OPTION GLOBETROTTER i problem z edge

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marceliii
Użytkownik forum

OPTION GLOBETROTTER i problem z edge

Post autor: marceliii »

Witam
Mam taki problem że blisko mam nadajnik z GPRS-em i na niego się ustawia modem , ale w Mobility Manager pokazuje mi się przy GSM na zielono EDGE , i nie wiem czy tak się zawsze pokazuje , czy poprostu modem widzi sygnał EDGE ale ze względu na to że sygnał z nadajnika GPRS jest dużo silniejszy ( między 30,99 a 31,99 ) , ustawia się tylko na niego nie .

Chciałem sprawdzić jakie BTS-y <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> widzi modem , ale żadna z komend na forum mi nie działa , mimo że inne do sprawdzenia poziomu sygnału bądź z jakiego BTS-a sygnał obecnie ściągam działają bez problemu .
Może ma ktoś jakąś sprawdzoną komendę do tego modemu dzięki której mógłbym taką informacje uzyskać , bo niestety nie mam Noki , a potem jeśli by się okazało że ten nadajnik z EDGE nadaje np. na 1800 , dało by rade w tym modemie jakąś komenda wymusić ściąganie tylko z BTS-a z EDGE .
Wiem że leci po GPRS bo transfer zawsze max mam do KB/s .
:(
Proszę o pomoc .
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: OPTION GLOBETROTTER i problem z edge

Post autor: Jaco »

Dziwne że komenda do sprawdzenia gdzie znajduje się BTS ci nie działa. Czy jakiś inny komunikat masz po wpisaniu tej komendy?
W MM to że EDGE świeci się na zielono bym się nie sugerował. Z jakiej sieci korzystasz. Czy to nie jest czasem iPlus? Gdzie mieszkasz. Komendy do wymuszenia EDGE na tym modemie nie ma. I jaki masz ten transfer w KB/s bo nie napisałeś?
marceliii
Użytkownik forum

Tak , dokładnie to jest iPlus .
Komenda do lokalizacji z jakiego BTS-a odbieram sygnał działa , ale nie działają mi komendy podane na forum do sprawdzenia wszystkich BTS-ów w których zasięgu jestem .
Chodziło mi jeszcze o jakąś komendę która by wymusiła ewentualnie działanie tylko na zakresie 1800 MHz , bo może nadajnik z EDGE właśnie nadaje na tej częstotliwości , problem w tym że na razie nie wiem który to .
A transfer mam max 5,5KB/s , oczywiście w nocy .
:)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

marceliii pisze: Komenda do lokalizacji z jakiego BTS-a odbieram sygnał działa , ale nie działają mi komendy podane na forum do sprawdzenia wszystkich BTS-ów w których zasięgu jestem .
Pewnie chodziło o komendę AT^SMONC .Ona działa praktycznie na jednym modemie MC35, i nie działa dla innych. Co do przełączenia 900/1800 to takie komendy są np. w modemach GC Sonyericsson i paru telefonach. To ci i tak nic nie da, bo Plus ma 95% nadajników GSM na 900Mhz, zresztą jak podasz CID to będzie wiadomo.

Jeśli ten nadajnik jest bardzo blisko będzie ciężko go ominąć, ale nie jest to niemożliwe. Było już parę takich przypadków:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=47120#47120
marceliii
Użytkownik forum

No to teraz już całkiem klapa , jednak jedynym rozwiązaniem zostaje kupienie anteny kierunkowej i ustawienie jej właśnie na nadajnik z EDGE , tylko jak ją ustawić na oko , jak nie mam jak sprawdzić w zasięgu jakich BTS-ow jestem , a co za tym idzie , nie wiem skąd nadchodzi ten sygnał z EDGE .
To jest wieś więc nadajniki nie są blisko siebie .
Musze chyba od kogoś nokie pożyczyć , bo na moim K800 niestety ma locka .
Dobrze że na modemie niema .
;)

P.S. Chyba sobie jeszcze uwaliłem modem , szukając komendy odpowiedzialnej za netmonitor , bo teraz sie nie loguje do sieci .
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

Tylko nie pożyczaj K800 bo on nie ma edge...
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Skoro to iPlus to jeszcze bym zrobił dial-up zamiast aplikacji MM. Wyłącz pin na karcie w jakimś fonie.
P.S. Chyba sobie jeszcze uwaliłem modem , szukając komendy odpowiedzialnej za netmonitor , bo teraz sie nie loguje do sieci .
Może właśnie PIN nie podałeś. :D
marceliii
Użytkownik forum

