porada co do routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
korthi
Początkujący użytkownik forum

porada co do routera

Post autor: korthi »

na początem witam wszystkich,

posiadam internet radiowy, podłączony do kompa (sieciówka d-link dwl 520+) od anteny na dachu kablem z końcówką rp-sma. Chciałbym mieć internet również na laptopie, więc zacząłem czegoś szukać :wink: wiem, że większość poleca linksysa, ale znalazłem router TP-Linka TL-WR542G w znacznie przystępniejszej cenie

i tutaj mam pytanie: czy powyższy sprzęcik sobie poradzi ? bo znawcą nie jestem i nie wszystko wyczytałem/zrozumiałem z opisu producenta :P
chciałbym, aby net szedł radiem do laptopa i radiem (albo kablem - obojętne) do PC w jednej aukcji Click znalazłem wzmiankę, że ma możliwość klonowania MAC (b. mile widziane), ale na stronie producenta nic o tym nie pisze. zna ktoś może ten model :?:
antenka jest odkręcana, więc chyba można w jej miejsce podłączyć tą zewnętrzną...

ps. wiem, że tematów o podziale radiówki były krocie, ale ten dotyczy przede wszystkim powyższego routera :)

z góry dzięki za pomoc :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: porada co do routera

Post autor: zDaleKi »

Ktoś się ostatnio na niego skarżył -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=49904#49904
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
korthi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: korthi »

hmm... tak jak pisałeś w tamtym temacie może to być spowodowane zmianą IP... zresztą, ewentualny restart jakoś przeżyję :P (mam zamiar z niego korzystać nie tyle codziennie, co raczej od czasu do czasu).

a czy poza tym "mankamentem" sprzęt poradzi sobie z podziałem ?
głównie chodzi o to, czy zamiast antenki można podpiąć kabel od zewnętrznej i czy nie trzeba jakiegoś dodatkowego urządzenia (często znajdowałem konfigi AP + Router [niby jest wbudowany ale... ?])
ewentualnie coś takiego: Click
People don`t think in binary...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Niestety nie znam tego routerka a użytkowników jego u nas jest mało.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