Nagły zanik internetu LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slawekz1
Użytkownik forum

Nagły zanik internetu LTE

Post autor: slawekz1 »

Witam. W połowie stycznia podpisałem umowę na internet LTE w Play. Dotąd wszystko było dobrze, lecz od kilku dni ne mam internetu. Ruter łączy się z nadajnikiem zasięg jedna lub dwie kreski, moc ok. 85 dbi a internetu brak lub przesył ok. 1mb/s. Antenę mam dual LTE firmy Yagi z kablami 2x10m. Na infolini konsultant powiedział że nic nie mogę zrobić nawet jeśli zakupię super mocną antenę. Co mogę zrobić aby ten internet dobrze działał?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Nagły zanik internetu LTE

Post autor: matek451 »

Do BTS-a LTE1800Play masz około 5-6 km ale kawał lasu po drodze. Jaki masz poziom sygnału na zewnątrz bez tej anteny? Jak wyglądał zasięg i poziom sygnału wcześniej?
slawekz1
Użytkownik forum

Poziom sygnału poprzez antenę zarówno teraz jak i wcześniej się nie zmienił. Jeśli ruter ustawię na auto łapie od razu sygnał LTE lecz internetu brak lub bardzo wolny. Wczoraj jak mierzyłem prędkość speedtestem na samym początku pomiaru przez sekundę wskakiwało ok. 15mb/s a póżniej tylko o,8mb/s. Dosłownie ręce opadają. Dodam jeszcze że wcześniej, gdy ruter stał na parapecie był internet LTE a teraz gdy ten ruter wyniosę na zewnątrz to internetu LTE brak, lub jest bardzo wolny.Myślałem że to wina rutera ale na tablecie również nie ma internetu choć sygnał LTE jest na dwie kreski. Może jakieś podpowiedzi?
Rubel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rubel »

Na pierwszą myśl przychodzi limit. Czy masz limit ? Gdy piszesz, że internetu brak to znaczy że komputer nie łączy z internetem czy jak ?
slawekz1
Użytkownik forum

Limitu nie ma. Konsultant z Play dwa razy restartował połączenie. Internetu brak lub jest bardzo wolny.

[ Dodano: 2015-03-16, 23:01 ]
Rubel pisze:Gdy piszesz, że internetu brak to znaczy że komputer nie łączy z internetem czy jak ?
Ruter łączy się z nadajnikiem bezproblemowo, komputer z ruterem również jest połączony a internetu brak lub jest baaaardzo wolny
Rubel
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rubel »

Dzwoń do Play/reklamuj sprzęt
slawekz1
Użytkownik forum

Sprzęt raczej jest dobry, wynosząc tablet z kartą sim na zewnątrz, internetu LTE nie łapie, a wcześniej bez problemu łapał. Do play dzwoniłem trzy razy, aż wkońcu konsultant stwierdził iż na nadajniku mogły się samoczynnie przekręcić anteny i przez to mogę nie mieć internetu.
ODPOWIEDZ