Internet z Orange i szereg wątpliwości/pytań technicznych

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
soskowy
Początkujący użytkownik forum

Internet z Orange i szereg wątpliwości/pytań technicznych

Post autor: soskowy »

Witam,

Mieszkam na zapyziałej wsi pod Warszawą - Janówek Pierwszy. Aktualnie korzystam z oferty Play - jakiś modem Huawei podłączony przez aktywny hub do TP-Linka 3420 v1, + antena 1800.
Miałem okazję testować na tym sprzęcie Orange i pomimo tego że nadaje (wg btsearch) na 900 mhz, to pomimo słabszego sygnału (jak dobrze pamiętam -89dBi na Play i -62dBi na Orange), połączenie z wykorzystaniem anteny 1800 okazało się bardziej stabilne (niższy ping) aniżeli połączenie z Play. Stwierdziłem że jest to wystarczający powód by zmienić dostawcę internetu.

I teraz garść moich wątpliwości:
- od Orange mam możliwość otrzymania urządzeń: Huawei e3372, e5372 i ZTE MF283+ - wszystkie na LTE. Nie potrzebuję osobnego urządzenia będącego routerem - liczę że podłączę Huawei e3372 do swojego TP Linka i tyle. Czy może się mylę? - może któreś z tych urządzeń bardzo wyróżnia się na tle pozostałych? Dodam że TP Link jest z Gargoyle by Obsy i zgodnie z moją wiedzą pomimo tego że jest V1 to obsługuje modemy LTE.
- zgodnie z mapą i bazą BTSearch najlepszym dla mnie rozwiązaniem będzie podłączenie się pod nadajnik na kominie ZEC w Nowym Dworze Mazowieckim: Orange (26003) ID: 2251 (N!) Pasmo 900 LAC 58040 CID 4150-4152 (jako jedyny jest dla mnie widoczny wzrokowo i nie występują po drodze przeszkody terenowe czy roślinne). Niestety w informacjach BTS nie ma grama informacji o tym na jakim paśmie działa LTE w Orange. Czy ktoś może to wie (tzn. jak Orange świadczy usługi w okolicach Nowego Dworu Mazowieckiego, na jakim paśmie)?
- Podstawowym założeniem jest posiadanie stabilnego łącza z pingiem na poziomie 60 lub niższym (aktualnie na Playu mam 80-120). Nie jest dla mnie istotne w jakim trybie będzie działało (LTE nie jest "must be", nie chodzi o prędkość) - czy zatem najlepiej byłoby wymusić pracę modemu na 900 mhz, dokupić antenę na 900 i się cieszyć? Czy może próbować szczęścia z LTE i kupić antenę dualną? Obawiam się że może się to nawzajem wykluczać (zakładam że albo LTE albo HSPA po 900 i nie da się tego połączyć) - ale mogę się mylić z powodu mojej niewiedzy w tym temacie - stąd prośba o ewentualne naprostowanie mnie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Z pozdrowieniami,
Soskowy
Baldwin
Stały użytkownik forum

Re: Internet z Orange i szereg wątpliwości/pytań technicznych

Post autor: Baldwin »

W tej zapyziałej wsi jak ją zwiesz, masz dostęp do LTE i innych technologii od wszystkich dostawców. Wielu by tak chciało. Zamiast zmieniać dostawców popracuj nad instalacją. Jakiś tam modem to także nie informacja.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podstawowe pytanie to czemu korzystasz z anteny na 1800MHz? Nie piszesz czy masz modem z LTE1800 i czy w Play korzystasz z LTE. W Janówku Pierwszym masz zasięg LTE Play z jednego z BTS-ów LTE1800Play w Mińsku Mazowieckim. Przemysłowa 1 lub Wyszyńskiego 1. Nie rozumiem twoich pomysłów z dostawcą internetu mobilnego. W Play na LTE pingi 20-40ms, wystarczy tylko kupić sprzęt do obsługi LTE i antenę Dual LTE1800MHz ale to po testach na tej pojedyńczej antenie na 1800MHz. Zmiana operatora nie ma sensu, do kiedy masz Play? Zasięg 3G w Play masz na zasięg UMTS900 bez anteny a na UMTS2100 na antenie 2100MHz, skąd pomysł aby używać anteny na 1800MHz jeśli nie masz modemu LTE?
soskowy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: soskowy »

odpowiadając po kolei:
@baldwin
- zapyziałej wsi - bo nic kablem tutaj nie dochodzi. Niby rzut beretem od stolicy czy NDM, a usługi są świadczone tylko drogą radiową. Dawna Tepsa pomimo wielu zapytań mieszkańców nigdy nie zgodziła się nic tu doprowadzić, podobnie jak i pozostali operatorzy działający w regionie.

