Wyrwanie Pingów w czasie obciążenia Play LTE

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Melasia
Stały użytkownik forum

Wyrwanie Pingów w czasie obciążenia Play LTE

Post autor: Melasia »

Witam

Cz wy też tak macie że jak sprawdzacie np: szybkość netu to macie 3-cyfrowy ping i czasem wyrwania(to samo przy ściąganiu plików) czy porostu LTE już taki jest, a może ruter nie wyrabia z prądem dla modemu?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wyrwanie Pingów w czasie obciążenia Play LTE

Post autor: ja.michal »

Sprawdź modem na komputerze. Ping w LTE powinien byś w okolicach 10-20 ms. W innym wypadku bardzo obciążona sieć lub problem np. z zasilanie o czym wspomniałaś.
Melasia
Stały użytkownik forum

No u mnie czy to na ruterze czy na samym modemie zawsze, ale to zawsze 3-cyfrowy ping przy sprawdzaniu prędkości, no i ten ping 10-20 to chyba jak tylko ja będę podłączona do BTS

A powiedzcie mi jaki to mam być ten usb hub? czy z zasilaniem typu zasilacz?, możecie mi dać jakieś przykłady na aledrogo.pl
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Melasia, proszę cię, pisz poprawnie. :facepalm:

Jak ten ping testujesz? Do serwera w wierszu poleceń czy przez speedtest?
Skoro masz nawet na komputerze ping trzycyfrowy to nie będzie raczej wina słabego zasilania modemu, a obciążenia sieci w twoim rejonie. Niestety nic z tym nie zrobisz bo Play ma w Kozienicach wyłącznie jedną stację bazową LTE, która musi pokryć całe miasto.

Dla próby możesz przełączyć modem z tryb 3G. Może się okazać, że tam lepiej z pingiem. :)
Melasia
Stały użytkownik forum

Bardzo przepraszam, staram się zważać na błędy ale chyba mi to nie wychodzi, obiecuje poprawę..

Dzięki za konkretną odpowiedz, mi też tak się zdawało że to obciążenie, nawiasem mówiąc to dziwna sprawa z tym Play-em, bo gdy podpisałam umowę to prze ok. 2 tyg miałam super prędkości min. 25Mb/s a w nocy 65Mb/s teraz już mogę o takich tylko pomarzyć, często miewam 4-7Mb/s w LTE (sygnał 70%), a może zostałam przycięta przez Play

[ Dodano: 2015-03-07, 00:38 ]
Co do pingów to pinguje wp.pl (ping www.wp.pl -t)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Atrakcyjna oferta zrobiła swoje.

Sprawdzałaś jak wygląda sytuacja na 3G jak pisałem?
Melasia
Stały użytkownik forum

Nie wiem jak się przełączyć w ruterze na samo 3g bo mam 3g/lte, a nie mam wybory samego 3g... Napisałam na Play24 już ze 4 wiadomości z pytaniem czy tak to wygląda że na dzień dobry jest ok przez 2 tyg a potem zjeżdżają z transferem, bo bardzo dziwnie się dzieje transfery zjechały diametralnie do 8Mb/s a max to 20Mb/s w nocy po 00:00 i z samego rana, a tak się cieszyłam(lubię dużo ściągać), a może mnie przycięli bo przekroczyłam 100Gb transferu, ale czy wtedy nie powinnam dostać jakiejś wiadomości. Ping jest masakryczny bo już przy teście 10Mb/s jest 3-cyfrowy i zaczyna rwać. Antenę mam nie po stronie BTS-a, ale testowałam to wiele dni i wyniki były identyczne z jednej jak i z drugiej strony, kolejną rzecz jaką zauważyłam to to że po wypięciu z modemu jednego z przewodów nie ma żadnego spadku mocy z kolei gdy ten z powrotem podepnę a wypinam drugi spadek jest bardzo duży, zdaje mi się że na jednym z przewodów nie ma żadnej różnicy czy podepnę czy odepnę, chyba że tak to ma wyglądać (nie znam się to tylko moje spostrzeżenia)

[ Dodano: 2015-03-07, 11:20 ]
Chyba moje wiadomości do play przyniosły efekty, chyba że to efekt przejściowy :)

[ Dodano: 2015-03-07, 11:39 ]
Ale zauważyłam że po sprawdzeniu szybkości, z dobrym rezultatem kolejna próba sprawdzenia wychodzi 0.70Mb/s i wygląda to tak że nie może dociągnąć do końca, a może to już wina serwera na którym sprawdzam
ODPOWIEDZ