Pomoc wybór szybkiego internetu LTE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ralfis
Użytkownik forum

Pomoc wybór szybkiego internetu LTE

Post autor: ralfis »

Witam powoli kończy mi sie umowa na internet orange cdma router axsesstel mv 650.
Chciałbym wybrać ofertę którą da mi jak najszybszy internet , ponieważ chciałbym czasami sobie pograc. Mam wielki dylemat co wybrać i w jakiej konfiguracji zacznijmy od:
cyfrowego polsatu gdzie dostaje Router Wi-Fi IDU-100: plus jakis Modem zewnętrzny ODU-100 na np.komin
Plus LTE gdzie dostaje router d-link dwr-921 do ktorego mogę ew. dokupic jakas antene z allegro..

teraz pytanie co wybrac aby to w miarę najlepiej chodziło ze wszystkich możliwych opcji?
może osobno jakis router mocny z antena i do kupić kartę np. z plusa?

dodam swoje miejsce zamieszkania Jagodowo zimowa 86-031

proszę o pomoc pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc wybór szybkiego internetu LTE

Post autor: matek451 »

Widać lubisz problemy. Zastanawiasz się nad Plusem/CP czyli najgorszym operatorem mobilnym w Polsce. Poczytaj na forum Plusa i nie tylko. Pytanie po co. Masz zasięg LTE wszystkich operatorów. Jest kilka opcji. Pierwsza, kontynuacja współpracy z Orange na nowych warunkach. Czyli złożenie wypowiedzenia i negocjacje z DUK Orange. W umowie ze sprzętem możliwy rabat 30% na abonament+ 40% większy limit i MF283+ za 9 zł. Oferta z nielimitowanym LTE za 69,90( po rabacie 48,93) lub 89,90( z rabatem za 62,93). Bez sprzętu można zawalczyć o 50% rabat. Umowy na dwa lata. Druga opcja to Play . W LTE bez limitu oferta bez sprzętu na kartę lub abonament. Sprzęt LTE kupujesz sam. Koszt od 0 zł w RBM na kartę . W ofertach głosowych od około 25 zł/m-c . W internetowych na kartę za 45 zł lub podobnie na abonament. W internetowych no-limit równie na 3G. Jasny regulamin usług. To nie Plus/CP i jego cyrki z uzytkownikami Power LTE.
ralfis
Użytkownik forum

Dzięki za obszerną odpowiedz nawet nie wiedziałem ze mogę walczyc o takie rabaty..Wracajac do wyboru internetu to testowalem u siebie w domu na laptopie internet od wszystkich operatorow jednak te modemy byly zwykle przenośne i lte nie łapało , takze potrzeba ulepszen sprzetu... co do wyboru operatora kierowalem sie plusem dlatego.ze jego antena jest blisko ,ale jak uważasz ze moze byc play czy orange to fajnie, ale ktory bardziej jest wskazany do mojego przypadku(miejsce zamieszkania)
wracajac do sprzetu chciałbym jeszcze zapytac jaki zestaw router+antena by mi pomogl uzyskac jak najlpesze efekty z lte , aby by byloby mozna pograc czasami bez lagow..
matek451
Guru bezprzewodowy

Jeśli chodzi o poszczególnych operatorów to najbliższe BTS-y , z których korzystają to Plus korzysta z LTE1800 Mobylandu w Żołędowie, Słoneczna 11 i Osielsko, Szosa Gdańska 43. Play ma własne BTS-y LTE1800 w Żołędowie i Osielsku, Szosa G. 49. T-Mobile najbliższy BTS LTE1800 w Bydgoszczy, Jeździecka 6. Orange korzysta z sieci LTE T-Mobile. Najbliżej masz więc BTS-y Mobylandu i Play. Oferta Play na LTE najtańsza i atrakcyjniejsza od Plusa/CP. W zależności od budżetu możesz zakupić router z wbudowanym modemem LTE., polecany B593s-22, s-12 . Ewentualnie zestaw modem+ router go obsługujący. Ewentualna antena po testach. polecanych Dual LTE na 1800MHz z Cybertecha lub Sorensena.
ralfis
Użytkownik forum

to pare tych odbiornikow jest , Play najpewniejszy jak pisales to ok.. Dzieki za dobor routera podales tego huawei , jednak zastanawia mnie jego glowny konkurent d-link dwr 921 ktory ma dwie antenki zewnętrzne... Co o nich sądzisz ? co przemawia za huowaei b593s 22? ogolnie pieniadze nie graja najważniejszej roli przy wyborze operatora czy routera, glownie chodzi o jakos internetu. pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

