[wydzielony] Wybór routera, propozycje

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szwagier2
Użytkownik forum

[wydzielony] Wybór routera, propozycje

Post autor: szwagier2 »

Wątek wydzielony z -> http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=48245#48245
BliSki

Borg pisze:McTrojanek
ps.1 ktoś mi kiedyś powiedział "na gumkach i na urządzeniach sieciowych nie ma co oszczędzać bo później można płakać" - tego modem-router'a za darmo bym nie chciał :) .
A jaki byś polecił? Chciałbym rozdzielić internet z neti na 2 komp. i laptop. Potrzebuję dobrego, taniego i prostego w obsłudze modemu - rutera. :D
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Jaki modem - ruter?

Post autor: Borg »

szwagier2 pisze: A jaki byś polecił? Chciałbym rozdzielić internet z neti na 2 komp. i laptop. Potrzebuję dobrego, taniego i prostego w obsłudze modemu - rutera. :D
z mojego podpisu 8)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Jaki modem - ruter?

Post autor: zDaleKi »

Borg pisze:z mojego podpisu 8)
Bardzo dobry wybór, ale miał być: "taniego i prostego w obsłudze modemu - rutera" czyli ja to rozumiem routera z modemem :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
szwagier2
Użytkownik forum

Re: [wydzielony] Wybór routera, propozycje

Bardzo dobrze zrozumiałeś BliSki chodi mi o router-modem no neti w przystępnej cenie prosty w obsłudze i nie musi mieć mocnego sygnału (dużej mocy) parterowy domek kilka pokoi. Proszę o radę. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Borg

BliSki oj tam 8) .

szwagier2 nie napisałeś jakie Ty masz oczekiwania, ile komputerów chcesz podłączyć i do czego będziesz używał łącza.

ps. nie ma czegoś takiego dobry i tani 8) - testowałem wiele routerów modemów adsl i żaden nie spełniał moich oczekiwań. Obecnie jeden router modem adsl Zyxela (kilka stówek kiedyś kosztował i szkoda go teraz "wywalać") robi u mnie za modem bo WRT54GL z Tomato przebił go możliwościami i do tego prawie 2x tańszy jest :).
zDaleKi

Borg pisze:ps. nie ma czegoś takiego dobry i tani 8)
Z tym się całkowicie zgodzę :D
Borg pisze: WRT54GL z Tomato przebił go możliwościami i do tego prawie 2x tańszy jest :).
Tak, od WRT54GL z tomato za tą cenę nie ma nic lepszego. Tylko jak już pisaliśmy do niego potrzebny byłby jeszcze zewnętrzny modem.
Ostatnio zmieniony 2007-09-20, 12:13 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
szwagier2
Użytkownik forum

Borg pisze: Tylko jak już pisaliśmy do niego potrzebny byłby jeszcze zewnętrzny router.
WRT54GL to router czy modem? A czy taka kombinacja z dwoma urządzeniami oddzielnie nie utrudni sprawy z instalacją? A co do zestawu pisałem że chcę rozdzielić sygnał na 2komp. i laptop.
zDaleKi

szwagier2 pisze:WRT54GL to router czy modem?
Sorki za przejęzyczenie, oczywiście WRT to router a tam miało być modem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
szwagier2
Użytkownik forum

Ale czy to nie jest jak otwieranie puszki siekierą? :lol: Ja potrzebuje rutera do użytku domowego (jak wspominałem 2 komp. i ewentualnie laptop) a jak widziałem WRT54GL używane są do budowy całych sieci bezprz. Czy ja będę w pełni wykorzystywał tego rutera? I jak wspominałem czy nie komplikuje sprawy fakt że będą oddzielnie modem i ruter? Czy takie rozwiązanie jest lepsze?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

W pełni popieram zdania przedmówców. Na routerach nie można oszczędzać. Sam sie kiedyś mocno naciąłem kupując router firmy Planet... Firma może i dobra ale... Niestety, sprzęt 3 razy lądował w serwisie i za każdym razem wracał niesprawny - resetował się co bliżej nieokreślony czas. Przerzuciłem się na WRT54G i wszelkie problemy zniknęły jak ręką odjął.
Linksys jest częścią Cisco Systems (a ta firma słynie z niezawodnych i bezawaryjnych urządzeń sieciowych) produkującą urządzenia dla "domowego użytku". Te routery nie mają żadnych super możliwości po za stabilną i bezawaryjną pracą - mój działą już 2,5 roku i chyba tylko raz było od niego odłączone zasilanie (i to z powodu awarii zasilania).
Tak więc w zupełności do domu taki router wystarczy. A jeśli chodzi o router z modemem do Neostrady czy Netii to polecam model WAG54G - to samo co WRT tyle, że z modemem.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
szwagier2
Użytkownik forum

