na początek sytuacja:

odległości anten od domu to 3-5 km ( ta najwyżej najdalej) -> teoretycznie ta umieszczona najwyżej powinna dawać najlepszy sygnał, w dodatku brak górek, przeszkód.
Sygnał sprawdzałem telefonem z LTE i było 30 Mbit wiec chyba nie będzie źle ..
po długiej przeprawie przez szereg postów, wykluł się w mojej głowie taki oto zestaw:
DOVADO PRO + E3372s-153 (PL)
Antena Dualna LTE/4G 15dBi do Huawei E3272, E3372 MIMO
DOVADO PRO bo Huawei B593 nie ma portów gigabitowych.
E3372s-153 - edycja PL, podobno tanie z zagranicy po 150 zł podobno nie koniecznie są bezproblemowe
Teraz pytanie co do kabli. Router plus modem (ewentualnie serwer NAS) będzie w spiżarce z powidłami i ogórkami

DOVADO PRO jest również brzydki jak noc i chciałbym go schować. Ma ponoć odpinane anteny WIFI (2x3dBi), które chciałbym wyrzucić i zamontować w ścianie (długość kabla do przedłużenia 2m MAX). Jaki kabel kupić z jakimi końcówkami .. ?
przedłużać dwie anteny czy wystarczy jedną, ktoś mi powiedział, że i tak zawsze pracuje tylko jedna ...

kolejna sprawa - odległość od komina (gdzie będzie antena) do spiżarki to jakieś 10m. Doczytałem że jakość kabla ma duże znaczenie (zaglądałem do tabelki) jeśli chodzi o jakość sygnału.
Kupując antenę w Cybertechu:
Antena Dualna LTE/4G 15dBi do Huawei E3272, E3372 MIMO
dają Kabel niskostratny H155 PE - w tej odległości +/- 10 metrów będzie dobrze czy kupić coś innego ?
trochę jestem przerażony tym LTE