Prędkość transferu LTE Play
Moderator: Moderatorzy
- trybun
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Prędkość transferu LTE Play
Czy może się orientujecie jak wygląda na dzień dzisiejszy prędkość transferu LTE Play?
Od kilku dni podobno mam już zasięg na zewnątrz domu. Czy to LTE znacząco poprawi transfer względem obecnego HSPA+, tak żeby było warto inwestować w nowa antenę i modem?
Dodam jeszcze że na HSPA+ "wyciągam" transfer do 12 Mb/s.
Od kilku dni podobno mam już zasięg na zewnątrz domu. Czy to LTE znacząco poprawi transfer względem obecnego HSPA+, tak żeby było warto inwestować w nowa antenę i modem?
Dodam jeszcze że na HSPA+ "wyciągam" transfer do 12 Mb/s.
-
- Użytkownik forum
Re: Prędkość transferu LTE Play
Takie pytanie nie ma najmniejszego sensu. Jeden będzie zachwalał, drugi narzekał. W każdej lokalizacji będzie inaczej. Najprościej pójść do salonu i wziąć do testu na 7 dni. Lepszego rozwiązania nie ma.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Teoretyczne możliwości maksymalne sieci Play to do 70Mb pobieranie i do 20Mb wysyłanie. Niestety nie da się jednoznacznie określić czy będzie tak i tak z prędkościami. U mnie np.w domu(E3372 plus Sorensen 14.6) mam do 20Mb/3Mb natomiast w sąsiedniej miejscowości gdzie bywam w ciągu dnia to mam 30Mb/10Mb i więcej, a w nocy to standardem są prędkości ponad 60Mb/20Mb.
Niestety musisz zdobyć choćby i darmowy starter Play i potestować co i jak działa(modem pożycz).
Niestety musisz zdobyć choćby i darmowy starter Play i potestować co i jak działa(modem pożycz).
darekka
- trybun
Nie chodzi mi o to aby się dowiedzieć jakie prędkości transferu osiągają poszczególni użytkownicy, ale bardziej o to żeby zorientować się czy Play odblokował już to ograniczenie prędkości transferu do 15Mb/s dla LTE, które obwiązywało gdy Play wprowadzał tą usługę na rynek.jbl485 pisze:Takie pytanie nie ma najmniejszego sensu. Jeden będzie zachwalał, drugi narzekał. W każdej lokalizacji będzie inaczej. Najprościej pójść do salonu i wziąć do testu na 7 dni. Lepszego rozwiązania nie ma.

