LTE w Play - internet dla dwóch mieszkań
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: LTE w Play - internet dla dwóch mieszkań
Po której jest 50zł za miesiąc testowania? W RBM jest za darmo. 30zł, za które naładujesz kartę wydzwonisz, albo zużyjesz na internet w innych technologiach niż LTE(np na wyjazdach na z_adupia, bo działa również GPRS).
-
- Użytkownik forum
Hmmm, ale mając sim RBM (zakładam, że zestaw startowy jednak coś tam kosztuje, nie wystarczy doładowanie) nie mam pewności, czy testuję dostęp do masztu operatora, którego oferta wydaje mi się dla moich potrzeb najbardziej odpowiednia (Play).robertnik pisze:Po której jest 50zł za miesiąc testowania? W RBM jest za darmo. 30zł, za które naładujesz kartę wydzwonisz, albo zużyjesz na internet w innych technologiach niż LTE(np na wyjazdach na z_adupia, bo działa również GPRS).
Czyżby RBM jechał po infrastrukturze Play? ew. Play-Plus, bo jak się zdaje ten sojusz współdzieli maszty i infrastrukturę, czyż nie?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, RBM leci tylko ze stacji bazowych Play.uksiu pisze:czyż nie?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
robertnik, ale w przypadku RBM można sprawdzić wyłącznie LTE Playa. Na karcie internetowej Playa bez limitu działa również w przypadku 3G, które może się zdarzyć, że będzie szybsze. Szczególnie, że Play w coraz większej ilości stacji bazowych odpala Dual Carrier na 2100 MHz. Warto przetestować.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Doprecyzowując mowa oczywiście o LTE, z innych technologii da się korzystać w krajowym roamingu.wojteks pisze:RBM leci tylko ze stacji bazowych Play.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Zamówiłem sobie - kierując się radami mądrzejszych ode mnie - Huawei b593s-22.
Sprzedawca złapał mnie w czasie jazdy i nie za bardzo mogłem się skupić ani surfować, w każdym razie zbałamucił mnie i przekonał, że w tej samej cenie dostanę e5180 - ładniejszy, po stronie minusów: mniej wejść LAN (potrzebuję jednego i tyle jest), po stronie plusów - potencjał do działania z prędkościami 300 Mb/s, których w tej chwili w Polsce nie ma, ale w przyszłości mają być, a hardware to uciągnie, software jest gdzieś tam już testowany.
Jak diwajs przyszedł (kurier) to okazało się, że brak gniazd na antenę zewnętrzną. Ktoś z mojej okolicy zapewniał mnie, że ma routeromodem bez anteny, łapie te same anteny i osiąga 25Mb/s download + 25Mb/s upload (czyli razem 50). Dwie do trzech kresek zasięgu na cztery możliwe - jeśli to ma jakieś znaczenie. Czyli może niepotrzebnie się tak martwię.
Ze względu na chorobę nie mam swobody jeżdżenia po punktach obsługi i załatwiania kart prepaidowych itd. po to, by przetestować, jak to będzie śmigać i czy testujący w necie mają racje, że niby obsługuje 30 urządzeń, ale optymalnie 6-8 (czy nie jest to typowe dla podobnych urządzeń? co to właściwie znaczy - będzie wolniej działać, wieszać się czy co, jak będzie 13 urządzeń w sieci?).
Sądzicie, że od razu mam odesłać urządzenie nawet bez testów i zażądać tego, co pierwotnie zamawiałem, czy jednak się pobawić?
Sprzedawca złapał mnie w czasie jazdy i nie za bardzo mogłem się skupić ani surfować, w każdym razie zbałamucił mnie i przekonał, że w tej samej cenie dostanę e5180 - ładniejszy, po stronie minusów: mniej wejść LAN (potrzebuję jednego i tyle jest), po stronie plusów - potencjał do działania z prędkościami 300 Mb/s, których w tej chwili w Polsce nie ma, ale w przyszłości mają być, a hardware to uciągnie, software jest gdzieś tam już testowany.
Jak diwajs przyszedł (kurier) to okazało się, że brak gniazd na antenę zewnętrzną. Ktoś z mojej okolicy zapewniał mnie, że ma routeromodem bez anteny, łapie te same anteny i osiąga 25Mb/s download + 25Mb/s upload (czyli razem 50). Dwie do trzech kresek zasięgu na cztery możliwe - jeśli to ma jakieś znaczenie. Czyli może niepotrzebnie się tak martwię.
Ze względu na chorobę nie mam swobody jeżdżenia po punktach obsługi i załatwiania kart prepaidowych itd. po to, by przetestować, jak to będzie śmigać i czy testujący w necie mają racje, że niby obsługuje 30 urządzeń, ale optymalnie 6-8 (czy nie jest to typowe dla podobnych urządzeń? co to właściwie znaczy - będzie wolniej działać, wieszać się czy co, jak będzie 13 urządzeń w sieci?).
Sądzicie, że od razu mam odesłać urządzenie nawet bez testów i zażądać tego, co pierwotnie zamawiałem, czy jednak się pobawić?
