Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
r0siu
Stały użytkownik forum

Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO

Post autor: r0siu »

Witam.
Zakupiłem anteę z cybertecha LTE/4G 15dBi MIMO, każdy chyba wie o co chodzi.
Router to B593s-22.

Obecny sygnał:
RSSI (dBm): -73
RSRP (dBm): -95
RSRQ (dB): -6
Na razie na próbę i testy idzie na drzewo. Poprawię w wolnym czasie.

Osiagi

Obrazek

Mam pytanie co do polaryzacji. Czy ta antena posiada jednocześnie V/H?
Gdy ją zakładałem nie zauważyłem żadnej różnicy w zasięgu. Tak samo przy zamianie kabli.
Melasia
Stały użytkownik forum

Re: Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO

Post autor: Melasia »

Masz w opisie:
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Tak ta antena(jak i wszystkie MiMo/DUAL) ma 2 polaryzacje i jest oznaczona, który kabel jest jaką polaryzacją. Generalnie zaleca się podpinanie anten do modemu/routera zgodnie z tymi oznaczeniami choć bywa czasami i tak, że podłączenie odwrotne daje lepsze wyniki pomiarów prędkości ale nie sygnału(ale to już dopiero po ustawieniu anteny można sprawdzić).
Co do siły sygnału to tylko pierwsze wejście do modemu/routera odpowiada za jego poziom, a drugie gniazdo po podłączeniu kabla poprawia jedynie prędkość względem pojedyńczego kabla(taka jest właściwość technologii MiMo w LTE).

P.S. z jakiej odległości te wyniki(widzę, że Kłodaw w kraju mamy dostatek :D ) i jaki poziom sygnału miałeś przed podłączeniem anteny,jak długie kable dobrałeś?
darekka
r0siu
Stały użytkownik forum

Post autor: r0siu »

Melasia, Wiem że jest w opinie ale nie rozumiałem jego działania do końca dopiero darekka, mi wytłumaczył.

darekka, Jestem z Kłodawa powiat Kolski. Odległość przez pola do nadajnika według geoportal 3,75km. Obecnie antena montowana na szybko i wszystko leci przez dąb 10m oddalony od domu (bez liści bo jest zima). Po przestawieniu anteny anteny widać nadajnik praktycznie gołym okiem. Będzie 1 drzewo nie za duże (młody jesion) około 300m od domu. Poza tym wszystko widać ładnie w dzień a w nocy jak nadajnik jest podświetlony o wiele lepiej. Topografia ziemi mi sprzyja bo zarówno nadajnik jak i dom jest na górce, więc wszystkie przeszkody po drodze przechodzi górą.

W domu miałem
RSSI (dBm): -89
RSRP (dBm): -110
RSRQ (dB): -10
w najlepszym punkcie.

Kabel 10m z wtyczkami SMA

Jak przeniosę wszystko na swoje miejsce pochwalę się i opracuje krótką recenzje
ODPOWIEDZ