[ Dodano: 2015-03-08, 08:49 ]
Czyli nie ma już tego ograniczenia transferu do 15Mb/s..?darekka pisze:Teoretyczne możliwości maksymalne sieci Play to do 70Mb pobieranie i do 20Mb wysyłanie. Niestety nie da się jednoznacznie określić czy będzie tak i tak z prędkościami. U mnie np.w domu(E3372 plus Sorensen 14.6) mam do 20Mb/3Mb natomiast w sąsiedniej miejscowości gdzie bywam w ciągu dnia to mam 30Mb/10Mb i więcej, a w nocy to standardem są prędkości ponad 60Mb/20Mb.
Teoretycznie mam już taka kartę, Jednak modem i antenę, z braku innych możliwości będę musiał kupić. Ten modem który posiadasz wart jest zainteresowania, czy może polecałbyś coś innego? No i czy ten Twój ma wejście na antenę zewnętrzną?
-
Ograniczenie do 15Mb zostało dawno temu zdjęte. Co do modemu to zalecam E3372s-153 ,E3272s-153 najlepiej w opcji HiLink choć zwykły da się na taki przerobić. Wspomniane modemy są praktycznie tym samym lecz zalecam E3372, bo jest on nieco wydajnieszy. Oba modemy mają oczywiście 2 gniazda anteny zewnętrznej.
Jeśli będziesz kupował to staraj się wybrać modem z polskiej dystrybucji(są najlepsze,najpełniej wspierają pasama LTE).
Jeśli będziesz kupował to staraj się wybrać modem z polskiej dystrybucji(są najlepsze,najpełniej wspierają pasama LTE).
darekka
- trybun
A dlaczego ten modem trzeba przerabiać na Hi Link? Teraz mam zwykły modem e3131 i chodzi jak zegarek, a z kolei sporo można w necie przeczytać narzekań użytkowników którzy maja ten modem w wersji HiLink...darekka pisze:Ograniczenie do 15Mb zostało dawno temu zdjęte. Co do modemu to zalecam E3372s-153 ,E3272s-153 najlepiej w opcji HiLink choć zwykły da się na taki przerobić. Wspomniane modemy są praktycznie tym samym lecz zalecam E3372, bo jest on nieco wydajnieszy. Oba modemy mają oczywiście 2 gniazda anteny zewnętrznej.
-
Modem w wersji HiLink a zwłaszcza w wersi modowanej ma identyczne możliwości(np.wymuszanie UMTS900 zamiast oryginalnie możliwości ustawienia 3G bez podziału na częstotliwość). Dodatkowo modem w tym trybie działa szybciej i jest bardziej kompatybilny z routerami. Z resztą wiele na ten temat informacji umieściłem i omówiłem wraz z innymi userami.
darekka
- wojteks
- *** Administrator ***
To już zabytkowy modem bez LTE, na dziś dyskusja dotyczy modemów z LTE.trybun pisze:modem e3131
Nie pomagam na PW!
- trybun
Skoro tak piszesz... Dzięki za wszystkie informacje.darekka pisze:Modem w wersji HiLink a zwłaszcza w wersi modowanej ma identyczne możliwości(np.wymuszanie UMTS900 zamiast oryginalnie możliwości ustawienia 3G bez podziału na częstotliwość). Dodatkowo modem w tym trybie działa szybciej i jest bardziej kompatybilny z routerami. Z resztą wiele na ten temat informacji umieściłem i omówiłem wraz z innymi userami.
[ Dodano: 2015-03-11, 10:02 ]
A na czym polega (oczywiście poza prędkością) różnica miedzy 3g a LTE, skoro do 3g wersje HiLink nie bardzo pasowały, natomiast sa polecane na LTE?wojteks pisze: To już zabytkowy modem bez LTE, na dziś dyskusja dotyczy modemów z LTE.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie 20-25Mb/20Mb w dzień w nocy podskakuje do ponad 30Mb
- COVERek
- Stały użytkownik forum
Ja mam pewną zagwozdkę... Kupiliśmy dla teścia PLAY unlimited dla firm na kompletnym odludziu...
same wioski i pola. Przez pierwszy dzień było bombowo 50/20 Mbit... a potem jak spadło tak stoi... 9/5 Mbit.. Co to za dziadostwo?
Modem HiLink E3372 + router z OpenWRT
![:]](./images/smilies/splash.gif)

Modem HiLink E3372 + router z OpenWRT
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
-
Przestawiłem router w miejsce gdzie zasięg to -dbm -60 i w dzien to ok 35-40Mb a w nocy ponad 50Mb
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
COVERek, ustaw modem w tryb tylko LTE. Wygląda na to, że łączy z 3G.
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawowa sprawa to lokalizacja, w której chcesz korzystać z LTE Play. Druga to poziom sygnału i jak daleko do BTS-a LTE1800Play, skoro to odludzie to pewnie daleko. Wymuś tylko LTE i sprawdź parametry sygnału oraz zrób testy.
-
- COVERek
- Stały użytkownik forum
Jest LTE cały czas...
Parametry są takie:
RSSI: -81dBm
RSRP: -82dBm
RSRQ: -4dB
SINR: 26dB
Do nadajnika 3 KM w linii prostej. Od strony sprzętowej wszystko idealnie.
Wydaje mi się że stało sie to po migracji softu z LMT na ten Huawei'owski...
Jest to możliwe?!: /
Teraz jest 16/10...
Parametry są takie:
RSSI: -81dBm
RSRP: -82dBm
RSRQ: -4dB
SINR: 26dB
Do nadajnika 3 KM w linii prostej. Od strony sprzętowej wszystko idealnie.

Wydaje mi się że stało sie to po migracji softu z LMT na ten Huawei'owski...
Jest to możliwe?!: /
Teraz jest 16/10...
Linux User #462372 || Ubuntu User #20118