HUAWEI B593S w Polsacie. Antena czy warto?.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andab
Początkujący użytkownik forum

HUAWEI B593S w Polsacie. Antena czy warto?.

Post autor: andab »

Witam . Z braku innych możliwości mam internet z cyfrowego polsatu oraz ruter HUAWEI B593s-22 . Mieszkam w miejscowości Wojciechy woj. warmińsko - mazurskie. Na zasięg LTE nie ma nawet co liczyć. Prędkość połączenia jest niestabilna i mocno się waha a na ruterze świeci się jedna kreska. I dlatego zastanawiam się nad kupnem anteny zewnętrznej. Jaka antena w moim przypadku byłaby najlepsza i czy w widoczny sposób poprawi się jakość połączenia ?.
andab
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: HUAWEI B593S w Polsacie. Antena czy warto?.

Post autor: ja.michal »

Wszystko wskazuje, że u siebie jest zasięg UMTS 900 MHz i to z ponad 8 km. W takim wypadku sprawdzona antena ATK 20 ze złączem SMA (do routera). Jeśli 10 m kabla ci wystarczy to coś takiego powinno być ok: http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7027.htm

Prawdopodobnie łączysz się ze stacją bazową w Bartoszycach lub jedną na północ od Bartoszyc. Będziesz teoretycznie mógł sobie wybrać stację, która zapewnia lepsze osiągi. Dlatego też lepsza jest w tym wypadku antena o większym zysku ze względu na fakt, że takie anteny mają węższe kąty promieniowania. Minus takiej anteny - trzeba trochę czasu poświęcić, aby ją dobrze ustawić.

Oczywiście marne osiągi mogą również wynikać z obciążenia stacji bazowej.
r0siu
Stały użytkownik forum

Post autor: r0siu »

Spróbuj z starterem z Play. Powinieneś być w zasięgu HSPA+
Z tego co widzę to btsearch nie ma wielu aktualnych BTSów. Zobacz na http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/
Kupa starter na próbę albo weź na 14 dni. Wejdź na dach z fonem i szukaj szukaj sygnału. Jeśli tylko będzie coś to antenka i jadu. Pamiętaj że drzewa są bez liści więc jeśli jesteś zalesiony to latem może być problem.

Daj znać co i jak
andab

Dziękuję za pomoc . Jeżeli chodzi o zasięg to najczęściej jest to właśnie HSPA . Tak było na wcześniejszym modemie B 150 również z Polsatu . Modem ten na początku nie łapał żadnego zasięgu , dopiero po zakupieniu w salonie Polsatu anteny zewnętrznej AK C4 coś zaczęło się dziać i pojawiała się nawet maksymalna siła sygnału . Jak już pisałem wcześniej HSPA był takim głównym zasięgiem ale oczywiście przez cale godziny czy nawet dni zasięg był na poziomie UMTS czy nawet EDGE . Modem ten często przy uruchomieniu się zawieszał i wtedy już tylko pomagało odłączenie go od komputera . Cudów nie ma , ale podpisując nową umowę zdecydowałem się na HUAWEI B593s-22 po cichu licząc , że będzie trochę lepiej z zasięgiem i , że sprzęt będzie mniej zawodny . Na dzień dzisiejszy bez anteny zewnętrznej siła sygnału zatrzymała się na jednej kresce a czasami zanika całkowicie. Nie mam więc chyba wyjścia i muszę dokupić antenę polecaną przez ja.michal . Jeszcze tylko jedno pytanie . Ruter posiada dwa wyjścia antenowe , czy antenę będę mógł podłączyć pod obojętnie które wyjście czy jest jakaś prawidłowość ?.
andab
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pod złącze główne (Main) w przypadku UMTS 900 MHz.
andab

Czekając na antenę ATK 20 postanowiłem podłączyć do rutera antenę zewnętrzną która była wcześniej podłączona do modemu B - 150 czyli antenę AK C4. Okazało się , że moc sygnału wzrosła do dwóch kresek i co najważniejsze znalazłem się w zasięgu LTE . Średnia prędkość internetu to jakieś 20 Mb/s. Jak to możliwe , że po podłączeniu tak kiepskiej anteny (chyba) , nie przeznaczonej do wzmocnienia sygnału LTE (chyba), efekty są tak dobre ?. Dobre , biorąc pod uwagę moją lokalizację względem nadajników oczywiście . Czy w związku z tym ATK 20 to dobry pomysł ?.
andab
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

andab pisze:Jak to możliwe , że po podłączeniu tak kiepskiej anteny (chyba) , nie przeznaczonej do wzmocnienia sygnału LTE (chyba), efekty są tak dobre ?
Antena wielozakresowa http://buro.pl/pl/p/Antena-AKC4/336 łapie się zarówno 1800 jak i nawet 800.
andab pisze:Czy w związku z tym ATK 20 to dobry pomysł ?.
Pytanie z czym się łączysz, bo może to jest nowa stacja lte800 świeżo wybudowana. Niestety nie wiem czy w tym routerze da się to sprawdzić.
Ale bardziej prawdopodobnie łączysz się z "normalnym" lte1800 i ta antena Ci się do niczego nie przyda, nawet jeśli uda się zalogować do sieci, to prawdopodobnie spalisz router odbiciami.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
andab

W takim razie skoro ATK 20 może wyrządzić więcej szkody niż pożytku to na jaką konkretną antenę powinienem się zdecydować ?.
andab
Awatar użytkownika
Norfnet
Stały użytkownik forum

Post autor: Norfnet »

Cybertech lub Sorensen . Jeśli jesteś w zasięgu LTE to warto ze względu na niskie pingi i sporą prędkość.
Profesor Doktor Wiktor Wektor
ODPOWIEDZ