iPlus Modem ExpressCard Merlin XU870 3G/HSDPA - PYTANIE

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

iPlus Modem ExpressCard Merlin XU870 3G/HSDPA - PYTANIE

Post autor: dnnet »

Witam wszystkich sedecznie.
Mam takie pytanie kończy mi sie umowa na iplusa. Mam zamiar przedłużyć umowe z Plusem i wziąść modem do laptopa Merlin XU870 3G/HSDPA na złacze ExpresCard. Co o tym modemie możecie powiedzić. Obecnie jako modemu używam motoroli v235 i na zasięgu full bez jednej kreski chodzi w miare dobrze. Ściąganie z rzędu 10-16 KB . Czy na modemie Merlin bedzie widoczna różnica w szybkości . Dodam że jestem w zaięgu 3G i HSDPA według mapki plusa.

Zapomniałem jeszcze powiedzieć że pracuje na Vista home basic.
Zeby jeszcze wszystko było jasne to dodam że używam laptopa.
ASUS F2HF
CELERON -M520 1.6GH
DDR II - 1536 MB

Jeszcze takie pytanie bo posiadam drugiego laptopa o podobnych parametrach tylko że na złacze modemowe PCMCIA jaka jest róznica miedzy tymi gniazdami. Jednak wolał bym ExpressCard bo na tym laptopie lepiej mi sie pracuje i większy ekran.
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Mavie

Re: iPlus Modem ExpressCard Merlin XU870 3G/HSDPA - PYTANIE

Post autor: Mavie »

Jesli chodzi o abonamenty 60 zl to Huawei E630 na PCMCIA jest najlepszy, 250 zl kosztuje, ma w komplecie antene na kablu i HSDPA do 7,2 Mbps. Za Merlina XU870 wydasz 500 zl i ma max 3,6 Mbps. Oba bez problemu na Viscie dzialaja (o ile Vista moze dzialas bez problemu :P ), wiec wybierz do ktorego lapa chcesz iPlusa :)
Roznica miedzy PCMCIA a ExpressCard jest kolosalna, poczytaj gdzies na necie bo to juz nie miejsce na takie dywagacje :>
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Witam.
Powiem tak z lapikiem z gniazdem Express jestem bardzo związany więc wybór modemu już zapadł. Nie chodzi mi o ściąganie dużych plików czy tym podobnym. Oczekuje jedynie normalnego dostępu do sieci internet w miare stabilne przeglądanie stron internetowych no i do poczty co najważniejsze. A jeżeli chodzi o cene modemu to plus zaproponował mi taki wariant że modem za 1 zeta a abonament 60 zł i nazwał to jakoś programem lojalnościowym czy jakoś tak. Iplusa mam od 2 lat i abonament opłacałem 110. Tak więc zmiana szybkości na lepszą i abonamentu na niższy jest dla mnie bardzo atrakcyjna i interesująca. Tak wieć moje pytanie wnioskuje czy warto w to wchodzić i czy będe zadowolony z modemu.

--
Poprawa ort
Jaco
HP G6000-ATHLON X2 TK 57-HDD 120 GB-DDRII 3072-NVIDIA GEFORCE 7000M-VISTA HOME PREMIUM-HUAWEI B970 HSPA-400KB/s
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Zalety szybkiego modemu są duże - jest duuużo szybszy od motoroli, nie trzeba go co chwila ładować a program lojalnościowy daje większe możliwości odnośnie limitu... Jednakże przesiadłbym się w miarę możliwości na XP - Vista w tej konfiguracji sprzętowej nie jest najszczęśliwszym wyborem. Na pewno pracuje ale na XP przyśpieszy i to znacznie. Poza tym, mniej będzie problemów z pracą modemu - sterowniki są bardziej dopracowane. Na Forum ktoś się wypowiadał (trzeba znaleźć) że nie miał problemu z instalacją modemu w Viście...
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

Jeżeli chodzi o przesiadkę na xp to nie da rady w lapiku miałem viste a zakup nowego systemu to dla mnie zbędny wydatek a na tak zwanych piratach nie bardzo uśmiech mi się pracować i nie interesuje mnie ten sposób posiadania systemu. mam nadzieje że po wydaniu oficjalnego SP1 dla visty sterowniki i inne oprogramowanie będzie chodziło lepiej i stabilnie. Więc wezmę ten modem o którym mowa w temacie i mam nadzieje że będe zadowolony z niego. W drugim laptopie jest zainstalowany windows 2000 bo taki był z tamtym laptopem ale nie odpowiada mi ten system. na zwykłym pc mam xp i powiem że faktycznie jak podłączam v235 do niego to połączenia są bardziej stabilniejsze i internet chodzi szybciej tak więc na pewno była by róznica między vistą a xp na moim laptopie. Ale z dumą musze jeszcze raz powiedzieć z czego jestem dumny :
JESTEM LEGALNY
i takie rozwiązanie polecam wszystkim.

--
poprawa ortografi
Jaco
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

dnnet pisze:... po wydaniu oficjalnego SP1 dla visty sterowniki i inne oprogramowanie będzie chodziło lepiej i stabilnie....
... windows 2000 bo taki był z tamtym laptopem ale nie odpowiada mi ten system...
...z czego jstem dumny :
JESTEM LEGALNY
...Na SP1 do Visty już podobno niedługo...
...Do 2000 polecam Servis Pack 4 - system nabiera mocy XP i niewiele się wtedy różni w normalym użytkowaniu...
...Legalny to może i brzmi dumnie - na pewno nikt by nie uprawiał piractwa gdyby system kosztował ok. 100 zł - podejrzewam że "Micro" wtedy miałoby dużo lepsze zyski...
Awatar użytkownika
dnnet
Stały użytkownik forum

jestem zdecydowany i w poniedziałek jade do plusa po modem jak zainstaluje i przetestuje natychmiat dam znać na forum jaki są moje opinie.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
dnnet
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

jedz do ŁODZI...
chetnie sprzedam :) mam jeszcze 2 sztuki na magazynie a wiem ze o ten modem chwilowo ciezko :)
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

dnnet pisze:Ale z dumą musze jeszcze raz powiedzieć z czego jestem dumny :
JESTEM LEGALNY
I to się chwali, my też na forum staramy się promować legalność :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wlodus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wlodus »

dokładnie legalność jako priorytet...

przeciez nie wszystko mozna znalezc na torentach
:)
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
ODPOWIEDZ