iPlus czy BlueConnect?? jaki modem PCMCIA??

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kenny198p
Początkujący użytkownik forum

iPlus czy BlueConnect?? jaki modem PCMCIA??

Post autor: kenny198p »

Witam :)
jak w temacie... co polecacie i dlaczego?? interesuje mnie modem, który nie zrywałby połaczenia (tak jak robi to Sony Ericsson GC79 - szkoda nerwów) albo aby sygnał sieci wracał bez potrzeby reinstalacji modemu w slocie PCMCIA...
z góry dziekować i pozdrawiać :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: iPlus czy BlueConnect?? jaki modem PCMCIA??

Post autor: Jaco »

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

kenny198p pisze:... który nie zrywałby połaczenia (tak jak robi to Sony Ericsson GC79 - szkoda nerwów) albo aby sygnał sieci wracał bez potrzeby reinstalacji modemu w slocie PCMCIA...
...w 95% przypadków problemy leżą po stronie higieny komputera - wirusy, trojany, programy szpiegowskie.
...5% to konflikty sprzętowe i softwerowe. Tak się to ma do sprzętu. Wielu użytkowników się o tym przekonało - nawet dzisiaj udowodniłem swojemu koledze. Od trzech lat nie reinstalował systemu... Nie miał antywirusa... Kasperskiego wyłączyłem po ok. 15-stu "kwiknięciach" bo nie było sensu... Po pierwszej instalacji modem zadziałał bez zająknięcia. Stabilny i ujarzmiony... :lol:
darekk

Post autor: darekk »

hmmm ciekawe - przed chwilą wyjąłem GT MAX 3.6 który zrywał połączenia i namiętnie próbował przeskoczyć na UMTS mimo tego żę PS jest symboliczny, zamieniłem na Huaweia, w tej samej sieci i nagle zaczeło działać. Ten sam komp, dość dobrze utrzymany, to samo miejsce - tak że teoria troszkę mnie zaskakuje.
Z doswiadczeń mogę powiedzieć że modemy zrywają połączenie zazwyczaj gdy mają problemy z antenką wewnętrzną - zaniki sygnału są tym często spowodowane. Modemy z bardzo praktycznym motylkiem mają z tym bardzo często problem - to tyle co do wyboru karty pod względem technicznym.
Druga strona medalu to oprogramowanie dostawcy - zazwyczaj powoduje dziwne efekty - dlatego najlepiej samemu zrobić połączenie dial-up i łączyć się w najbardziej prymitywny sposób - wtedy eliminujemy czynniki
które potrafią mieć duży wpływ na jakość serwisu transmisji danych.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

darekk pisze:hmmm ciekawe - przed chwilą wyjąłem GT MAX 3.6 który zrywał połączenia i namiętnie próbował przeskoczyć na UMTS mimo tego żę PS jest symboliczny, zamieniłem na Huaweia, w tej samej sieci i nagle zaczeło działać. Ten sam komp, dość dobrze utrzymany, to samo miejsce - tak że teoria troszkę mnie zaskakuje.
Czegoś nie rozumiem. GT MAX zrywał bo próbował się przełączyć na 3G, czy mimo to. Połączenie chodzi w końcu na EDGE? W takim razie wymuś tryb GPRS/EDGE w oprogramowaniu i zobacz czy też zrywa.
darekk

Post autor: darekk »

Obydwie karty mają wymuszony tryb 3G Preffered, ponieważ obydwie są na chipie optiona - co prawda nie tym samym śmię wnioskować że problem jest z antenką motylkową z samym chipem.
Wymuszenie 2G niczego tak na prawdę nie daje a nawet dużo zabiera - ponieważ jeśli są odpowiednie warunki radiowe, małe obciążenie stacji i prawdopodobnie odpowiedni tilt w tym samym miejcu osiągam 1.1Mb na HSDPA na obydwu kartach.
Co prawda nie zdarza się do często w takiej kapuście :) ale czasami jest.
Moja odpowiedź odnosiła się do zrywania serwisu w zmiennych warunkach radiowych i sieciowych, a nie do sposobu rozwiązania występującego problemu.

pozdr

Darek
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Obydwie karty mają wymuszony tryb 3G Preffered
Tryb 3G preferred to żaden wymuszony stan. Będą działały na 3G jak będzie w pobliżu. Nawet głupi iPlus manager oferuje 4 opcje: preferuj UMTS (domyślne), preferuj GPRS, tylko UMTS (i chyba o to tak naprawdę chodzi) i tylko GPRS.
ODPOWIEDZ