Router z modemem do LTE dla sieci 25+ urządzeń zamiast ZTE M

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DrSnor
Początkujący użytkownik forum

Router z modemem do LTE dla sieci 25+ urządzeń zamiast ZTE M

Post autor: DrSnor »

Witam serdecznie,

mam w domu i firmie routery ZTE MF28D - jeden brandowany Play, drugi fabryczny ZTE. Korzystam z tego samego nadajnika LTE Playa 1800, dom jest około 300 metrów od nadajnika, a firma około 1200 metrów.

W domu mam na obu modemach piękne transfery prawie o każdej porze dnia i nocy - nawet do 60 Mbps.

W firmie mam na dachu (około 15 metrów nad ziemią) antenę panelową dual LTE dociagnięte 2 kablami 10m. Ma przyzwoity zasięg (moc sygnału), ale czasem bez względu na pogodę ma transfery 3-5 Mbps, czasem 8-15 Mbps. Upload zazwyczaj lepiej niż download. Czasem jednak zdarza się, że przy większej ilości włączonych do sieci urządzeń (około 12 komputerów, 6 smartfonów, kilka tabletów i inne urządzenia typu skaner, drukarka etc.) pod koniec dnia około 16/17 router ZTE staje dęba (można wejść do jego panelu, ale np. nie wyswietla stanu sieci LTE - brak kresek zasięgu i nazwy operatora, czasem nie można kliknąć rozłącz/połącz), ale LAN działa normalnie. Jak by się przegrzewał (chociaż jest chłodzony dodatkowym wiatrakiem). Ma też wyłączony moduł wifi (wpięty jest oddzielny AP), bo czytałem, że ludzie mają z tym problemy.

Ten sam router ZTE przeniesiony za godzinę do domu gdzie chodzi tylko po wifi (2 komputery, 3 smartfony, tablet, 2 konsole, 2 telewizory, 2 apple tv) i działa stabilnie całymi dniami.

W momencie zawisu ZTE zwykle przełączam w firmie sieć na modem Plus Idu-Odu, który daje radę pod takim obciążeniem, chociaż internet na nim jest wolniejszy.

Czy ktoś zna jakiś bardzo dobry i stabilny router/modem stacjonarny, który mógłbym postawić w firmie zamiast ZTE MF28D?

Dziękuję za pomoc!
Nightmare
Stały użytkownik forum

Re: Router z modemem do LTE dla sieci 25+ urządzeń zamiast ZTE M

Post autor: Nightmare »

Do firmy to może Fritz 6840 LTE.
Huawei B715 + 2xATK-504
ODPOWIEDZ