-
- Guru bezprzewodowy
Jaka to wersja E5180 z Play, T-mobile czy Plusa? Pytam z ciekawości. A router oczywiście odeślij. Kłamczuch cię oszukał. Nie obsługuje 300Mb/s. Jeśli pochodzi z Play, T-mobile to nie ma wejść antenowych. Wersja As-22 z Plusa je posiada. Brak wejść antenowych dyskwalifikuje ten router, ograniczone możliwośći korzystania przy większych odległościach od BTS-a.
-
- Użytkownik forum
Oszukał nie oszukał - mam nauczkę, by nigdy nie godzić się na nic, póki sam wszystkiego nie sprawdzę i nie zapytam kogoś mądrzejszego.
Ponoć jakoś sprawdził i potwierdził, że te dwa maszty nieopodal nie tylko mają umowę, ale działają w ramach play, więc antena zewnętrzna nie będzie potrzebna.
Modem nie ma wyjść na antenę zewnętrzną - mają takie wyjście tylko wersje dla Plusa i T-Mobile jeśli dobrze zrozumiałem. Play zamówił sobie urządzenia bez.
Umówiłem się, że przetestuję i jeśli będzie słabo, to odeślę. Sądzicie, że nie warto nawet testować, tylko odsyłać od razu, bo ten b593s-22 po prostu jest lepszy, przetestowany i basta?
Ponoć jakoś sprawdził i potwierdził, że te dwa maszty nieopodal nie tylko mają umowę, ale działają w ramach play, więc antena zewnętrzna nie będzie potrzebna.
Modem nie ma wyjść na antenę zewnętrzną - mają takie wyjście tylko wersje dla Plusa i T-Mobile jeśli dobrze zrozumiałem. Play zamówił sobie urządzenia bez.
Umówiłem się, że przetestuję i jeśli będzie słabo, to odeślę. Sądzicie, że nie warto nawet testować, tylko odsyłać od razu, bo ten b593s-22 po prostu jest lepszy, przetestowany i basta?
-
- Guru bezprzewodowy
Twój wybór. Dla mnie E5180 jest gorszym routerem niż B-593s-22. Przyjąłeś argumenty sprzedawcy-cwaniaka, który wcisnął ci router bez złącz antenowych, switcha LAN, VoIP i USB. Jedyna zaleta ładny, kompaktowy wygląd ale nie o to chodzi przy zakupie routera stacjonarnego. Zrób test zasięgu i prędkości wewnątrz domu. To jedyny pożytek z tego zakupu, w internecie mobilnym jego gwarancje są bez znaczenia. Tylko test pozwoli sprawdzić. Tylko E5180 As-22 z Plusa ma złącza antenowe.
-
- Użytkownik forum
Przekonaliście mnie.
Paczka już wysłana do sprzedawcy. Zobaczymy, czy czeka mnie kolejna niefajna przygoda z Allegro...
Paczka już wysłana do sprzedawcy. Zobaczymy, czy czeka mnie kolejna niefajna przygoda z Allegro...
-
- Użytkownik forum
Jeszcze jedno spostrzeżenie - ten B-593s-22 w specyfikacjach ma podane, że ma standardowe gniazdo na simy. Jak rozumiem sim będzie musiał być rozmiarów klasycznych, jak do niedawna wszystkie karty sim do telefonów. Taki właśnie mam, a do e5180 mi się nie mieściła (więc nawet nie sprawdziłem, jak to urządzenie w stylistyce Apple by działało) - specyfikacje mówią o małej karcie sim. To jeszcze jeden powód, dla którego warto było odesłać e 

- wojteks
- *** Administrator ***
Żeby rozwiać dylematy to normalna karta SIM jest wielkości karty kredytowej, mini to ta znana ze starszych telefonów, mikro to mniejsza od niej a nano to najmniejsza obecnie stosowana w niektórych terminalach http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_SIMuksiu pisze: specyfikacje mówią o małej karcie sim.
Oczywiście są dostępne adaptery które pozwalają włożyć mikro czy nano SIM do gniazda mini SIM.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Mam mini SIM - czyli powinna pasować do B-593s-22. Ale dziękuję za wyjaśnienie - nie miałem świadomości, że mamy już cztery wielkości kart.wojteks pisze:Żeby rozwiać dylematy to normalna karta SIM jest wielkości karty kredytowej, mini to ta znana ze starszych telefonów, mikro to mniejsza od niej a nano to najmniejsza obecnie stosowana w niektórych terminalach http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_SIM
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2015-03-13, 21:01 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2015-03-13, 21:01 przez uksiu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
E5180 odesłany, b593 ponoć idzie do mnie pocztą.
A ja się zapytam: jaka jest najlepsza metoda "licznikowania" transferu przy kilkunastu urządzeniach korzystających z sieci?
