D-Link 524 - instalator nie "widzi" routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DLink fan
Początkujący użytkownik forum

D-Link 524 - instalator nie "widzi" routera

Post autor: DLink fan »

Witam i z góry przepraszam jeśli spamuje forum ale mam nadzieje ze mimo to ktoś mi pomoże. Kupiliśmy sobie do mieszkania router bezprzewodowy D-Link 524 aby za jego pomocą korzystać z neta na 3 laptopach. Niestety nie możemy przeprowadzić instalacji, cały czas wyskakuje jakiś błąd, chodzi o to ze software twierdzi iż router nie jest podłączony do modemu co by sugerowało ze ja i moi współlokatorzy mamy halucynacje gdyż kabel sieciowy jest podłączony do modemu. Myśląc nawet ze coś jest nie tak z kablem sieciowym kupiliśmy nowy ale sytuacja (o niespodzianko) sie powtórzyła :lol:
Czy miał ktoś może podobny problem? Może ktoś wygrał walkę z instalatorem który sugeruje ludziom ze to co widza nie istnieje?
POMÓŻCIE!! Bo nas tu krew zalewa bez neta 8)

Z góry dziękuję życzliwym za pomoc!:)

//Poprawa błędów->Sundance_kid

POST 2

Aha i jeszcze jedno, czytałem już podobne posty na tym forum ale nic właściwie nie pasuje do naszej sytuacji.

Nie chce wyjść na lenia :lol:

Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji Obrazek Moderator-> Sundance_kid
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: D-Link 524 - instalator nie "widzi" routera

Post autor: zDaleKi »

DLink antyfan pisze: ...Może ktoś wygrał walkę z instalatorem który sugeruje ludziom ze to co widza nie istnieje?
Ja tam nigdy nie używałem takich instalatorów, bo nie widziałem takie potrzeby.

Z tego co widzę tu:
http://www.support.dlink.com/emulators/ ... h_lan.html
lub tu:
http://support.dlink.com/emulators/di524_revc/

Ten router fabrycznie powinien mieć adres IP: 192.168.0.1

Podłączasz kabelek do portu LAN routera, ustawiasz na swoim kompie adres karty sieciowej na 192.168.0.2 (tu być może będzie konieczny restart kompa), wklepujesz potem taki adres do przeglądarki internetowej => 192.168.0.1
A dalej tak jak tu: Jak najprościej skonfigurować router do podziału łącza internetowego Oczywiście adresy IP powinny być takie jak podałem powyżej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
DLink fan

Siema, udalo sie nam ustawic ta siec i wszystko dziala poprawnie:)

Pierwszy problem to to ze modem nalezy wylaczyc na kilkanascie minut (a nie odlaczyc od pradu i wlaczyc).

A drugi problem to taki ze jeden z kompow mial jakies problemy z DHCP.

I potwierdzam to co mowil Bliski - instalacja z plytki jest do bani, lepiej jest wejsc przez przegladarke.

Pozdrawiam

PS Chyba zmienie sobie nicka na forum :D
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

...Wchodząc przez przeglądarkę trzeba pamiętać że najlepiej działa z IE. Nie wiem jak z innymi ale w przypadku Opery odmawia posłuszeństwa. No i obok zasilania jest taki "pipsztyk" o nazwie reset. Żeby powrócić do standardowych ustawień należy cienkim przedmiotem (jest w zagłębienu) go wcisnąć...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Oj @mar_kow, nie narzekaj. Z tym, że najlepiej działa przez IE wcale się nie zgodzę. Miałem kiedyś "przyjemność" konfigurować koledze router (już niestety nie pamiętam jakiej firmy, w którym to po zalogowaniu przez IE strona nie trzymała układu. Dopiero FF poradził sobie z jej poprawnym wyświetleniem.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
DLink fan

My robiliśmy przez Firefoxa i wszystko śmigało że hej! ;)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

przewaks pisze:Oj @mar_kow, nie narzekaj...
...Nie siedzę w tym aż tak mocno, ale ze swoim bez problemu sobie poradziłem. Zdziwiłem się tylko z tą Operą która nie chciała obsłużyć konfiguracji. Ale poza tym, to dobry sprzęt...
zDaleKi

Ja używam FireFoxa i nie mam problemów z konfiguracjami routerów. :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Opera niestety z wieloma rzeczami sobie nie radzi w porównaniu do FF czy IE ale to już temat na inny watek.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
DLink fan

Ogolnie dzieki za wszelki porady 8) Internet dziala i gitara gra.

Fajne macie tutaj forum, mozna znalez duzo naprawde dobrych wskazowek i dodatkowo ludzi mniej obeznanych w tematyce nie doluja inni uzytkownicy (jak gdzie indziej).

Jeszcze raz dzieki.
zDaleKi

DLink antyfan pisze:Ogolnie dzieki za wszelki porady 8)
Polecamy się na przyszłość.
DLink antyfan pisze:Fajne macie tutaj forum, mozna znalez duzo naprawde dobrych wskazowek i dodatkowo ludzi mniej obeznanych w tematyce nie doluja inni uzytkownicy (jak gdzie indziej).
Staramy się jak możemy pomagać i nie dołować. 8)

BTW.
Gdybyś chciał zmienić nicka, to daj mi znać na PW.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