A co sądzicie o fax-modemie WAG54GS :?:
Awatar użytkownika
Borg

przewaks pisze: A jeśli chodzi o router z modemem do Neostrady czy Netii to polecam model WAG54G - to samo co WRT tyle, że z modemem.
Grubo się mylisz ale to już inna bajka 8) nie na ten topic .

szwagier2 pisze:A co sądzicie o fax-modemie WAG54GS :?:
A od kiedy WAG54GS to fax-modem 8) ? Modem-router jak modem-router, ja bym tyle $$$ nie dał za niego bo możliwości ma podobne jak reszta tańszych urządzeń na rynku.
szwagier2
Użytkownik forum

Oczywiście chodziło mi o modem-router. Sprawdzałem do tego WRT54GL ale do niego muszę dokupić jeszcze specjalny modem i sam nie wiem jaki i jak to wszystko połączyć żeby działało. Dlatego szukam jakiegoś prostszego rozwiązania (mam nadzieję że lepszego).
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Borg pisze:Grubo się mylisz ale to już inna bajka 8) nie na ten topic .
Skoro tak uważasz to mnie oświeć bo ja jakoś nie widzę większych różnic między obydwoma modelami prócz modemu oczywiście. Innym ta wiedza też sie może przydać.
Jest też jeszcze WAG354G (również z modemem).
Awatar użytkownika
Borg

przewaks pisze: Skoro tak uważasz to mnie oświeć bo ja jakoś nie widzę większych różnic między obydwoma modelami prócz modemu oczywiście. Innym ta wiedza też sie może przydać.
Jest też jeszcze WAG354G (również z modemem).
Pomijam że WAG ma 150 Mhz CPU a WRT54G mają CPU 200 Mhz (pierwsze wersje miały 125 Mhz) - podstawowa i najważniejsza różnica to na WRT54G i WRT54GL można wgrać oprogramowanie nieoficjalne (w WRT54G do ver. 5.0).
Co potrafi nieoficjalne oprogramowanie na tych maszynkach wie tylko ten kto je ma :). Tutaj masz wypisane najważniejsze wersje tych softów plus porównanie możliwości ze standardowym fabrycznym WRT54G (defacto bardzo podobnym do WAG'owskich). Proponuję zwrócić uwagę na ostatnią kolumnę gdzie jest fabryczny soft - tam gdzie najczęściej jest albo "NIE" albo "-" :lol: .
http://www.openlinksys.info/readarticle ... ticle_id=6
Każdy znajdzie sobie coś dla siebie od Tomato który prowadzi za rączkę do ascetycznego w graficzne bajery OpenWRT gdzie użytkownik dostaje konsolę linuksową i może samemu decydować jakie pakiety wgra.

ps. tutaj masz galerie jak dany soft wygląda :
HyperWRT+Thibor
http://www.openlinksys.info/photogallery.php?album_id=8
Tomato (bardzo wczesna wersja)
http://www.openlinksys.info/photogallery.php?album_id=9
X-WRT
http://www.openlinksys.info/photogaller ... lbum_id=12

a tu masz emulator WAG54 v2 dla porównania : http://www.linksysdata.com/ui/WAG54G/v2 ... ridged.htm

Teraz wiesz czego szukać - chcesz więcej to masz linki i google - temat bardzo rozległy a ja nie mam czasu tłumaczyć - tu masz instrukcję PL do wg. mnie najlepszego nieoficjalnego softu : http://www.openlinksys.info/wiki/tomato ... p?id=start
zDaleKi

Borg pisze:WRT54GL można wgrać oprogramowanie nieoficjalne (w WRT54G do ver. 5.0).
Co potrafi nieoficjalne oprogramowanie na tych maszynkach wie tylko ten kto je ma :)
Ja wiem co ono potrafi, bo je mam :D (że tak powiem mam i ja) ;)
A potrafi naprawdę wiele. Dlatego zawsze polecam WRT54GL + tomato.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
szwagier2
Użytkownik forum