Czy na tym routerze coś takiego jest? I czy można zliczać tranfer w podanym przedziale czasu (okres rozliczeniowy) dla wybranych komputerów + ogólny transfer po całości idący przez router? Mam kilka, które będą podłączone na stałe (mogę podać mac adresy), ale też trudną do sprecyzowania liczbę urządzeń dołączanych ad hoc, gdzie zbieranie mac adresów jest trudne. I chcę nad tym jakoś panować, bo unlimited jest przecież limited.
A ja się zapytam: jaka jest najlepsza metoda "licznikowania" transferu przy kilkunastu urządzeniach korzystających z sieci?
Czy na tym routerze coś takiego jest? I czy można zliczać tranfer w podanym przedziale czasu (okres rozliczeniowy) dla wybranych komputerów + ogólny transfer po całości idący przez router? Mam kilka, które będą podłączone na stałe (mogę podać mac adresy), ale też trudną do sprecyzowania liczbę urządzeń dołączanych ad hoc, gdzie zbieranie mac adresów jest trudne. I chcę nad tym jakoś panować, bo unlimited jest przecież limited.
-
- Użytkownik forum
Drogi hivemindzie, bardzo dziękuję za wszystkie rady.
Po długich perypetiach router B-593s-22 dotarł*, z konfiguracją poradziłem sobie w miarę sprawnie, jest całkiem intuicyjny. Założyłem dwa SSID - jedna sieć (22 sloty) dla lokalu na górze, druga (na 10 slotów) dla mieszkania na dole. Razem jak rozumiem router ma ciągnąć nawet do 32 urządzeń, jest więc spora rezerwa.
Pracuje ładnie z moim urządzeniem multimedialnym. Czyli mam to, co chciałem.
Dodam, że ostatnie testy w HSPA dawały mi ok. 4 Mb/s dowloadu, a pierwsze na LTE dają 25-35 Mb/s. Czyli 7-9 razy szybciej, przy czym sygnał mam silny, nie rwie się i jeśli to coś mówi - 5/5 kresek na urządzeniu. Ping w sumie bez większych zmian - co dziwne raz jest wartość na poziomie 30-40 ms, a raz 600-800. Nie ogarniam.
Router ma licznik przesłanych danych - tak się złożyło, że uruchomiłem go w dzień rozpoczęcia okresu rozliczeniowego, więc mogę sobie śledzić łączny transfer (choć komplikuje temat fakt, że od 0 do 9 jest taryfa nocna, czyli Play nie obciąża limitu).
Sądzę, że warto byłoby teraz ustawić sobie DNSy, ale o tym poczytam sobie pewnie tu gdzieś na forum, albo szerzej po sieci.
BARDZO DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC I POLECAM TAKIE ROZWIĄZANIE.
Jakieś sugestie co jeszcze mógłbym wydusić z urządzenia? Póki co nie interesuje mnie VoIP. Czy ma sens duża pamięć USB podłączona do gniazda USB routera?
* Urządzenie miało być nowe, ale przyszło bez pudełka - to akurat mało mnie martwi - i bez paragonu oraz karty gwarancyjnej. Wyjątkowo upierdliwy sklep nazywa się LTE5G. Zajął mi sporo czasu i jeszcze pewnie zajmie
Po długich perypetiach router B-593s-22 dotarł*, z konfiguracją poradziłem sobie w miarę sprawnie, jest całkiem intuicyjny. Założyłem dwa SSID - jedna sieć (22 sloty) dla lokalu na górze, druga (na 10 slotów) dla mieszkania na dole. Razem jak rozumiem router ma ciągnąć nawet do 32 urządzeń, jest więc spora rezerwa.
Pracuje ładnie z moim urządzeniem multimedialnym. Czyli mam to, co chciałem.
Dodam, że ostatnie testy w HSPA dawały mi ok. 4 Mb/s dowloadu, a pierwsze na LTE dają 25-35 Mb/s. Czyli 7-9 razy szybciej, przy czym sygnał mam silny, nie rwie się i jeśli to coś mówi - 5/5 kresek na urządzeniu. Ping w sumie bez większych zmian - co dziwne raz jest wartość na poziomie 30-40 ms, a raz 600-800. Nie ogarniam.
Router ma licznik przesłanych danych - tak się złożyło, że uruchomiłem go w dzień rozpoczęcia okresu rozliczeniowego, więc mogę sobie śledzić łączny transfer (choć komplikuje temat fakt, że od 0 do 9 jest taryfa nocna, czyli Play nie obciąża limitu).
Sądzę, że warto byłoby teraz ustawić sobie DNSy, ale o tym poczytam sobie pewnie tu gdzieś na forum, albo szerzej po sieci.
BARDZO DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM ZA POMOC I POLECAM TAKIE ROZWIĄZANIE.
Jakieś sugestie co jeszcze mógłbym wydusić z urządzenia? Póki co nie interesuje mnie VoIP. Czy ma sens duża pamięć USB podłączona do gniazda USB routera?
* Urządzenie miało być nowe, ale przyszło bez pudełka - to akurat mało mnie martwi - i bez paragonu oraz karty gwarancyjnej. Wyjątkowo upierdliwy sklep nazywa się LTE5G. Zajął mi sporo czasu i jeszcze pewnie zajmie