LTE Gmina Nowe Miasto Lubawskie

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

LTE Gmina Nowe Miasto Lubawskie

Post autor: HariMata »

Czy mam szanse na LTE, najlepiej z Orange, (oczywiście z anteną zewnętrzną w miejscu 53°28'27.1"N 19°37'31.4"E (53.474197, 19.625381)? Jest to posesja na północ od Nowego Miasta Lubawskiego, przy krajowej 15 przed kompleksem leśnym. W kierunku Nowego Miasta nie ma lasów.
Obecnie korzystam z DC-HSPA+ z Orange i z anteną 17 dB Cybertecha osiągam transfer do 20Mb/s.
Czy w ogóle warto w tym miejscu inwestować w LTE, czy cieszyć się tym co mam? (inwestycja znowu nie taka wielka, bo tylko antena, gdyż modem E3372 już mam).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE Gmina Nowe Miasto Lubawskie

Post autor: ja.michal »

HariMata, jest duża doza prawdopodobieństwa, że LTE w Orange będzie działało niewiele lepiej od HSPA+ DC. Na pewno upload się poprawi, nieco ping, ale z downloadem różnie.
Zalecam podjechać z laptopem i modemem (lub telefonem z LTE) pod stację bazową (z którą chcesz się łączyć) w godzinach szczytu komunikacyjnego i sprawdzić jak to działa.
HariMata
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: HariMata »

Dzięki,też tak myślałem, że skórka nie warta wyprawki. Przy okazji spróbuję, tylko że niestety mój laptop to staruszek i działa tylko na gdy jet podłączony do prądu, a telefonu z LTE też nie mam. Może podepnę modem u kogoś znajomego, albo wezmę ze sobą router. Teraz jestem chwilowo w Łodzi, 300 m od BTS, więc LTE hula na maksa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Działające LTE najbliżej podanej lokalizacji masz w Iławie (koło 13 km), ale odgradza je cała masa lasu. Nie wiem w którą stronę masz ustawioną antenę do HSPA+ DC, ale i tak jest to 5-7 km więc różnica wymowna. Pozwoleń na LTE w tych lokalizacjach brak.

Jeżeli chcesz kombinować z LTE to jedynie z Iławy, ale marnie to widzę. Stacja bazowa z LTE jest niedaleko dworca PKP więc tam powinieneś jakieś gniazdo znaleźć, żeby laptopa podłączyć. ;)
adixm
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: adixm »

HariMata pisze:Czy mam szanse na LTE, najlepiej z Orange,
Masz szanse, ale raczej wątpliwe by z Orange, za niedługo Plus/Cyfrowy Polsat ma odpalić LTE800 ale co z tego wyjdzie to nie wiadomo, poza tym ich oferty nie warto polecać. Tak realnie żeby mieć LTE to musisz poczekać na rozstrzygnięcie aukcji na LTE800, która aktualnie się toczy, bo zapewne Orange/T-Mobile coś z tego pasma wylicytują dla siebie.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Kolego jakie Ty inwestycje chcesz robić dla LTE? Modem masz z LTE do 150Mb, antena nawet dedykowana pod UMTS2100 pozwoli(o ile jest jakikolwiek sygnał LTE u Ciebie) znaleźć sygnał LTE(antena będzie działać skoro na HSPA+DC ma 17dB to na LTE1800 będzie dawała troszkę niższy zysk).
Oczywiście jeśli złapiesz sygnał LTE to aby mieć maksimum(działanie modemu w trybie MiMo/DUAL czyli teoretycznie nawet 2xwiększe prędkości niż na 1antenie) tego co da Ci sieć w miejscu zamieszkania będziesz miał 2 wyjścia:dokupić drugą identyczną antene taką jak masz i podłączyć pod drugie gniazdo w modemie lub kupić antenę dedykowaną pod LTE typu DUAL/MiMo.
Najpierw poszukaj zasięgu anteną, którą już masz, a jeśli go znajdziesz(choćby słaby), to dopiero myśl o wydatkach.
Ostatnio zmieniony 2015-03-06, 19:27 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
ODPOWIEDZ