Namawiali, namawiali i namówili :D . Wielkie dzięki za rady. Chyba jednak zdecyduję się na WRT54GL (wg waszych opisów same plusy żadnych minusów ) :D . Tylko nie wiem co te wszystkie opcje oznaczają i czy je będę wykorzystywał. Muszę jeszcze jakiś modem znaleźć (sam nie wiem jaki).Jak nie będę mógł dać sobie rady z ustawieniem i instalacją oprogramowania to się do was zgłoszę . Jeszcze raz dzięki za pomoc. :lol: :D
Awatar użytkownika
Borg

szwagier2 pisze:Namawiali, namawiali i namówili :D . Wielkie dzięki za rady. Chyba jednak zdecyduję się na WRT54GL (wg waszych opisów same plusy żadnych minusów ) :D . Tylko nie wiem co te wszystkie opcje oznaczają i czy je będę wykorzystywał. Muszę jeszcze jakiś modem znaleźć (sam nie wiem jaki).Jak nie będę mógł dać sobie rady z ustawieniem i instalacją oprogramowania to się do was zgłoszę . Jeszcze raz dzięki za pomoc. :lol: :D
My tylko sygnalizujemy, namawianie chyba to za dużo powiedziane :wink: .Co do minusów to oczywiście są bo nie ma idealnego rozwiązania - najważniejszym minusem jest ewentualna utrata gwarancji po wgraniu nieoficjalnego oprogramowania, minusem też jest zakup osobnego modemu adsl (albo prostego modem-routera).

szwagier2 jeżeli nie będziesz używał p2p nałogowo, nie potrzebujesz wydzielać łącza innym użytkownikom, nie potrzebujesz dobrego zasięgu to nie musisz brać WRT54GL. Każdy nawet najtańszy modem-router do przeglądania stron na laptopie czy komputerze wystarczy.

ps. tutaj masz post z innego forum, kolega za moją namową kupił WRT54GL zainstalował Tomato i napisał swoje wrażenia : http://www.forum.vectra-unlimited.pl/sh ... stcount=41
Generalnie przeczytaj od początku cały ten topic z forum VU - jest na podobny temat.
szwagier2
Użytkownik forum

Właśnie z powodu tego dodatkowego modemu zastanawiam sie nad kupnem. Nie wiem jaki to modem i jak to wszystko razem będzie działało. Nie potrzebuję też tylu bajerów (to wszystko co pisałeś o dzieleniu łącza itp.). Z drugiej strony nie chcę mieć sprzętu który będę musiał kilka razy dziennie restartować konfigurować itp. Potrzebuję prostego w działaniu i obsłudze sprzętu który by działał niezawodnie. Jeżeli ktoś zna taki modem-router to proszę o cynk. :)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

@Borg, dzięki za wyjaśnienia dot. różnic. O możliwości wgrania Tomato do WRT54G wiedziałem jednak nigdy się tym nie interesowałem szczegółowo bo jakoś nie miałem potrzeby. Po przejrzeniu wszystkich informacji jestem pod naprawdę dużym wrażeniem i chyba sam sobie oprogramowanie w moim poczciwym WRT54Gv2.2 zmienię.
Co do WAG54G/WAG354G, to mówiłem o nich i je polecałem z perspektywy zwykłego użytkownika, który nie będzie wykorzystywał swojego routera w 110% :D Dlatego też uważa, że patrząc
szwagier2
Użytkownik forum

Jeszcze kilka pytań.
Czym się różni WRT54G od WRT54GL (ceną to na pewno). I co oznaczają symbole w WRT54GL - EU, DE. I czy 1.1 to wersja oprogramowania (bo na allegro maja tylko 1.1). I jeszcze prośba. Oprócz modemu ST 510 które modele jeszcze pasują do zestawu z WRT54GL.
Awatar użytkownika
Borg

szwagier2 pisze:Jeszcze kilka pytań.
Czym się różni WRT54G od WRT54GL (ceną to na pewno).
http://www.openlinksys.info/readarticle ... ticle_id=8
szwagier2 pisze:I co oznaczają symbole w WRT54GL - EU, DE.
DE nie widziałem - EU wersja europejska
szwagier2 pisze: I czy 1.1 to wersja oprogramowania (bo na allegro maja tylko 1.1).
Wersja urządzenia nie oprogramowania - rev 1.1 bardzo dobry "rocznik" 8)
szwagier2 pisze: I jeszcze prośba. Oprócz modemu ST 510 które modele jeszcze pasują do zestawu z WRT54GL.

Jak widzę nie chciało Ci się przejrzeć linków które wcześniej podałem :( - nie tylko każdy modem router adsl który może pracować w trybie bridge.
http://www.forum.vectra-unlimited.pl/sh ... stcount=56
szwagier2
Użytkownik forum

Drogi Borg-u wytłumacz mi jeszcze czy to nie podobne parametry?