DWR-921 posiada wolniejszy modem LTE 3kat do 100Mb/s. Nie posiada VoIP i USB. W zamian posiada złącze WAN i może działać z innym dostawca internetu np. kablowym. Można mieć na nim dwa łącza. Anteny zew. tak jak w Huawei B593 służą do 3G/LTE a nie do WiFi. Mają niewielki zysk. W zamian za nie można zamontować zew. antenę na wybrane pasmo np. Dual LTE1800MHz.
maciejzi
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maciejzi »

Czy 1,5 km w linii prostej od nadajnika to dużo? Na jaki przesył mogę liczyć?

Pytam, bo mam do odbioru w salonie zestaw LTE z Orange, mieszkam 1,5 km od nadajnika, i nie wiem, czy nie będę żałował...

Orange wysyła zestawy LTE do salonów, żeby nie można było zrezygnować w ciągu 14 dni jak w przypadku sprzedaży internetowej (bo odbiór w siedzibie firmy). To budzi moje podejrzenia...
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

zależy od przeszkód po drodze;
pożycz modem lte albo smartfona z lte i kup starter orange na kartę za 5zł;
doładuj za drugie 5zł, włącz rok ważności konta za 3zł i do końca sierpnia możesz na nim włączyć paczkę 6GB za 6 zł - potestuj.
maciejzi

dzejk pisze:zależy od przeszkód po drodze;
pożycz modem lte albo smartfona z lte i kup starter orange na kartę za 5zł;
doładuj za drugie 5zł, włącz rok ważności konta za 3zł i do końca sierpnia możesz na nim włączyć paczkę 6GB za 6 zł - potestuj.
A skąd pożyczyć? Nikt ze znajomych jeszcze nie ma telefonu z LTE...
Dzwoniłem na infolinię orange i mają inny nadajnik jeszcze bliżej - około 500m w linii prostej. Podobno będzie odbiór bez problemu. W razie niskiego przesyłu mam kupić dodatkową antenę na swój koszt.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Jest promocja aktualnie: starter: http://www.darmowy-starter.pl/
"Zamów darmowy starter i zabierz 1GB na wakacje".
Tylko trzeba mieć jeszcze jakiś modem z obsługą LTE, jak nie masz, to popytaj wśród znajomych, może ktoś pożyczy.
Sprawdź także na mapce zasięgu: http://www.play.pl/pomoc/mapa-zasiegu/
oraz na mapie nadajników: http://beta.btsearch.pl/ czy masz nadajnik Play LTE blisko siebie.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

przejdź się po salonach gsm i spytaj, czy nie mają sprzętu do wypożyczenia;
ewentualnie kup na allegro huawei e3372, koszt ok 130zł - masz 14 dni na zwrot, bez podania przyczyny.
maciejzi

dzejk pisze:przejdź się po salonach gsm i spytaj, czy nie mają sprzętu do wypożyczenia;
ewentualnie kup na allegro huawei e3372, koszt ok 130zł - masz 14 dni na zwrot, bez podania przyczyny.
Z wypożyczeniem to raczej nie jest tak łatwo. Mam blisko nadajnik - widzę go z okna. Jakieś 500m w linii prostej, nieprzesłonięty. Myślę, że będzie dobry transfer. Czekam na router ZTE MF283+ z orange.

Obecnie na HSPA+ mam transfer w najlepszym miejscu wewnątrz około 12Mb, w najgorszym 7Mb.

Gdybym chciał założyć antenę zewnętrzną, to przy takiej małej odległości - lepiej dualna panelowa czy dwie Yagi (polaryzacja pionowa i pozioma)?

Nie mogę nigdzie znaleźć porównania zakresów stosowania do LTE panelowych kontra Yagi...
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

500 metrów bez przesłon ? To będzie łapać bez żadnej anteny.
Mam nadajnik z Play odległy o 1,2 km bez przeszkód po drodze, i sygnał jest świetny
bez żadnej anteny i przez ścianę.
Mam też nadajnik z Orange w odległości 700m, ale przesłonięty przez drzewa i i budynek,
w domu sygnał był średni i słaby, zakupiłem najsłabszą antenę dualną 10dBi panelową i jest idealnie.

Jeśli do LTE, to tylko antena dualna. I nie przesadzaj z "mocą" anteny bo modem przesterujesz i może być gorzej niż bez anteny.
ODPOWIEDZ