problem z zasięgiem LTE Plus od kilku dni
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
problem z zasięgiem LTE Plus od kilku dni
Od paru miesięcy bez problemów korzystałem z LTE w Plusie w konfiguracji Tp-Link 3420, modem E3276, antena Cybertech 15 skierowana na nadajnik Plusa (Kutno) oddalony o 12km w linii prostej z widocznością optyczną. Niestety od 2 tygodni połączenie zaczęło być niestabilne, początkowo sporadycznie a od paru dni co kilka godzin jest rozłączenie. Dziś zacząłem badać sprawę i okazało się, że mocno spadła siła sygnału z 80-100% do 35-38% ale czasem wraca na 100%. Odczyt przez Tp-Link ale topnetinfo pokazuje tak samo. Pierwsze co mi przyszło do głowy to przestawiona antena. Przed chwilą zszedłem z dachu, kręciłem anteną we wszystkie strony ale bez poprawy. Testowo podmieniłem modem na identyczny ale to też nic nie dało. podpinałem też modem prosto do lapka ale nadal 35%.
Co się stało?
Co się stało?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: problem z zasięgiem LTE Plus od kilku dni
Może odpalili LTE800 i zmniejszyli zasięg LTE1800 (przestawili tilt anten czy zmniejszyli moc). Zawsze możesz zgłosić do operatora.sliver pisze:Co się stało?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Teraz znowu jest 100% zasięgu - możliwe żeby przez 2 tygodnie tak skakali mocą?
- wojteks
- *** Administrator ***
Raczej tak nie powinno być, może modem skacze po różnych stacjach bazowych?sliver pisze:możliwe żeby przez 2 tygodnie tak skakali mocą?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Siła cały czas skacze - 32, 100 a teraz 41%... Zauważyłem, że Plus uruchomił LTE na nadajniku oddalonym o 4 km, chyba testowo, na BTSearch brak info. Antena jest kierunkowa a ten bliższy nadajnik jest usytuowany od jej tylnej strony, dodatkowo na linii sygnału częściowo znajduje się dach budynku. Czy w takich warunkach modem może łapać sygnał z tego bliższego bts'u?
Router wskazuje czas online od ostatniego reboot'a.
Router wskazuje czas online od ostatniego reboot'a.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może.sliver pisze: modem może łapać sygnał z tego bliższego bts'u?
Nie pomagam na PW!