożyć do np Huawei B593 ale chyba nikt tego nie praktykował
Byli tacy co to rozebrali. Co więcej są tacy co to sprzedają Na OLX trzy oferty http://olx.pl/oferty/q-idu-odu/ Polak potrafi, sprzeda nawet cudza własność. Ciekawe czy ktoś kupi?
Tam jest modem ze slotem na kartę i karta SIM. Wątpię aby 'producent" zrobi jakies zmiany. Ten pomysł umiera śmiercią naturalną. Modem tylko LTE1800 całkowicie go dyskwalifikuje. Nie pozwala korzystać ze 100GB limitu nocnego w CP/Plusie na 3G. Nie zadziała też na LTE800 a Plus/CP ma już sieć Sferii czy TDD2600 Aero29 Jeszcze ma?). A i w FDD2600 też nie zadziała. Więc pewnie sami z niego zrezygnują po sprzedaży zapasów.Byli tacy co ja wyciągnęli a wynalazek poszedł na OLX. Były takie oferty. Te sprzedawane na OLX to nówka sztuki więc chyba ci co to wzięli wyjęli karty SIM , choć nigdy nie wiadomo. Nawet jak sprzedają swoje, kupione od CP to kto im to kupi? Jak byłby za 100 zł to bym sobie wziął dla zabawy i poznania . Ciekawe też czy można na tym skonfigurować nowy APN czy na sztywno przypisany APN internet.cp ?
krystianb pisze:Zdaje się, że ta sieć raczej nie powstanie.
W niektórych miejscach na Podkarpaciu uruchomili jakieś stacje, "świecą" w eterze, ale nie da się do nich logować.
[ Dodano: 2015-03-01, 23:50 ]
Ciekaw jestem czy inaczej można by było wykorzystać te 50 MHz na 2600 MHz. Do agregacji, ale jedynie do downloadu i jednocześnie, wyłącznie inną częstotliwością. Co na zasadzie np. uplink 5 MHz 1800 MHz, downlink 5 MHz 1800 MHz + 50 MHz 2600 MHz. Oczywiście trzeba by było stworzyć taki sprzęt, ale chyba to nie problem, w końcu już agregację opanowali.
ja.michal pisze:Do agregacji, ale jedynie do downloadu i jednocześnie, wyłącznie inną częstotliwością.
Imo 1800 nie ma co mieszać, jak już robić customa, to każdemu z opów leży odłogiem 5MHz 2100TDD była by z tego bardzo fajna para FDD, nawet podmiot świadczący tą usługę, mógłby skupić resztę niepotrzebnego pasma i zrobić już konkretne monstrum do miast. 50up i jakieś ~400 down choć nie jestem w temacie czy nowsza rev. LTE nie pozwoliła by na jeszcze więcej przy tych samych zasobach.
Pasmo dzikie sprzętu prawie zero, tak by je można stuningować TTD to IMO zbytnie marnowanie czasu na przełączanie pomiędzy "kierunkami" transmisji.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Scalak sie kupuje zaprogramowany. Tak samo jak SIMa. Numer scalaka jest w formie kodu paskowego przyklejany na obudowe uzadzenia. Tak samo jak w wypadku SIMa. W handlingu nie ma zadnej roznicy.
krystianb pisze:Imo 1800 nie ma co mieszać, jak już robić customa, to każdemu z opów leży odłogiem 5MHz 2100TDD była by z tego bardzo fajna para FDD, nawet podmiot świadczący tą usługę, mógłby skupić resztę niepotrzebnego pasma i zrobić już konkretne monstrum do miast. 50up i jakieś ~400 down choć nie jestem w temacie czy nowsza rev. LTE nie pozwoliła by na jeszcze więcej przy tych samych zasobach.
Pasmo dzikie sprzętu prawie zero, tak by je można stuningować TTD to IMO zbytnie marnowanie czasu na przełączanie pomiędzy "kierunkami" transmisji.
Faktycznie lepsze rozwiązanie. Na 50 MHz to chyba z 0,5 Gbps by było.
Tajemnica została odkryta Samą "antenę" odu 100 można bez problemu rozkręcić i wyjąć kartę usim i to na dodatek bez naruszenia plomby Kartę przełożyłem do Huwawei B593s-22 z anteną cybertecha + 15 dbi. Co to mi dało ? a dało wzrost prędkości do ok 35 mb/s a w porywach 40, jak na moją lokalizacje oddaloną o ok 6 km od nadajnika to myślę że nieźle
Poniżej zdjęcia z wnętrzności
Pozdrawiam
Zapomniałeś o największym zysku czyli możliwości korzystania z 3G w Plusie i ewentualnych 100GB limitu nocnego do wykorzystania.Co w Plusie z ich niby bez -limitu może być istotne.