PIN automatycznie sczytywał z aplikacji iPlus Manager , więc jak próbowałem podać to wyskakiwał error , czyli już był podany , poza tym podstawowe komendy działały , a teraz w ogóle modem się nie loguje na żadnej aplikacji .
Tzn. w ogóle nie widzi zasięgu , jakąś komendą coś wyłączyłem .
A co do K800i to ja mam , tylko z lockiem na Orange , ale mam w nim netmonitor i chciałem sprawdzić w zasięgu jakich BTS-ów jestem , więc nie ważne czy ma EDGE , chodziło mi potem tylko o świadome ustawienie anteny kierunkowej .

P.S. Właśnie dzwoniłem do BOK-u , i po małych negocjacjach Pani zgodziła się mi udostępnić informacje na temat rozmieszczenia swoich nadajników w okolicy mojej miejscowości , łącznie z informacją jaki sygnał nadają , oraz była uprzejma poinformować mnie który z tych nadajników ma najmniejsze obciążenie , a co za tym idzie pod który by wypadało się podpiąć .
Przedstawiam mapkę :
Obrazek
Legenda:
- zielony - moje położenie
- niebieski - nadajniki tylko z GPRS 900 MHz
- czerwony - nadajniki z EDGE 900 MHz
Sprawdzi się tu antena AK10 , dodam że do tego najbliższego z EDGE mam jakieś 8 - 9 km w linii prostej , ale na odcinku 1 km przez las , a do tego drugiego jakieś 11 - 12 km , i tez przez las w dwóch miejscach , z tym że mniejsze odcinki , tak po 500 - 800 m .
Pod który lepiej się podpiąć ?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez marceliii, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

marceliii pisze: A co do K800i to ja mam , tylko z lockiem na Orange , ale mam w nim netmonitor i chciałem sprawdzić w zasięgu jakich BTS-ów jestem , więc nie ważne czy ma EDGE , chodziło mi potem tylko o świadome ustawienie anteny kierunkowej .
Powiedz jak odpaliłeś netmonitor na K800i? :shock:
marceliii pisze: P.S. Właśnie dzwoniłem do BOK-u , i po małych negocjacjach Pani zgodziła się mi udostępnić informacje na temat rozmieszczenia swoich nadajników w okolicy mojej miejscowości , łącznie z informacją jaki sygnał nadają , oraz była uprzejma poinformować mnie który z tych nadajników ma najmniejsze obciążenie , a co za tym idzie pod który by wypadało się podpiąć .
No to rewelacja. :shock: Jednak coś się zmienia u operatorów. Napisz, który ma najmniejsze obciążenie. Teraz będzie dużo łatwiej.
marceliii pisze: Sprawdzi się tu antena AK10 , dodam że do tego najbliższego z EDGE mam jakieś 8 - 9 km w linii prostej , ale na odcinku 1 km przez las , a do tego drugiego jakieś 11 - 12 km , i tez przez las w dwóch miejscach , z tym że mniejsze odcinki , tak po 500 - 800 m .
Pod który lepiej się podpiąć ?

Nie jest to jeszcze takie proste. Nadajnik z GPRS masz dużo bliżej a sygnał prawie max i to bez anteny (między 30,99 a 31,99 ). Są dwie możliwości:
1. Kupić ATK10 i ustawić tak, żeby była zasłonięta od strony nadajnika GPRS.
2. Kuipić ATK20 i ustawić jak najwyżej (10-15m). Nadajnik GPRS będzie wtedy ustawiony mniej więcej prostopadle do kierunku ustawienia anteny(na nadajniki EDGE), a wtedy jest największe jego tłumienie. Poza tym większa antena działa bardziej kierunkowo.

