Zmiana CID.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Zmiana CID.

Post autor: xPredatorx88 »

Tak na szybko.
Czy też tak macie, że CID w TNI, zmienia się kiedy chce? Bo u mnie zmienia się co chwilę. Na jednym, to mimo sygnału nie mam internetu. Prędkość DL, jak i UP działa tak jak na wyczerpanym limicie. Chociaż limitu nie wyczerpałem. Teraz jest 52277 pn ws (CC35) na tym internet działa jak wcześniej pisałem, rok temu wybraliście mi antenę. Ja tam sobie wszystko poustawiałem. I działało. Mimo to, i tak pojawiały się dwie zmiany CID'u. Już nie pamiętam cyferek, ale to było pd ws i zachód. Tak pisało w top netinfo. Co do pierwszego intenet działał średnio, ale byłem zadowolony. A już na zachodzi, internet działał z bardzo dużymi prędkościami. I po jakimś czasie pojawił się ten pn ws, ze swoim 52277 i jak dobrze pamiętam pn 5015 czy jakoś tak. Czyli pd ws jak i zachód są ok. Tak wszystkie CID;y są już złe i pragnę ich więcej nie widzieć.

I tu pytanie jak wyżej, czy Wam też się zdarza mieć takie zmiany CID;ów? Bo u mnie raz przez parę dni jest ten 52277, i jest źle, a raz jest pd ws i jest w porządku.

ps. Korygacja anteny nic nie daje. CID 52277 jak był tak jest, i trzeba czekać aż się sam zmieni.

Nie wiem, czy czasem jak się zrobi cieplej, nie przestawi anteny w kierunku Krynek, bo teraz jest ustawiona na Kunów.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Zmiana CID.

Post autor: radius »

Mi na telefonie na U900 zmienia co chwilę, bo mam tak ustawione sektory dwóch pobliskich stacji. Pracują na tej samej nośnej, więc nie da się łatwo wybierać. W blokowanie PSC już się nie chcę bawić. Jak wybiorę U2100 to już tak nie mieli, gdyż jedna ze stacji nie obsługuje tej technologii. Jeżeli sobie zablokuję daną nośną to jeden CID może stać latami (o ile to będzie w domu).

Z jakiej sieci korzystasz?
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Play, a pasmo to 2100.
Z czego się orientuję, to te trzy nadajniki mają pasmo na 900mhz i 2100. Nie wiem jak z LTE.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Tak, podejrzewałem widząc Twój profil. Zapisz dokładnie CID i LAC, bo teraz nie mogę ich znaleźć w wyszukiwarce. Być może są niedodane.

Rudnik, Krynki, a ten trzeci to gdzie ma być?

No i przede wszystkim podaj lokalizację na mapie, bo wczoraj znalazłem, a dzisiaj nawet nie wiem gdzie to jest :)
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

To znaczy mieszkam w Rudniku gmina Brody. I w tej okolicy są trzy BTS'y, jeden jest w Krynkach, a dwa pozostałe w Kunowie. Mój panel z cybertechu jest skierowany na dalszy nadajnik w Kunowie, bo mimo że ten z krynek jest bliżej, to w jego kierunku są blisko domu wysokie drzewa. (Tym się wtedy kierowałem montując antenę)
I to tak wygląda, że ta antena nie jest kierunkowa tylko, wychodzi na to że dookólna.
Więc tak. Takie pojawiają mi się te CID;y

52274 pn ws
52277 pn ws
50961 pn ws
13692 pd ws
plus jeszcze 2 pozostałe, których nie pamiętam. Ale od czasu do czasu się pojawiają.
Jak kiedyś sprawdzałem, to te nadajniki mają UMTS 900 i chyba LTE ale nie jestem pewien. Jak wiadomo 900mhz jest lepszy od 2100, bo fale lepiej przenikają przez przeszkody. A jak się sprawuje częstotliwość LTE? Też jest bardzo czuły jak 2100?

ps. W listopadzie kończy mi się umowa z play. 2 kilometry ode mnie przez łąki, na takim wielkim kominie ustawione są nadajniki od lokalnego operatora Klikom. Raz że internet jest bez limitu, a dwa to antenę instalują technicy, i wielce prawdopodobnie zrezygnuję z play i założę klikoma.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Stacja w Krynkach przy ulicy Górnej (tak mówią pozwolenia UKE) jest zupełnie nie dodana do bazy. Nie ma spisanych CID dla GSM, ani pod względem UMTS. LTE nikt rejestru na ten moment nie prowadzi, a ta stacja go oferuje (na ten moment tylko na papierze!).

Jeżeli chodzi o Kunów i ulicę Fabryczna 1 to GSM i UMTS jest odnotowana w wykazie, ale ona nie emituje LTE.

Z kolei na niedodanej stacji GSM, UMTS przy ulicy Fabrycznej 27A również jest LTE.

I to by było chyba na tyle, gdyż te CID w bazie nie występują. A jaki jest LAC?
xPredatorx88
Stały użytkownik forum

Przy 52274 LAC wynosi 16.
Na resztę muszę poczekać, jak się pokażą.
ODPOWIEDZ