Globetrotter na PCI
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Globetrotter na PCI
Witam, to pierwszy mój post, prosze mnie nie karcić, jesli piszę nie tam gdzie trzeba ale mam pytanie.
Mam bezprzewodowy internet w Orange EDGE i kartę globetrotter EDGE...używałem tego na laptopie ale postanowiłem kupić kartę PCMCIA/PCI i używać na stacjonarnym internetu, jak zainstalowałem GTMM i połączyłem było ok, ale po restarcie kompa kasowało mi utworzone połączenie 3G/GPRS i nie mogłem go utworzyć bo był błąd typu: nie można przeprowadzić operacji na gnieździe, ponieważ bufor jest przepełniony czy coś takiego. Mogę się połączyc natomiast przez diap-up: nazwa połączenia to GTMM.idea.pl
I drugie pytanko jaka jest różnica między połączeniem się "dial-up" a połączeniem się przez 3G/GPRS. Obydwa połączenia mają taką samą przepustowość 214Kb/s.
Z góry dzieki za pomoc
Przenoszę do właściwego działu Jaco
Poprawa tematu ->Sundance_kid
Mam bezprzewodowy internet w Orange EDGE i kartę globetrotter EDGE...używałem tego na laptopie ale postanowiłem kupić kartę PCMCIA/PCI i używać na stacjonarnym internetu, jak zainstalowałem GTMM i połączyłem było ok, ale po restarcie kompa kasowało mi utworzone połączenie 3G/GPRS i nie mogłem go utworzyć bo był błąd typu: nie można przeprowadzić operacji na gnieździe, ponieważ bufor jest przepełniony czy coś takiego. Mogę się połączyc natomiast przez diap-up: nazwa połączenia to GTMM.idea.pl
I drugie pytanko jaka jest różnica między połączeniem się "dial-up" a połączeniem się przez 3G/GPRS. Obydwa połączenia mają taką samą przepustowość 214Kb/s.
Z góry dzieki za pomoc
Przenoszę do właściwego działu Jaco
Poprawa tematu ->Sundance_kid
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Globetrotter na PCI
Skoro działa ci dial-up to już więcej nic nie kombinuj.Niekiedy aplikacje do modemów robią różne numery jak w tym przypadku.My na forum zwykle polecamy połączenie dial-up i nie instalowanie pamięcio żernych aplikacji do modemów.
Co do drugiego pytania to jedno znacznie nie dostaniesz tu odpowiedzi.Jednym szybciej działa z aplikacją.innym bez,znów inni nie czują różnicy.
Ogólnie dial-up bardziej polecany.
Co do drugiego pytania to jedno znacznie nie dostaniesz tu odpowiedzi.Jednym szybciej działa z aplikacją.innym bez,znów inni nie czują różnicy.
Ogólnie dial-up bardziej polecany.
-
za bardzo się nie znam na tym jednak chodzimi o to żę mam stały dostęp do internetu EDGE i płace za to stałą kwotę 50 +/- zł/m-sc niezaleźnie od tego ile siedzę na necie. a czy jak się połącze przez dial-up to nie będe płacić czegoś dodatkowo, bo to jest podobno połączenie telefoniczne i wnioskuję z tego, że za połączenie z internetem płaciłbym jak za połaczenie telefoniczne...
Prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu. dzieki pozrawiam
Prosiłbym o wyprowadzenie mnie z błędu. dzieki pozrawiam
- Jaco
Nie zapłacisz nic więcej jak prawidłowo skonfigurowałeś połączenie.Numer jaki wybierasz dla Orange to *99#. To jest numer dostępowy do neta. CSD jest jak zwykły numer komórkowy i jak byś miał ten wpisany to pociągnęło by cię po portfelu. 