W każdym razie dobrze jest sprawdzić siłe sygnałów netmonitorem. :!:

PS. Spróbuj komende ATZ (reset ustawień). Nie mogłeś popsuć modemu komendami AT :lol:
marceliii
Użytkownik forum

Jeśli ktoś chce wiedzieć jak włączyć Netmonitora w K800i , zapraszam na priv .
Co do zasięgu to bez anteny z tego nadajnika z GPRS-em mam sygnał około 26 dB , a najmniej obciążonym nadajnikiem z EDGE jest ten niżej , w okolicach miejscowości Siemionka .
Co do komendy ATZ to wyskakiwał mi po niej ERROR , mimo że komenda z siłą sygnału działała poprawnie , z tym że moc sygnału podawało jako 99,99 dB , więc dziś już wysłałem modem do serwisu kurierem , oczywiście na ich koszt , może wgrają najnowszy soft .
:D
Właśnie tu problem że nie mam skąd wziąść netmonitora , a bez niego raczej idealnie nie ustawie tej anteny kierunkowej .

P.S. Antenę mogę wybrać tylko z tej stronki http://www.telkob.pl/systemy.html
ponieważ kupiłem u nich antenę dookolną i jąj zwracam na wymianę .
Oczywiście mogę ją umieścić na wysokości 5 m tak żeby przysłaniać domem zasięg z tego nadajnika GPRS , albo na wysokości 15 m , ale wtedy będzie wolna przestrzeń dookoła niej .
Nadal nie mam pomysłu na ten netmonitor w tym modemie .
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

marceliii pisze: Właśnie tu problem że nie mam skąd wziąść netmonitora , a bez niego raczej idealnie nie ustawie tej anteny kierunkowej .
Jak masz netmonitor na K800i to wystarczy tylko zdjąć simlocka. :)
marceliii pisze: P.S. Antenę mogę wybrać tylko z tej stronki http://www.telkob.pl/systemy.html
ponieważ kupiłem u nich antenę dookolną i jąj zwracam na wymianę .
Widzę, że mają AK10, więc nie masz wyjścia. Jest to samo co ATK10 Dipola.
marceliii pisze:Oczywiście mogę ją umieścić na wysokości 5 m tak żeby przysłaniać domem zasięg z tego nadajnika GPRS , albo na wysokości 15 m , ale wtedy będzie wolna przestrzeń dookoła niej .
Nieszkodzi. Jeśli nic nie zasłania i różnica w mocy sygnałów nie jest zbyt duża to antena sobie poradzi. Dlatego właśnie nazywa się kierunkowa. :)
Nadal nie mam pomysłu na ten netmonitor w tym modemie .
[/quote]
Nadal nie mam pomysłu na ten netmonitor w tym modemie
I nie znajdziesz. Masz tylko komendy AT i tech mode w K800i.
marceliii
Użytkownik forum

No nie będę ściągał sim locka w K800i bo po pierwsze to zbyt dużo kosztuje , po drugie stracę na stałe gwarancje .
Co do różnicy mocy sygnału , to według mnie chyba jest dość spora , z GPRS mam 26dB , a z EDGE może 10 dB , nie wiem bo nie mam jak sprawdzić , ale zbyt dużo nie będzie .
Napisałem do serwisu Optiona w polsce , może podają mi jakąś komendę która uruchomi w nim coś ala po komendzie ^moni ?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Sprawdziłem na innej mapie i sprawa jest chyba prosta. Masz wąski pas lasu na drodze do nadajników z EDGE i to pewnie będzie największy problem. Odległość do tych nadajników to 7-8 km, a z tej odległości ja mam z ATK10 sygnał CSQ(30-31) tylko, że bez żadnych przeszkód. Jeśłi antena będzie wysoko powinna spokojnie dać radę mimo, że BTS z GPRS-em jest tylko 2,5 km od ciebie.
marceliii
Użytkownik forum

Okaże się jak się podłączę w przyszły weekend , ale dalej nie wiem w jaki sposób sprawdzić moc tych sygnałów na bieżąco podczas ustawiania anteny .
Do nadajnika z GPS-em mam nawet troszkę ponad 4 km w lini prostej , a siła jego sygnału to bez antenki jakieś 26 dB .
marceliii
Użytkownik forum