@matek451
Na początku przepraszam za kilka pomyłek w pierwszym poście – pisałem go spoza domu bazując na pamięci więc wpierw drobne sprostowanie.
- wyniki z top_netinfo: Play 89% 62 dBm ping na poziomie 80-120 ms z okresowymi skokami do 500 i zrywaniem połączenia, Orange 62% 82dBm ping na poziomie 80-90 ms bez okresowych niespodzianek – stąd wywnioskowałem że lepiej łączyć się z Orange a z Play zrezygnować,
- antena jest 2100 (nie jak napisałem 1800) od Cybertecha z kablem 10 metrów. Już pracuję nad inną lokalizacją anteny tak by kabel antenowy skrócić do 3-5 metrów.
- aktualnie korzystam z Huawei e3131
- mój Janówek leży pomiędzy Legionowem a Nowym Dworem Mazowieckim i raczej bliżej tego drugiego - blisko Narwii – stoi w nim maszt Plusa (GPS: 52,437778,20,798333)
- zasięg LTE mam m.in. z wspomnianego masztu Plusa znajdującego się około 300-400 metrów od domu, ale najwidoczniej jestem w lejku bo zasięg jest koszmarny i zarówno telefon jak i testowy internet tutaj nie działały (działały źle). Jest jeszcze LTE z komina na ZECu w NDM - traktuję że udostępniany na zasadzie dzierżawy innym operatorom- nie mam pewności co do tego kto go wykorzystuje. Jest też maszt w Trzcianach (na południe ode mnie, nawet bliżej niż ten na ZECu) ale po drodze jest las i nasyp kolejowy z linią Warszawa-Gdańsk - przy testach Orange z top_netinfo modem nigdy nie połączył się z tą stacją.
Pozostałe argumenty za zmianą operatora:
1. sposób prezentacji zużycia danych jest kompletnie nieczytelny, bezużyteczny w tej formie i nie zgadza się z raportami z programów analizujących transmisję danych czy z historii routera - rozjazdy są ogromne zarówno na korzyść jak i nie korzyść.
2. reklamuje się, iż oferuje nielimitowany internet od 0:00 do 8:00 bez żadnych gwiazdek - dopiero z oddzielnego regulaminu który nie jest dostarczany użytkownikowi przy zawieraniu umowy wychodzi, że faktycznie internet w tych godzinach jest bez limitu, ale pod warunkiem rozpoczęcia sesji po godzinie 0:00. Wcześniej rozpoczęta sesja a kontynuowana po północy, kosi limit. Parokrotnie niespodzianie zostałem bez limitu - nie idzie zapanować nad zużyciem pakietu a nie mam tak dużej potrzeby zwiększać ilość GB.
3. dostałem bezkonkurencyjną propozycję z Orange (nie mogę zdradzić szczegółów), podczas gdy PLAY męczy mnie ofertą 30 GB za jakieś 60 zł/mieś. z przenośnym routerem - żadnej innej opcji, chyba że droższej.
Pozostaje aktualne pytanie o wybór urządzenia: Huawei e3372, e5372 czy ZTE MF283+. Przy obu Huawei i tak będę podłączał je pod TP-LINKa 3420 v1 z uwagi na to że potrzebuję rozprowadzić internet po całym domu (mam już w domu zrobioną sieć bazującą na tym routerze i AP podłączonych kablami sieciowymi). Czy któreś z tych urządzeń się wyróżnia, czy zostać przy e3372?
Antena 2100 zostałaby tymczasowo do wymiany na dualną - traktuję że jednak będzie wnosiła poprawę sygnału choć nie taką jak antena dedykowana.
Obawiam się jakości połączenia LTE i tego że niepotrzebnie zainwestuję w antenę dualną a okaże się że bardziej stabilne łącze z niższymi opóźnieniami miałbym na 900 MHz. Posiadany przeze mnie SGS5 z LTE nie łapie LTE tam gdzie mieszkam.
Z góry przepraszam za tak długi wywód.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet z Orange i szereg wątpliwości/pytań technicznyc

Post autor: kordirko »

soskowy pisze:Dodam że TP Link jest z Gargoyle by Obsy i zgodnie z moją wiedzą pomimo tego że jest V1 to obsługuje modemy LTE.
Bez zakupu dodatkowego huba się będzie wieszać, bo nie wydoli prądowo, a modemy LTE mają większy apetyt na prąd.
Ja kiedyś miałem TP-Linka + modem, ale doświadczenia miałem złe - wieszało się, słaba prędkość, i odradzam. Teraz mam D-Link DWR-921 i jestem zadowolony.
ODPOWIEDZ