-
za dużo to do konfigurowania nie mam bo to połączenie GTMM to samo mi się przy instalacji programu robi.
1. co to jest CSD?
2. jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma połączeniami:
http://img453.imageshack.us/img453/5624/55094783pb4.jpg
1. co to jest CSD?
2. jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma połączeniami:
http://img453.imageshack.us/img453/5624/55094783pb4.jpg
- Jaco
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=11510#11510otemek pisze: 1. co to jest CSD?
Żadna .otemek pisze: 2. jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma połączeniami:
-
żadna? a to po co sa te dwa rodzaje?? 

- Jaco
Taka jest już polityka zbędnych oprogramowań.otemek pisze:żadna? a to po co sa te dwa rodzaje??
- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Ciesz się kolego, że przejściówka odpaliła na kompie bez wyrywania włosów z głowy
Z ciekawości spytam czy włożyłeś przejściówkę do kompa z zainstalowanym systemem czy instalowałeś system z przejściówką
U mnie, gdy instalowałem z przejściówką w komputerze, to po instalacji WidowsXP wcale jej nie zobaczył.

Latka lecą...
-
normalnie włożyłem z zainstalowanym systemem, bez problemów mi wykryło...pokazało, że cardbus reader i Twój sprzęt został poprawnie zainstalowany i tyle. pzdr., tylko, że GTMM musze za każdym razem odinstlować i zainstlowaćna nowo, żeby połączyć się przez EDGE i dlatego ten dial-up mnie interesuje, dalej jakoś nie wiem jak to ugryźć
- Jaco
Poczytaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005otemek pisze: ten dial-up mnie interesuje, dalej jakoś nie wiem jak to ugryźć
Najgorzej będzie z pinem bo lepiej jak by go nie było ale i na to jest sposób: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38068#38068
- marcin78
- Użytkownik forum
czesc
mam modem Globetrotter Fusion+ z przelotówką na PCI e , i ostatnio miałem problemy z łączeniem sie do sieci i korzystaniem z dobrodziejstwa Orange BE
zaczęło mi przerywać połączenia (zrywy) kilka krotne dzwonienie do bok nie dawało mi poprawy z jakością usług , ale technicy poinformowali mnie ze posiadając taką przelotówkę do modemu pcmcia może spowalniać internet i również zrywać połączenia , nie wiem czy to prawda ale proszę o poradę czy aby technik mi sprzedawał kit
bo wcześnie nie miałem problemów
co do modemu, nie mam jeszcze laptopa i sie zastanawiam nad wcześniejszym zakupem wiec na razie nie jestem w stanie sprawdzić modem czy przypadkiem jest ukryty konflikt sprzętowy w przelotówce czy siada mi modem
w Windowsie nie ma problemów sprzętowych , a w Linuksie łączenie nie sprawiało problemów
i teraz tak za kolejny kontaktem z *800 dowiedziałem sie że są prowadzone prace modernizacyjne nadajników do 3G co mnie bardzo ucieszyło
ale nie pokoi mnie pewien stan , mianowicie łączy sie do UMTS ale zaraz przeskakuje do HSDPA i powstają duże przerwy w internecie i spowalnia ( czy ktoś spotkał sie z taką przygodą ) i czy to normalny objaw ?
pozdrawiam
mam modem Globetrotter Fusion+ z przelotówką na PCI e , i ostatnio miałem problemy z łączeniem sie do sieci i korzystaniem z dobrodziejstwa Orange BE

co do modemu, nie mam jeszcze laptopa i sie zastanawiam nad wcześniejszym zakupem wiec na razie nie jestem w stanie sprawdzić modem czy przypadkiem jest ukryty konflikt sprzętowy w przelotówce czy siada mi modem
w Windowsie nie ma problemów sprzętowych , a w Linuksie łączenie nie sprawiało problemów
i teraz tak za kolejny kontaktem z *800 dowiedziałem sie że są prowadzone prace modernizacyjne nadajników do 3G co mnie bardzo ucieszyło

pozdrawiam
Download: 1025 kbps (128.1 KB/s)
Upload: 321 kbps (40.1 KB/s)