Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Sytuacja wygląda następująco pobliski nadajnik PLAY LTE znajduje się około 1-1,5km po linii prostej przez budynki, sygnał jaki odbieram modemem Huawei e3372 w mieszkaniu to 0 kresek lecz połączenie mam około 3Mb dl nie mogę teraz podać pokładanych parametrów. Na zewnątrz mieszkania sygnał mam na około 2 kreski wynik podczas testu miałem około 10-15Mb dl chciał bym zakupić antenę dualną LTE np coś takiego http://www.cybertech.com.pl/p135,antena ... 3-lte.html kabel około 6m i zamocować ją na ścianie na wysokości około 2m od ziemi czy przyniesie to zamierzony efekt poprawy mocy i jakości sygnału? nadajnik jest na wieży kościoła dosyć wysoko. Wiadomo zamontowanie anteny na dachu było by najlepszym rozwiązaniem lecz nie mam takiej możliwości.
Z góry dzięki za rady.
Pozdrawiam
Niedawno miałam ten sam problem i podobną sytuacje do twojej, zakupiłam Antenę 16dbi dual z cybertecha i jestem bardzo zadowolona, w domu miałam max jedną kreskę, i max 10Mb/s Up 2Mb/s po podłączeniu anteny mam 60Mb/s Up 15Mb/s, oczywiście wszystko uzależnione od nadajnika, ale u mnie też mam 1.5 do 2km do nadajnika(bloki + to że mieszkam na parterze) ja proponuje tą mocniejszą antenę
Ona nie ma być ładna tylko ma robić swoje, a naprawdę robi swoje, co może wkurzać to to że przewody są na stałe przymocowane, ale wydaje mi się że każda złączka to utrata. Zanim kupiłam miałam około: 4-6Mb/s a teraz:
Ostatnio zmieniony 2015-03-05, 18:21 przez Melasia, łącznie zmieniany 1 raz.
Napisałem e-mail do firmy Cybertech z zapytaniem, czy istnieje możliwość zamówienia anteny bez zintegrowanego kabla.
W odpowiedzi dostałem wiadomość że jest taka możliwość, trzeba tylko wcześniej to zgłosić i się dogadać.
Istnieje możliwość montażu gniazda N(ż) wbudowanego w ekran (tył) anteny, lub na krótkim kablu.