No i się udało , antena kierunkowa pomogła , co prawda załapałem sygnał z nadajnika którego <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie brałem pod uwagę , bo jest oddalony ponad 12 km , ale jakimś cudem mam sygnał z niego 27,99 dB co daje w rezultacie stały transfer w dzień na poziomie 26 KB , ciągły .
Dla zainteresowanych łapie go z miejscowości Byczyna .
Co prawda z nadajnika tylko z GPRS-em położonego w odległości 4 km i tak łapie sygnał ale jego moc to 22,99 dB więc wydaje mi się że różnica 4 dB wystarczy aby modem się nie przełączał na niego , bo jak na razie na szczęście tego nie zauważyłem .
Myślę że osiągnąłem zamierzony cel .
Jak wystawie antenę na dwór to sygnał czasami wzrośnie o jeden dB , ale wtedy mi nie starczy kabla .
Ja i moja dziewczyna jesteśmy zadowoleni i to chyba wystarczy .
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

marceliii pisze:No i się udało , antena kierunkowa pomogła , co prawda załapałem sygnał z nadajnika którego >>w ogóle<< nie brałem pod uwagę , bo jest oddalony ponad 12 km
Pewnie dlatego, że nie jest zasłonięty lasem. Gdybyś podniósł antenę wysoko mógłbyś złapać chyba jeszcze ten z Siemionki.
.. ale jakimś cudem mam sygnał z niego 27,99 dB co daje w rezultacie
Dla zainteresowanych łapie go z miejscowości Byczyna .
Co prawda z nadajnika tylko z GPRS-em położonego w odległości 4 km i tak łapie sygnał ale jego moc to 22,99 dB więc wydaje mi się że różnica 4 dB wystarczy aby modem się nie przełączał na niego , bo jak na razie na szczęście tego nie zauważyłem .
To nie tak się liczy.
22 CSQ = -113+2*22= -69 dBm
27CSQ= -113+2*27= -59dBm , więc różnica to 10dBm, czyli sporo.

W każdym razie jeśli masz transfer ~26kB/s to już więcej z tej technologii i tak nie wyciągniesz. :D
marceliii
Użytkownik forum

Problem w tym że wyżej anteny się nie da bo mam ją wewnątrz domu , jak dam na dwór to wtedy jest dużo mocniejszy sygnał z tego nadajnika z którego nie chce łapać .
Nie wiem co się stało , ale popołudniu modem się przełączył na łęke i już potem nie chciał wrócić na byczyne .
Czy sygnał może być zależny od warunków atmosferycznych , np. od zachmurzenia ?
Teraz wieczorem się przełączył i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> jest ok .
Ma znaczenie czy antene się ustawi tak żeby rurki były pionowo bądź poziomo ?
Jak idealnie wycelować tą antenę ?
Da coś jak za anteną dam folie aluminiową żeby z tyłu nie ściągała tego sygnału z łęki ?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Czy sygnał może być zależny od warunków atmosferycznych , np. od zachmurzenia ?
Mogą być wahania, zwłaszcza podczas deszczu lub śniegu. Antena kierunkowa umieszczona wewnątrz budynku również może pracować mniej stabilnie.
Teraz wieczorem się przełączył i >>na razie<< jest ok .
Ma znaczenie czy antene się ustawi tak żeby rurki były pionowo bądź poziomo ?
Jak idealnie wycelować tą antenę ?
Antenę Yagi w GSM zawsze ustawia się, żeby "rurki" czyli directory były pionowo. Wcale nie musi być idealnie wcelowana w BTS-a- wtedy oczywiście zysk będzie największy, ale będzie parę stopni w lewo lub prawo to też będzie działać ( i tak popróbuj).
Da coś jak za anteną dam folie aluminiową żeby z tyłu nie ściągała tego sygnału z łęki ?
Kiedyś robiłem eksperymenty z ekranowaniem blachą takiej anteny i niewiele to dawało. Po prostu taka antena jest za duża, żeby ją łatwo zekranować. Najlepiej jeśli umieścisz ją tak, żeby od strony BTS-a z GPRS była zasłonięta ścianą.
marceliii
Użytkownik forum

To była jednak chyab wina nadajnika , bo potem już bez problemu ściągało z tej byczyny .
Na zewnątrz jej raczej nie jestem w stanie dać , bo nie starczy mi przewodu , a nie chcę go przedłużać .
Zresztą i tak od dworu dzieli ją cienka warstwa dachówek , a na dworze w tym samym miejscu tylko przed dachówkami miała tą samą moc sygnału .
Jak już pisałem przy takim ustawieniu mam stabilny transfer 26 KB przy ściąganiu z serwer gg , więc chyba ok , najwyżej z czasem na lato pomyśle żeby ją dać na dworze i przedłużyć kabel .
A o warunki atmosferyczne chodziło mi o to czy same zachmurzenie ma jakiś wpływ na docieranie sygnału ?
ODPOWIEDZ