CDF7 = WRT54G v2.2 / BCM5325EKQM Chipset / CPU 200Mhz / 16 MB RAM / 4 MB Flash

CL7B = WRT54GL v1.1 / BCM5352E Chipset / CPU 200Mhz / 16 MB RAM / 4 MB Flash

bo jak dla mnie to różnią się tylko dopiskiem QKM przy chipsecie. Ale ja oczywiście jestem zwykłym laikiem.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

szwagier2 pisze:CDF7 = WRT54G v2.2 / BCM5325EKQM Chipset / CPU 200Mhz / 16 MB RAM / 4 MB Flash

Różnica naprawdę niewielka, wręcz subtelna :D
Awatar użytkownika
Borg

szwagier2 pisze:Drogi Borg-u wytłumacz mi jeszcze czy to nie podobne parametry?

CDF7 = WRT54G v2.2 / BCM5325EKQM Chipset / CPU 200Mhz / 16 MB RAM / 4 MB Flash

bo jak dla mnie to różnią się tylko dopiskiem QKM przy chipsecie. Ale ja oczywiście jestem zwykłym laikiem.
Po pierwsze to patrz po parametrach RAMu i CPU bo to jest najważniejsze.

Po drugie tą samą wersję oprogramowania Tomato wgrywa się do GL i G (nazwa pliku "WRT54G_WRT54GL.bin") więc prawdopodobnie jest jak pisze kolega przewaks. Poza tym na stronie producenta jest tylko opisany BCM5352E http://tiny.pl/1j9l , być może BCM5325EKQM to jakaś krótka seria stosowana w WRT54GS rev 1.1-2.1

Po trzecie raczej nie kupisz już nigdzie w Polsce nowego WRT54G w wersji która umożliwi Ci wgrania Tomato, więc nie wiem po co drążyć temat.

ps. tu jest o układzie z WRT54GL po polsku trochę : http://www.interline.pl/html/modules/ne ... toryid=153
rzepka
Początkujący użytkownik forum

Post autor: rzepka »

McTrojanek pisze:udało się!!! w koncu PPPoE jest connected i wszystkie dane pobrało. Ip maske itd..

tylko zeee.. nadal nie działają stronki i gadu.. po porstu nie ma neta.
Hi

mam podobny problem jak kolega, z tym, ze moja konfiguracja to:
a) wykupiony abonament w Multimedia.pl, modem Motorola SB 5101E
b) podlaczony router Linksys WRT54G

i brak sieci jak podlacze kabel wychodzacy z modemu.
Nie mam zadnego usera i passworda dostarczonego z multimedii, jedynie serial number modemu, HTC MAC ID.

i poprosze o pomoc, co wlaczyc w konfiguracji routera.
z gory dziekuje
rzepka
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Proponuję poszukać na forum - wszystko już było. W największym skrócie: modem podpinasz do routera (gniazdo WAN), komputer podpinasz do routera (gniazdo LAN) i odpowiednio konfigurujesz router klonując MAC adres podłączonego komputera. Jeśli nie dostałeś żadnych danych od ISP, ustaw na automatyczne pobieranie IP i innych parametrów i po kłopocie - wszystko powinno działać.
szwagier2
Użytkownik forum

Trochę grzebania i proszę:
http://www.allegro.pl/item252365109_lin ... wy_fv.html
a nawet wersja v1
http://www.allegro.pl/item252587399_lin ... t_poe.html
i kosztują kilkadziesiąt zl mniej niż wrt54gl dlatego nie wiem czy warto przeplacac (jęsli w środku jest to samo).
Co do EU i DE to faktycznie EU to wersja Europejska czyt. angielskojęzyczna natomiast DE to po prostu niemiecka.
A tu znalazłem ciekawy artykuł o alternatywnym firmware:
http://www.idg.pl/news/103368_1.html
Awatar użytkownika
Borg

szwagier2 pisze:Trochę grzebania i proszę:
http://www.allegro.pl/item252365109_lin ... wy_fv.html
a nawet wersja v1
http://www.allegro.pl/item252587399_lin ... t_poe.html
i kosztują kilkadziesiąt zl mniej niż wrt54gl dlatego nie wiem czy warto przeplacac (jęsli w środku jest to samo).
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem - zwróć uwagę na pogrubioną czcionkę :
Borg pisze: Po trzecie raczej nie kupisz już nigdzie w Polsce nowego WRT54G w wersji która umożliwi Ci wgrania Tomato, więc nie wiem po co drążyć temat.
W obu aukcjach masz sprzęt używany - na jaki egzemplarz trafisz taki będziesz miał :).
szwagier2 pisze: A tu znalazłem ciekawy artykuł o alternatywnym firmware:
http://www.idg.pl/news/103368_1.html
zacznij czytać http://www.openlinksys.info/ tam można jeszcze ciekawsze rzeczy wyczytać 8)
szwagier2
Użytkownik forum

Drogi Borg-u zaniepokoił mnie ten post:
http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=109999
czy to faktycznie błąd oprogramowania?
ODPOWIEDZ