Budynek 2 kondygnacyjny + poddasze(strych).
Aktualnie sieć pracuje na ApPro 2405 (strych), zasięg jest wystarczający na wszystkich kondygnacjach.
Zakupiony został internet z Play, na modemie e3131 (bez highlink) podłączony 3m usb do pc wyciąga DL 10-11 Mb/s, UL 2-3Mb/s (strych, okno, modem skierowany w stronę najbliższego bts T-Mobile).
Czytając godzinami setki postów, za rozsądny wybór uważałem wdr3600/wdr4300
niestety czym bardziej zagłębiałem się w temacie tym coraz bardziej się zniechęcałem
Problemem stanowi zasięg w/w routera:
żródło: forum tp-link (nieoficjalne)
na zagranicznych forach również się skarżą na słaby zasięg zarówno na OFW jak i DD-Wrt i OpenWrt/Gar
na yt podają opcje z jakimiś modami wymiany/dołożenia anten 2,4 GHz, mógłbym dołożyć/wymienić ale dalej nie mam pewności co do zasięgu.
https://www.youtube.com/watch?v=nbrwEs6PRoE
nawet MR3420v2 ma lepszy zasięg...

Z powodu w/w obaw proszę o jakieś rozwiązanie/poradę z zachowaniem wymagań:
-Router "musi" być umieszczony na strychu (nie ma możliwości zmiany położenia) tak więc preferowany dobry zasięg, bez dodatkowych kosztów typu repeater
-Router + e3131, po roku zmiana na e3327 *w play dowiedziałem się że jest planowany bts play z LTE w mojej okolicy tak więc router "powinien" być gotowy na e3372
-Wymagana jest stabilność połączeń dla nie wymagającego środowiska, max 2 urządzenia bezprzewodowe 2,4 GHz do zwykłego przeglądania internetu.
-Cena routera do ok.200zł w grę wchodzi również zmiana FW, huby, oraz niewielkie modyfikacje
Dovado, i b593 nie wchodzą w rachubę z powodu ceny (oraz do b593 musiałbym doliczyć cenę anteny LTE, w docelowym położeniu (strych) dl 2 Mb/s, ul 0,5Mb/s co nie jest zadowalające)